Teslan markkina-arvo ohitti liikevaihdolla mitattuna maailman suurimman yhtiön Walmartin

Teslan osake rikkoi jälleen yhden rajapyykin. Yhtiön markkina-arvo nousi suuremmaksi kuin liikevaihdolla mitattuna maailman suurimman yhtiön Walmartin.

Julkaistu: 24.08.2020 Kirjoittaja:

kansainvälinen sijoittaminen osakkeet sijoittaminen teknologiayhtiöt Walmart

Walmart suurempi, mutta Tesla arvokkaampi

Teslan osakekurssi ylitti maagisen 2000$ dollarin rajan. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön markkina-arvo on nyt suurempi kuin Walmartin. Teslan markkina-arvo on 382 miljardia dollaria ja Walmartin 373 miljardia.

Tämä ei ole mikä tahansa rajapyykki, vaan Walmart on liikevaihdolla mitattuna maailman suurin yhtiö. Walmartin vuoden 2020 liikevaihtoennuste on noin 550 miljardia dollaria. Teslan liikevaihtoennuste on 29,6 miljardia dollaria. Walmart on siten 18,6 suurempi kuin Tesla. Operatiivisella tuloksella mitattuna Walmart on 7,4 kertaa suurempi. Walmartin 2020 tulosennuste on 21,7 miljardia dollaria ja Teslan 2,9 miljardia.

Teslan osake on ollut kuluvan vuoden kovimpia kurssinousijoita. Jos verrataan Teslan ja Walmartin 12 kuukauden kurssikehitystä ero on huikea. Tesla on noussut 807,6 %. On vaikea uskoa, että osake maksoi vain 200$ vuosi sitten. Walmartin osake on myös tuottanut viimeisen 12 kuukauden aikana hyvin ottaen huomioon koronaympäristön. Osake on tuottanut 17,5 %. Silti Walmartin kurssikäyrä näyttää suhteessa Teslaan lähinnä vitsiltä.

Lähde Tradingview

Kumpi osake on houkuttelevampi Tesla vai Walmart?

Sijoittaja voi vertailla osakkeita Osaketyökalullamme. Tämä auttaa sijoituspäätösten tekemisessä.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Osakkeet ovat profiililtaan hyvin erilaisia. Tesla on voimakkaasti kasvava teknologiayhtiö, joka disruptoi autoalaa, mutta nykyään myös energia-alaa. Walmart on päivittäiskaupan jättiläinen, joka hyötyi korona-ajan rajoitustoimista pienten liikkeiden ollessa kiinni.

Walmartin arvostusluvut ovat vakaalle tasaisesti kasvavalle matalariskiselle osakkeelle kohtuulliset. P/E on 25,9 ja ensi vuoden tuloksella 23,8. EV/EBIT on 18,6 ja tuloskasvuennuste 3,3 % p.a..

Teslan arvostusluvut ovat sitä vastoin pörssin korkeimpia. P/E-luku on 228,8 ja ensi vuoden tuloksellakin 128,0. Yhtiön markkina-arvo on 13,6 kertaa suurempi kuin liikevaihto. Tuloskasvun odotetaan olevan korkeaa. EPS:n kasvuennuste on 96,4 % per vuosi.

Tesla on näistä kahdesta osakkeesta selvästi riskisempi. Toisaalta yhtiön markkina-arvo voi olla 10 vuoden päästä selvästi nykyistä korkeammalla tasolla. Tesla-sijoittajan tulee sietää voimakasta kurssiheiluntaa. Osakkeen kurssinousu on ollut parabolista, mikä on tyypillisesti vaarallinen kurssikäyrän muoto. On kuitenkin vaikea ennustaa, milloin Teslan kurssilento katkeaa vai katkeaako lainkaan. Osaketta nimittäin pidettiin kalliina, kun se maksoi 400$ ja 800$. Markkinoilla 1000$ rajaa pidettiin mahdottomana ylittää. Silti vaan osake maksaa nyt yli 2000$.

Teslasta tekee kiinnostavan se, että yhtiön sähköautoteknologia, autonominen ajaminen ja akut ovat 2-3 vuotta kilpailijoita edellä. Teslan odotetaan esittelevän syyskuussa akun, jolla voi ajaa moninkertaisesti nykyisiin nähden. Tesla on myös ensisijaisesti ohjelmistoyhtiö. Autonostajalle voidaan myydä ohjelmistopaketteja, joilla autosta saa tehokkaamman tai itseajavan. Tesla voi myydä teknologiaansa muilla valmistajille tai teollisuuden aloille. Akkuteknologia on erityisen kiinnostava hiilivapaan energia-alan näkökulmasta.

Teslan osaketta on vaikea suositella, sillä osake on nyt yksinkertaisesti liian kuuma. Kurssia ovat nostaneet myös pääsy S&P 500 -indeksiin ja osakkeen splittaus. Kumpikaan ei varsinaisesti tee yhtiöstä arvokkaampaa. Teslan kurssia kannattaa silti seurata. Jos ja kun osaketta saa halvemmalla, kyytiin kannattaa hypätä pitkä sijoitustähtäin mielessä. Sitä ennen salkussa voi rauhassa pitää Walmartia. Se ei tarjoa samanlaisia kyytejä kuin Tesla, mutta on tasavarma ja kurssi kestää hyvin markkinapudotukset. Tämä huomattiin myös jyrkimmissä koronalaskuissa, kun Walmartin osake piti pintansa muiden laskiessa.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy