Pörssin neljä arvostuslukujen perusteella kalleinta osaketta

Mitkä ovat pörssin neljä kalleinta osaketta? Nämä osakkeet ovat tosin myös tuotolla mitattuna pörssin parhaimmistoa.

Julkaistu: 26.06.2020 Kirjoittaja:

osaketyökalu sijoittaminen

Arvopisteet kertovat osakkeen arvostuksesta

Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella. Arvopisteet kertovat osakkeen arvostuksesta. Mitä alhaisemmat pisteet, sitä korkeammat arvostusluvut. Laskemme arvopisteet useiden arvostuslukujen perusteella, kuten EV/EBIT:n, P/E-lukujen, osinkotuotto-%:n jne..

Sijoittaja voi Osaketyökalussa lajitella osakkeet arvopisteiden perusteella. Revenio Group on esimerkki osakkeesta, jonka arvostusluvut ovat korkeat. Yhtiötä seuraavat sijoittajat kuitenkin tietävät, että kyseessä on erinomainen yhtiö, joka on kasvanut voimakkaasti korkealla kannattavuudella. Revenio Group saakin Osaketyökalussa muista osa-alueista erinomaiset pisteet, paitsi osingosta, joita pisteitä laskee alhainen osinkotuotto.

Neljä korkeimmalle arvostettua osaketta

Helsingin pörssin neljä korkeimmalle arvostettua osaketta ovat Revenio Group, Talenom Qt Group ja F-Secure. Alla on Osaketyökalun Arvostusluvut-välilehti, josta sijoittaja voi tutkia arvostuslukuja. Esimerkiksi Revenion P/E-luku vuoden 2021 tulosennusteella on 43,6, mutta Qt Groupilla luku on vieäkin korkeampi, peräti 51,6.

Korkea arvostus kertoo usein yhtiön hyvyydestä

Suomessa sijoittajien päähän on iskostettu, että matalien arvostulukujen osakkeet (ns. arvo-osakkeet), ovat hyviä sijoituksia. Tämä juontaa juurensa IT-kuplan jälkeisestä ajasta, jossa korkealla arvostettujen IT-osakkeiden arvoista katosi 80-90 % ja matalan arvostustason perinteiset yhtiöt tuottivat hyvin. Tämän jälkeen viimeiset 15 vuotta arvo-osakkeet ovat systemaattisesti hävinneet korkeamman arvostustason laatu- ja kasvuosakkeille.

Esimerkkimme osakkeista kolme ensimmäistä ovat kaikki olleet erinomaisia sijoituksia. Kaikki kolme ovat tuottaneet myös erinomaisesti kuluvana vuotena koronakriisistä huolimatta. Ainoastaan F-Secure on ollut heikko sijoitus. Tosin kuluvana vuotena sekin on menestynyt markkinaa paremmin. F-Securen korkeat arvostuskertoimet johtuvat siitä, että yhtiön tulos on ollut alhainen yritysostosta huolimatta. Sijoittajan kannattaa aina tutkia, ovatko korkeat arvostuskertoimet perusteltuja. Voimakas operatiivinen liikevaihdon kasvu, korkea kannattavuus ja sitä kautta hyvä tuloksenkasvu, antavat riittävät perustelut korkeille arvostuskertoimille. Jos näitä tekijöitä ei ole, jää tuottokin alhaiseksi.

Ota Osaketyökalu omaan työkalupakkiisi

Tee parempia sijoituspäätöksiä ja ota Osaketyökalu haltuun. Työkalu kuuluu Sijoittaja.fi:n maksulliseen jäsenyyteen.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy