Älä kalastele pohjilta – Osakkeen hinta ei nouse takaisin huippuihin

Moni sijoittaja kalastelee pohjille lyötyjä riskiosakkeita. Kerromme, miksi näiden osakkeiden hinta ei nouse takaisin vuoden alun lukemiin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Moni sijoittaja kalastelee pohjille lyötyjä riskiosakkeita. Kerromme, miksi näiden osakkeiden hinta ei nouse takaisin vuoden alun lukemiin.

Pohjalle lyödyt osakkeet

Osakkeiden näkymät eroavat juuri nyt toisistaan enemmän kuin koskaan historiassa:

  • Osa yhtiöistä hyötyy koronakriisistä
  • Parhaat laatuyhtiöt osaavat muuttaa liiketoimintamallia
  • Tietyt sykliset kärsivät, mutta selviävät ja
  • Viimeinen joukko kärsii koronarajoitusten vuoksi rajusti ja osakekurssit on lyöty pohjille.

Etenkin arvo-osakkeita rakastava sijoittaja innostuu pohjalle lyödyistä osakkeista. Arvo-osakkeita ovat matalan arvostuskertoimien osakkeet eli juuri nämä pohjalle lyödyt koronakärsijät.

Arvosijoittaja saattaa ajatella: Jos osake on maksanut helmikuussa 10 euroa, ja maksaa nyt 3 euroa, niin jos osake palautuu takaisin 10 euroon, saan 233 %:n tuoton. Valitettavasti näin ei ole. Tietyt osakkeet eivät palaudu tulevien vuosien aikana takaisin tammi-helmikuun lukemiin. Kerromme nyt miksi.

Arvoansa

Yrityksen arvo (Enterprise Value) lasketaan oman pääoman markkina-arvosta ja korollisista veloista. Alla esimerkissä risteily-yhtiön EV on 20 miljardia euroa, joka jakaantuu 10 miljardin euron markkina-arvoon ja 10 miljardin euron korollisiin velkoihin. Oletetaan, että osakkeita on 1 000 000 000 kappaletta, joten osakkeen hinta on ennen koronakriisiä 10 euroa.

Koronakriisi keskeyttää risteilyliiketoiminnat ja markkina hinnoittelee yhtiön arvon (EV) 20 % matalammalle kuin ennen koronakriisiä. Oletuksena on, että pitkällä aikavälillä liiketoiminnan kassavirrat palautuvat, mutta kestää kauan ennen kuin palataan normaaliin. Lisäksi riski on noussut, joten kassavirtojen diskontattu nykyarvo on matalampi.

Yhtiön liiketoiminta on kuitenkin määräämättömän ajan keskeytyksessä ja kulut juoksevat. Tänä aikana yhtiö joutuu ottamaan lisää velkaa ja lisäksi korkealla korolla. Korollisten velkojen määrä nousee 13 miljardiin euroon ja koska EV on 16 miljardia, jää osakekannan markkina-arvoksi 3 miljardia euroa. Osakkeen hinta on laskenut 70 % kolmeen euroon. Näin on itseasiassa käynyt kaikille suurimmille risteily-yhtiöille.

Koronakriisi on selvinnyt ja risteilyliiketoiminta on palannut uuteen normaaliin. Markkina hinnoittelee risteily-yhtiön nyt 18 miljardin euron arvoiseksi. EV on siten vain 10 % alle koronakriisiä edeltävän arvon. Arvo on siten palautunut varsin mukavasti. Valitettavasti korolliset velat eivät ole hävinneet minnekään, vaan ovat edelleen 13 miljardia euroa. Osakekannan markkina-arvo on noussut 5 miljardin euron arvoiseksi ja osakehinta 5 euroon.

Osakkeen hinta on noussut 67 % pohjilta. Ei 233 %, kuten sijoittaja kuvitteli.

Todellisuus on esimerkkiä karumpi

Oikeassa maailmassa koronakriisistä pahiten kärsivät yhtiöt velkaantuvat vielä hurjemmin kuin esimerkissä. Lisäksi uusien lainojen korot ovat tällä hetkellä yli 10 % suurillekin yhtiöille.

Sijoittaja, joka nyt ostaa kriisiyhtiön osaketta, joutuu todennäköisesti sijoittamaan lisää rahaa yhtiöön. Käytännössä kaikki pahiten kärsineet yhtiöt joutuvat nimittäin järjestämään osakeanteja, joilla kerätään lisää rahaa osakkeenomistajilta. Sijoituksen tuottopotentiaali on matalampi kuin kurssikäyrää vilkaisemalla luulisi. Vastaavasti riskinä on heikko pitkän aikavälin tuotto. Jopa konkurssi ja osakkeen arvon merkittävä laskeminen. Siksi sijoittajan pitää olla varovainen ja mieluiten välttää riskiyhtiöiden osakkeita.

Käytännön pörssiosakeesimerkki jäsenille

Esittelemme jäsenille käytännön esimerkin pörssimaailmasta. Tunnettu globaali pörssiosake, jonka osake on laskenut yli 70 %. Mille tasolle osake voisi nousta nykytasoilta?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta

Tutustu Osaketyökaluun!
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat