Riski-indikaattorimme jatkaa laskussa – mutta osakemarkkina ei tiedä mihin suuntaan mennä

Riskit jatkavat laskussa, mutta osakemarkkina on saavuttanut koronanousun huiput – ainakin hetkellisesti.

Julkaistu: 21.05.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riski-indikaattori laskussa

Markkinaympäristöstä löytyvä kokonaisriski-indikaattori (musta) on edelleen koholla, mutta riskien suunta on laskussa. Myös finanssiriski-indikaattori on laskussa. Markkinaympäristön liikennevalomallimme on “suosi osakkeita” -tasolla (ollut 15.4.2020) lähtien.

Alla olevassa kuvaajassa on riski-indikaattori. Musta viiva on lukemassa 1,01 (kohonnut riski), mutta selvässä laskussa. Tämä tarkoittaa kahta asiaa:

 1. Riski-indikaattorin kääntyessä laskuun vastaavilta ääritasoilta, osakemarkkinoilla on historiallisesti nähty vahvaa nousurallia. Fedin ja valtioiden poikkeuksellisten toimien ansiosta suuret osakemarkkinaindeksit ovatkin kivunneet kahden kuukauden aikan 30 %.
 2. Riski-indikaattorin pysytellessä nollan yläpuolella “kohonneen riskin markkinaympäristössä”, on syytä tavanomaista suurempaan varovaisuuteen.

Osakemarkkinalla suunta hakusessa

Tärkein osakeindeksi eli S&P 500 on viimeiset 1,5 kuukautta sahannut 2790-2950 pisteen välissä. S&P 500 teki uudet koronanousuennätykset 20.5.2020 päätyen 2971 pisteeseen. Juuri nyt indeksi on 2949 eli vajaan prosentin laskussa. Samaan aikaan osakemarkkinoiden pelkokerroin VIX on nousussa ja 29 pisteessä.

Markkina ei laske, vaikka talousluvut ovat niin huonoja, ettei vastaavia ole historiassa nähty. Juuri saamamme tiedon mukaan USA:ssa on 45 miljoonaa työtöntä ja määrä on syntynyt viimeisen kahdeksan viikon aikana. Vähittäiskauppa laski yli 16 % ja teollisuustuotanto yli 11 %. Euroalueen tuoreet ostopäällikköindeksit ovat lukemassa 30,5. Lukema on toki parempi kuin huhtikuun 13,6, mutta kaukana neutraalitasosta 50. Nykyinen 30,5 tarkoittaa myös sitä, että valtaosa ostopäälliköistä on sitä mieltä, että toukokuu on heikompi kuin huhtikuu. Vaikka luku parani, kokonaistilanne on silti huonompi.

Moni sijoittaja ihmettelee, miten osakemarkkina on voinut irtautua niin pahasti todellisuudesta. Ensinnäkin osakemarkkina laski helmikuun lopusta kuukaudessa 35 %. Tämä oli historiallisen jyrkkä ja nopea lasku ja indikoi talouden täysseisahtumista. Nyt tarkastellaan toteutuneita talouslukuja ja huomataan, että talous todellakin seisahtui maaliskuun kahden viimeisen viikon, huhtikuun ja toukokuun aikana. Toisekseen yksikään nyt raportoitava talousluku ei yllätä markkinoita, koska kaikki toimijat tietävät, että luvut ovat huonoja, sillä talous on ollut pakkopysähdyksissä pandemian vuoksi. Markkina reagoi vai uuteen tietoon, ei sellaiseen, joka on jo kaikkien tiedossa.

Kolmanneksi valtioiden ja keskuspankkien, etenkin Fedin, elvytystoimet ovat historiallisen suuria. Nyt halutaan välttää suuren 30-luvun laman ja finanssikriisin virheet. Kyllä, myös keskuspankki ja valtionvarainministeriöt oppivat virheistä. Nämä tukitoimet toimivat niin sanottuna markkinatakaajana. Sijoittajat voivat turvallisin mielin allokoida varoja takaisin osakemarkkinoille, koska ne tietävät, että valtio ja keskuspankki pelastavat, jos tilanne heikentyy. Siksi osakemarkkina ei suostu kääntymään enää laskuun.

Markkinalla on kuitenkin hankala jatkaa nousua. Moni sijoittaja vertaa nykyistä 2950 pisteen tasoa helmikuun huippuihin, jotka olivat 3380 pistettä. Nousuvaraa vielä on! Ei välttämättä. S&P 500 -indeksi yritti usean vuoden ajan päästä 3000 pisteen yli, mutta yritykset epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen. Vasta 10-vuotisen nousumarkkinan muutamana viimeisenä kuukautena 3000 pisteen raja ylitettiin kestävästi. Nyt itseasiassa ollaan jo edellisen nousumarkkinan huippulukemissa ja valuaatio P/E-luvulla mitattuna on korkein sitten IT-kuplan.

Hyödynnä sijoittajan työkaluja

Seuraa markkinan tärkeimpiä indikaattoreita ja Sijoittaja.fi:n näkemystä Markkinaympäristössä ja tuoreissa markkinakatsausartikkeleissa.

Nykyisessä markkinatilanteessa laajat indeksit eivät ole parhaita sijoituskohteita, vaan sijoittajan kannattaa rakentaa oma koronamarkkinan kestävä salkku. Siinä apuna ovat suomalaisten osakkeiden Osaketyökalu, kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalu, Osakesäästötilisalkut ja osakkeilla ja ETF:illä rakennetut Mallisalkut.

Nämä kaikki kuuluvat Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen. Liity jäseneksi!

Osta jäsenyys!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy