Qt ja Revenio ovat pörssin teknologiatähdet

Helsingin pörssistä puuttuvat suuret nopeasti kasvavat teknologiayhtiöt. Onneksi meillä on pienempiä helmiä, jotka pystyvät myös vaikeissa markkinatilanteissa huippusuorituksiin. Tällaisia yhtiöitä ovat Qt Group ja Revenio Group.

Julkaistu: 10.08.2020 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat tulokset

Kasvuyhtiöt sijoittajien suosiossa

Kasvuyhtiöt ovat olleet koronamarkkinassa sijoittajien suosiossa globaalisti. Koronasta kärsivien yhtiöiden tulevaisuus on hämärän peitossa. Lisäksi sijoittajat eivät tykkää yhtiöistä, joiden liikevaihdot ja tulokset laskevat. Oli syy sitten pandemia tai joku muu.

Vastaavasti useat kasvuyhtiöt ovat tässäkin markkinatilanteessa pystyneet kasvamaan ja petraamaan tulosta. Siksi kasvuyhtiöt ovat repineet eroa muihin sijoitustyyleihin ja markkinaan viimeisen vuoden aikana. Alla on MSCI:n neljän tyyli-indeksin tuotot suhteessa markkinaindeksiin. Kasvuosakkeet ovat tuottaneet viimeisen 12 kuukauden aikana lähes 15 %-yksikköä markkinaa paremmin. Heikoiten ovat tuottaneet arvo-osakkeet. Lähes 15 %-yksikköä markkinaa heikommin.

Qt ja Revenio kasvuyhtiöiden parhaimmistoa

Helsingin pörssistä puuttuvat isot voimakkaasti kasvavat teknologiayhtiöt. Parhaat löytyvät USA:sta ja Aasiasta. Meillä kuitenkin on muutama pienempi helmi, jotka kasvavat tasaisesti ja tarjoavat vuodesta toiseen hyviä tuottoja sijoittajille. Parhammistoa ovat Qt Group ja Revenio Group.

Qt Groupin tuotteita ovat Qt-teknologiaan pohjautuvat ohjelmistokehitystyökalut. Qt mahdollistaa maailman digitalisoitumisen tarjoamalla eri teollisuuden aloille teknologian ja työkalut, joilla voidaan rakentaa käyttöliittymiä ja ratkaisuja eri alustoille. Tärkeimpiä asiakassegmenttejä ovat automaatioteollisuus, lääketeollisuus ja autoteollisuus.

Revenio Group keskittyy terveysteknologiaan ja erityisesti silmänpainemittareihin. Yhtiö osti huhtikuussa 2019 italialaisen CenterVuen, joka kasvattaa merkittävästi Revenion liikevaihtoa ja tulosta.

Qt kasvoi 29 % ja Revenio 16 %

Q2/2020 Qt Groupin liikevaihto oli 18,1 M€ (ennuste 16,1 M€) ja liiketulos 3,6 M€ (ennuste 0,7 M€). Qt:n liikevaihto kasvoi 29,2 % ja kasvu oli vahvaa kaikilla markkina-alueilla. Osaltaan liikevaihdon kasvua vauhditti hieman myös Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen suhteessa euroon. Qt:n liikevaihdosta noin kaksi kolmasosaa on USD-pohjaista. Liiketuloksen kehitystä on tukenut liikevaihdon kasvun ohella myös suunniteltuja pienemmät henkilöstö-, markkinointi- ja matkustuskulut, kun epidemian johdosta rekrytointeja ja erilaisia tapahtumia ja tapaamisia ei ole pystytty toteuttamaan suunnitellusti. Toistaiseksi pandemian negatiiviset vaikutukset ovat kuitenkin rajoittuneet yksittäistapauksiin ja jääneet kokonaisuutena vähäisiksi.

Ohjaus ennallaan. Yhtiö pitää näkymänsä ennallaan ja arvioi vuoden 2020 liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuutoin yli 20 prosenttia edellisvuodesta ja liiketuloksen olevan positiivinen.

Q2/2020 Revenio Groupin liikevaihto oli 13,7 M€ (ennuste 10,1 M€) ja oikaisu liiketulos 3,4 M€ (ennuste 1,5 M€). Vuoden toisesta neljänneksestä muodostui olosuhteisiin nähden vahva erityisesti silmänpaineen mittauslaitteiden ja antureiden kysynnän kasvun myötä. Erityisesti silmänpaineen mittauslaitteiden kysyntä lähti kasvuun touko-kesäkuun aikana, samoin kertakäyttöisten, steriilien antureiden kysyntä. Maailman glaukoomayhdistys on suosittanut välttämään perinteistä ilmapuhkuteknologiaa, sillä sen on epäilty aiheuttavan pisarointia, mikä puolestaan mahdollistaa virusten leviämisen. Icare on myös kampanjoinut kevään ajan aktiivisesti silmänpainemittareiden käytön turvallisuuden puolesta “stay protected” -teemalla, mikä on tuottanut erinomaista tulosta.

Johdon mukaan erityisesti Yhdysvalloissa kiinnostus Icare HOME -silmänpainemittaria kohtaan on kasvanut voimakkaasti sekä hoitavien lääkäreiden että potilaiden taholta. On hyvin mahdollista, että potilaan digitaalinen etäseuranta saa merkittävän sysäyksen eteenpäin, kun terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat suunnittelemaan uusia menetelmiä potilaiden terveydentilan seuraamiseksi potilasta tapaamatta. Silmänpohjan kuvantamislaitteiden myynnin kasvun osalta Revenio joutuu vielä odottamaan Covid-19-rajoitustoimien laajamittaisempaa purkamista, sillä ne ovat investointihyödykkeitä ja vaativat henkilökohtaisen tapaamisen sekä myynnin että asennuksen osalta.

Näkyvyys loppuvuoteen on edelleen heikko pandemian mahdollisesta toisesta aallosta johtuen, mutta yhtiö arvioi loppuvuoden liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta.

Seuraa tuloskautta ja etsi kasvuyhtiöitä

Seuraa tuloskautta Osaketyökalussa!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy