Miten sijoittajan kannattaa huomioida korona salkussaan?

Käynnissä on kolmas maailmansota. Ihmiskunta vastaan koronavirus. Sota muuttaa valtasuhteita ja kuluttajien käyttäytymistä. Nämä kannattaa huomioida myös salkussa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Käynnissä on kolmas maailmansota. Ihmiskunta vastaan koronavirus. Sota muuttaa valtasuhteita ja kuluttajien käyttäytymistä. Nämä kannattaa huomioida myös salkussa.

Käynnissä on kolmas maailmasota

Koronaviruksen aiheuttama maailman pysähtyminen on täysin poikkeuksellista. Kyseessä on kolmas maailmansota. Tällä kertaa valtiot eivät sodi keskenään, vaan vastassa on näkymätön virus, joka on pistänyt ihmiskunnan polvilleen.

Jos kolmas maailmansota tuntuu liian rajulta määritelmältä, niin rajuja ovat myös valtioiden toimet. Trump on julistanut Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan. Suomen hallitus harkitsee valmiuslain käyttöönottoa. Koko Italia on karanteenissa. Espanjassa on 15 päivän hätätilalaki. Ranska on käskenyt ihmisten pysymään kotonaan ja sulkenut kaikki kaupat, ravintolat ja liikeet. Tanska on sulkenut rajansa. Vastaavan mittakaavan on nähty viimeksi toisessa maailmansodassa.

Korona jättää jälkensä

Korona tulee jättämään vääjäämättömän jälkensä yhteiskuntarakenteisiin ja globaaleihin valtasuhteisiin. Näitä on käsitelty muun muassa Bloombergin artikkelissa. Käymme seuraavaksi läpi muutoksia, jotka uskomme jäävän pysyviksi. Nämä sijoittajien on hyvä huomioida omissa pitkäntähtäimen salkuissa.

1 USA ja Kiina vahvistuvat – Eurooppa heikentyy

Koronakriisi on osoittanut, kuinka nopeasti Kiina ja myös muut Aasian maat reagoivat. Kiina on palaamassa koronaviruksen jäljiltä hiljalleen normaaliin, vaikka vielä onkin aivan liian aikaista julistaa epidemian olevan Kiinassa ohi. Myös USA ja USA:n keskuspankki Fed toimivat lopulta nopeasti ja yhtenäisesti. Eurooppa sen sijaan on reagoinut hitaasti ja epäyhtenäisesti, eikä EKP:n toimet ole vakuuttaneet markkinoita.

Useat Euroopan valtiot ovat lisäksi korkeasti velkaantuneita, joten valtioiden kestokyky pitkittyneeseen kriisiin on heikko.

Ennakoimme, että kun koronakriisi jossain vaiheessa helpottaa, USA ja Kiina ovat vahvistuneet entisestään ja Eurooppa heikentynyt. Ennakoimme, että tämä näkyy myös osakeindeksien kehityksessä. Tästä syystä tulemme myös muuttamaan ETF-mallisalkkujemme strategisia painoja ja laskemme Euroopan alipainoon.

2 Etätyö ja videopalaverit lisääntyvät

Etätyö on edelleen harvinaista. Koronavirus pakottaa työntekijät etätyöhön ja yritykset ottamaan käyttöön yhteyksiä ja ohjelmistoja, joilla etätyöt onnistuvat. Lisäksi videopalaverit lisääntyvät. Videopalaverityökaluja tarjoavat suuret teknologiayhtiöt, kuten Microsoft, Apple ja Google, mutta myös pienemmät, kuten Zoom Communications ja digitaalista työympäristöä tarjoava Slack.

  • Positiivista: Teknologiayhtiöt ja kyberturvallisuusyhtiöt
  • Negatiivista: Liiketilojen vuokraajat ja rakentajat. Toimistokalusteyhtiöt.

3 Matkustus ja kulutus vähenevät väliaikaisesti

Koronakriisi on mahdollisesti koko matkailu- ja lentoliikennealan historian suurin kriisi. Esimerkiksi Finnair kertoi 16.3.2020 leikkaavansa 90 % lentämisestään toistaiseksi ja pitää yllä vain kriittiset reitit.

Maailman mittakaavalla lentäminen ja matkustaminen ovat maalis-huhtikuussa käytännössä täysin pysähdyksissä. Tämä on suurimmalle osalle yhtiöistä suuri shokki, eivätkä kaikki tule siitä selviämään. Lento- ja matkailualan yhtiöitä, kuten hotelli- ja ravintolayhtiöitä, menee konkurssiin.

Vahvimmat lento- ja matkailualan yhtiöt selviävät kevätkauden seisahduksesta. Pääsesonki on kuitenkin kesä ja jos lentäminen ja matkailu ovat pysähdyksissä vielä kesänkin yli, niin sitten koronakriisistä ja sitä seuraavasta lamasta tulee vielä syvempi kuin finanssikriisissä.

Vaikeuksissa ovat alan yhtiöt, joilla on paljon velkaa ja pääomavaltaiset taseet. Digitaaliset toimijat, kuten AirBnb:n ja Bookingin kaltaiset yhtiöt, todennäköisesti selviävät.

Joka tapauksessa sijoittajan ei kannata ostaa lento- tai matkailualan osakkeita ennen kuin tiedetään, kuinka pitkäkestoinen ja laaja koronakriisi on. Tämä on aikaisintaan touko-kesäkuussa. Varmempaa on odottaa siihen, kun toisen kvartaalin tuloksia julkistetaan heinä-elokuussa.

Myös palveluala ja ravintola-ala on vaikeuksissa. Korkeasti velkainen NoHo Partners antoi tulosvaroituksen koronaviruksen johdosta. Kriisin pitkittyessä arvioimme, että vuodesta 2020 tulee todennäköisesti yhtiön historian vaikein.

  • Positiivista: Takeaway-ravintolat, digitaaliset palvelut: suoratoistopalvelut, verkkokurssit ja -palvelut.
  • Negatiivista: Lentoyhtiöt. Matkailuala. Perinteiset ravintolat. Palveluala, joissa ihmiskontakti.

4 Muutokset tuotanto- ja logistiikkaketjuissa

Kiina on ollut maailman tehdas ja koronavirus osoitti, kuinka haavoittuvainen tehdas on tällaisessa kriisissä. Tästä syystä, etenkin suuret yhtiöt, tulevat hajauttamaan tuotantoaan ympäri maailmaa.

  • Positiivista: robotiikka ja automaatio.
  • Negatiivista: Kiinan keskittynyt tuotanto.

5 Terveydenhuollon rahoitus kasvaa

Koronavirus osoitti myös terveydenhuoltojärjestelmien haavoittuvuuden. Jatkossa rahahanat ovat auki testeille, laitteille ja rokotteille, jotka voivat estää vastaan kriisin tai auttavat ihmiskuntaa, kun kriisitilanne on päällä.

6 Verkkokauppa lisääntyy

Verkkokauppa on jo vuosien ajan nakertanut perinteisten kivijalkaliikkeiden markkinaosuutta. Koronakriisi vauhdittaa muutosta ihmisten ollessa kotona ja tehdessä ostokset verkossa. Koronakriisi todennäköisesti kasvattaa myös ruuan verkkokauppaa, josta on povattu seuraavaa verkon kasvualaa elektroniikan ja vaatekaupan jälkeen.

Vahvin toimija tällä alalla on Amazon, mutta myös Walmart, Costco ja Target ovat vahvoja verkkokaupassa. Suomessa vaikeuksissa on varmuudella Stockmann. Tokmanni, Verkkokauppa.com ja Kesko ovat muut alan pörssiyritykset. Näistä Keskon päivittäistavarakauppa on koronakriisissä vahvassa vedossa, mutta muuten veikkausten tekeminen on vaikeaa.

  • Positiivista: verkkokauppa.
  • Negatiivista: kivijalkakaupat.

Johtopäätökset

Koronakriisi jättää syvän jälkensä lentoliikenne-, matkailu-, ravintola- ja palvelualan yrityksiin. Muutos kohti verkkokauppaa ja digitaalisia palveluja kiihtyy. Etäyhteydet ja etätyö lisääntyvät mikä lisää näiden palvelujen, mutta myös tietoturvan kysyntää. Tuotannossa automaatio ja robotiikka lisääntyy. Rahahanat terveydenhuoltoalan yhtiöihin ovat jatkossa auki.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat