Osakemarkkina nyt osakesäästötilisäästäjän näkökulmasta

Osakesäästötilisijoittajalle vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen. Osakemarkkinat romahtivat kuukaudessa, kun COVID-19-virus levisi Aasiasta Eurooppaan ja USA:han. Lue ajatuksemme osakesijoittamisesta nyt ja miten meidän Osakesäästötilisalkut ovat selvinneet koronamarkkinassa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Osakesäästötilisijoittajalle vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen. Osakemarkkinat romahtivat kuukaudessa, kun COVID-19-virus levisi Aasiasta Eurooppaan ja USA:han. Lue ajatuksemme osakesijoittamisesta nyt ja miten meidän Osakesäästötilisalkut ovat selvinneet koronamarkkinassa?

Osakesijoittajalle vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen. Osakemarkkinat romahtivat kuukaudessa, kun COVID-19-virus levisi Aasiasta Eurooppaan ja USA:han. Markkinapohjat koettiin 23.3.2020, jolloin kaikki tärkeimmät osakeindeksit olivat yli 30 % alempana kuin helmikuun huiput.

Huhtikuun alun jälkeen osakemarkkinat on vallannut optimismi Yhdysvaltain keskuspankki Fedin rajoittamattomien tukitoimien sekä valtioiden elvytyspakettien ansiosta. Optimismi on lisääntynyt, kun rajoitustoimet ovat purreet ja pandemia on rauhoittunut. Useat valtiot ovat purkamassa rajoitustoimia, mikä palauttaa kulutuskysyntää.

Onko uusi nousumarkkina jo alkanut vai käydäänkö vielä syvemmällä?

Teknisesti nousumarkkina on alkanut, sillä osakeindeksit ovat nousseet yli 20 % pohjilta. Historiassa laskumarkkinoissa on ollut useampi pohjakosketus, keskimäärin 3,75. Koronamarkkinassa on ollut vain yksi selvä pohja.

On erittäin epätodennäköistä, että osakeindeksit käyvät alempana kuin maaliskuun kurssipohjat. Yksikään merkittävä investointipankki ei tähän usko. Toisaalta ei myöskään ole realistista odottaa, että kurssit ampuvat nopeasti takaisin helmikuun lukemiin, sillä USA:ssa on 30 miljoonaa työtöntä ja osalla toimialoista liikevaihto on tyrehtynyt totaalisesti.

Meidän näkemys on, että osakemarkkina jatkaa ilman selvää suuntaa ainakin kesän yli, ehkä jopa pidempään. Näkemyksemme on kuitenkin vain valistunut arvaus, sillä kaikki riippuu pandemiasta. Edes Visa ja Mastercard, jotka tietävät tarkkaan globaalin kuluttujan ostokäyttäytymisen, eivä osaa ennustaa talouskriisin syvyyttä, kestoa, saati palautumisen voimakkuutta.

Näin ollen sijoittajan on muokattava osakesalkusta sellainen, että se kestää koronamarkkinassa ja uudessa normaalissa. Sijoittaja voi myös hyödyntää nykyisen sahaavan osakemarkkinan nousut ja laskut. Uskalla ostaa ja myydä. Pidä käteistä varalla, jos pandemia pahenee ja koetaan uusi syvempi lasku.

Käytännönohje osakesäästötilisäästäjälle

Sijoittaja.fi auttaa sijoittajaa markkinan seuraamisessa sekä eritoten osakemarkkinan tulkinnassa. Lisäksi autamme sijoittajaa salkun rakentamisessa sekä osakevalinnassa.

  • Ole rohkea ja osta osakkeita, kun kurssit ovat jyrkässä laskussa.
  • Älä ole liian rohkea, vaan ajoita ostot useaan eri ajankohtaan ja vähintään kuuden kuukauden ajaksi.
  • Valmiit Osakesäästötilisalkut auttavat sijoittajaa osakevalinnoissa.

Sijoittaja.fi:n Osakesäästötilisalkkujen kehitys koronamarkkinnassa

Osakesäästötilisalkut on päivitetty. Salkkujen sisältömuutoksiin on koronan lisäksi vaikuttanut voimakkaimmin käynnissä oleva Q1-tuloskausi. Kaikki osakesäästötilisalkut nousivat vahvasti huhtikuussa ja tuottivat selvästi indeksiä paremmin. Aktiivin ja Maltillisen tuotot olivat erinomaisella tasolla.

  • Aktiivi +18,3 %
  • Maltillinen +14,5
  • Osingon kasvattajat +12,5 %
  • OMX Helsinki Cap kokonaistuottoindeksi +10,8 %.

Salkkujen tuottokehitystä ja riskiä voi tarkastella tarkemmin Osakesäästötilisalkut-sivulla. Salkkujen sisältö kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteeen ja Osakesäästilipalveluun.

Sijoittaja.fi osaketyökalulla vertailet nopeasti ja helposti suomalaisia ja ulkomaalaisia osakkeita. Tutustu osaketyökaluumme tästä. Osaketyökalu on osa maksullista Sijoittaja.fi -jäsenyyttä. Voit kokeilla jäsenyyttä ilmaiseksi 14 päivää.

KOKEILE JÄSENYYTTÄ 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI!

Kysyttävää Osakesäästötilipalvelusta?

Heräsikö sinulla kysymyksiä Osakesäästötilipalvelusta tai Sijoittaja.fi:n Osakesäästötilisalkuista? Sopisiko palvelu sinulle tai auttaisiko se sinua osakevalinnoissa?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään ja opastaa oikean tiedon äärelle.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat