Tuloskausi alkaa – onko Q1-tuloksilla mitään väliä?

Alkamassa on erikoisin tuloskausi sitten finanssikriisin. Onko menneillä tuloksilla mitään merkitystä koronakriisissä, kun markkinoiden 100 %:n fokus on epidemiassa ja milloin palataan “normaaliin”.

Julkaistu: 18.04.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Edessä erikoisin tuloskausi vuosiin

Alkava tuloskausi on erikoisin tuloskausi sitten finanssikriisin. Q1-tulokset tulevat olemaan monilla yhtiöillä vielä hyvät, mutta näkymät ovat täysin usvan peitossa. Suurin osa pörssiyhtiöistä onkin perunut koko vuoden tulosohjeistuksensa.

Koronakriisi vaikutti niiden pörssiyhtiöiden liiketoimintaan tammi-helmikuussa, joilla oli liiketoimintaa tai tuotantoa Kiinassa. Maaliskuussa koronakriisi on vaikuttanut lähes kaikkien yhtiöiden toimintaan.

Kotimaassa pahiten ovat kärsineet Finnair, Noho Partners ja yrityssaneeraukseen hakeutunut Stockmann. Kaikki olivat meidän listalla koronakriisistä eniten kärsivistä kotimaisista pörssiyhtiöistä.

Onko tuloksilla mitään väliä?

Lyhyt vastaus on, että ei. Mutta voidaan myös ajatella, että jos yhtiö suoriutui hyvin Q1:llä, selviää se todennäköisesti koronakriisistä paremmin kuin sellainen yhtiö, jolla oli vaikeaa jo Q1:llä.

Markkinoiden fokus on nyt 100 %:sti epidemian taltuttamisessa, valtioiden uudelleenaukaisemisessa ja siinä kuinka lyhyeksi kriisi jää. Siksi vanhoilla tuloksille ei pitäisi olla mitään merkitystä. Näkymät ovat ratkaisevassa roolissa. Valitettavasti ennakoimme, että etenkin kotimaiset yhtiöt ovat vaitonaisia näkymistä ja viittaavat koronakriisin aiheuttamaan epävarmuuteen.

Tulosohjauksia tullaan todennäköisesti perumaan vielä lisää ja aidon tulosohjauksen antavat yhtiöt tulevat olemaan harvassa. Sijoittajan laserkatse kohdistuu etenkin KONEen ja Keskon ohjaukseen. Pitävätkö nämä euromääräisen liikevoitto-ohjauksen vai meneekö johdolla pupu pöksyyn? Ne yhtiöt, jotka pystyvät antamaan ohjauksen, ovat vahvoilla.

Tulospoimintoja

Tuloskausi käynnistyy kunnolla 20.4.2020 alkavalla viikolla. Admicom ja Evli ovat jo kertoneet Q1-tuloksensa. Etenkin Admicom oli vahva, mutta koronakriisi ei vielä vaikuttanut yhtiön liiketoimintaan. Evli oli myös positiivinen yllätys, vaikka sijoitusten arvonalentumiset laskivat tulosta vertailukauteen nähden.

Heti tiistaina 21.4. on tarjolla Stora Enson ja Wärtsilän tulokset. Keskiviikkona KONE, Elisa, UPM, Cargotec, Valmet, Ahlström-Munkjsö ja pienemmistä Revenio ja Qt kertovat tuloksensa. Torstaina päähuomio on Nesteen tuloksessa, mutta myös Verkkokauppa.comin tulos antaa suuntaa suomalaisten kuluttajakäyttäytymiselle koronakriisissä. Verkkokaupan tulos voi olla odotuksia parempi, kun kuluttaminen on siirtynyt verkkoon, mutta jatkossa myynti voi heikentyä, kun suomalaisten kulutus laskee lomautusten ja työttömyyden johdosta.

Sijoittaja.fi:n jäsenet voivat helposti tarkistaa analyytikkojen konsensusennusteet Osaketyökalusta. Alla neljä tulospoimintaa ensi viikolle.

Wärtsilän ennusteet vaikuttavat optimistisilta, ja veikkaamme, että yhtiö ei yllä niihin. UPM:n ennusteet sitä vastoin vaikuttavat realistisilta. Samoin KONEella on mahdollisuus yltää ennusteisiin. Nesteen tulosennuste on kova, mutta yhtiö ohjasikin, että “uusiutuvan dieselin kysynnän odotetaan pysyvän vahvana ensimmäisellä neljänneksellä”. Olisi erikoista, jos koronakriisi ei vaikuttaisi Nesteen tulevien kvartaalien ohjaukseen. Öljyn hinta ja kysyntä on pohjalukemissa ja lentoliikenne on laskenut 90 % koronakriisin johdosta.

Seuraa tuloskautta

Seuraamme Sijoittaja.fi:ssä kotimaista ja kansainvälistä tuloskautta. Analysoimme tulokset ja kirjoitamme tuloskommentteja ja artikkeleita sijoittajan näkökulmasta.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy