New call-to-action

Fortumin liikevaihto kymmenkertaistui

Fortum osinko

Sijoittajilla voi tippua silmät päästä, kun Fortum julkaisee Q2-osavuosikatsauksen. Liikevaihto on moninkertainen totuttuun nähden. Vuositasolla liikevaihto jopa kymmenkertaistuu. Mistä on kyse?

Julkaistu: 19.05.2020 Kirjoittaja:

Fortum osakkeet

Uniperista Fortumin tytäryhtiö

Fortumin omistusosuus Uniperista nousi toukokuussa yli 73 prosenttiin. Näin ollen Uniperista tuli Fortumin tytäryhtiö ja Uniperin luvut ovat mukana konsernin luvuissa. Q1-tulosraportissa Fortum kertoi, että toisen neljänneksen tulokseen yhdistellään myös Uniperin tuloslaskelma.

Analyytikot ovat päivittäneet ennusteitaan Fortumille ja luvut näyttävät nyt tältä.

Vuonnna 2019 Fortumin liikevaihto oli 5,4 miljardia ja tänä vuonna Uniperin yhdistelemisen jälkeen 54 miljardiin. Vuonna 2021, kun Uniperin luvut ovat koko vuodelta mukana liikevaihdon ennustetaan olevan jo 69,5 miljardia euroa.

Uniperin suuri liikevaihto johtuu trading-toiminnoista

Uniperin liikevaihto vuonna 2019 oli 65,8 miljardia ja vuonna 2018 peräti 91,8 miljardia. Tämä ei tarkoita, että Uniperin energiantuotanto olisi 15-kertainen Fortumiin nähden. Suuri liikevaihto johtuu Uniperin trading-toiminnoista.

Uniperin trading-liiketoiminta on Global Commodities -segmentissä, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 70,3 miljardia. Tässä ei ole kyse ”oikeasta” liikevaihdosta, vaan samanlaisesta liikevaihdosta, kun sijoitusyhtiö käy kauppaa esimerkiksi pörssiosakkeille. Kaupankäynnin volyymi kirjataan liikevaihdoksi. Näin siis myös Uniperissa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, muuttuuko Uniperin kirjanpitokäytäntö Fortumin tytäryhtiöstatuksen jälkeen. Yleensä tytäryhtiön kirjanpito tehdään samoilla säännöillä kuin emoyhtiön kirjanpito. Fortumin liikevaihdossa ei ole trading-toiminnon liikevaihtoa.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata tällä liikaa vaivata päätään. Liikevaihto ei ole jatkossa luku, jota Fortumin kohdalla kannattaa seurata. Vertailukelpoinen liikevoitto ja osakekohtainen tulos ovat tärkeimmät. Nämä ja muut sijoittajan tärkeimmät luvut voi helposti tarkistaa Osaketyökalusta.New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.11.2022 14:32 | Sijoittaja.fi
Korkojen lasku tukee osakkeita

24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy