Nokian ja Nordean tulokset – miten käy osakekurssien?

Nokia ja Nordea olivat torstain odotetuimmat tulosjulkistajat. Tuloksista löytyi positiivista ja negatiivista, mutta mitä sanoo markkina?

Julkaistu: 06.02.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Nokian Q4-tulos

Nokia petrasi katastrofaalisen heikosta Q3:sta. Valitettavasti raportti ei tarjonnut riittävästi positiivisia uutisia, emmekä usko, että Nokian osake merkittävästi nousee vuoden 2020 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, sillä:

 • Nokian liikevaihto ei kasva 2020
 • Tuloskasvu on vaatimatonta ja painottuu jälleen Q4:een
 • Kassatilanne on kireä, eikä yhtiö siksi jaa osinkoa.
 • Operatiivisesti Nokialla on vaikeuksia vastata kilpailuun 5G-markkinassa ja Kiinassa yhtiö on jo heittänyt pyyhkeen kehään.

Nokian liikevaihto oli 6 903 M€ (analyytikoiden ennuste 6 967 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 1 134 M€ (ennuste 1 103 M€). Liikevaihto ja ei-IFRS-liikevoitto olivat vertailukauden tasolla. Networksin liikevaihto kasvoi 3 %, mutta Softwaren ja Technologiesin liikevaihdot laskivat. Softwaren suoritus oli heikko. Technologiesin lasku johtui 50 M€ pienemmästä kertaluonteisesta liikevaihdosta. Networks paransi tulosta, mutta se johtui alemmista T&K- ja myynnin&hallinnon kuluista, mikä oli seurausta alemmista kannustinpalkkioista.

Johto uskoo vuoden 2020 olevan asteittaisen parannuksen vuosi, kun käynnissä olevat toimenpiteemme alkavat tuottaa tulosta. Nettokassa oli 1,7 miljardia, eikä yhtiö odota sen kasvavan yli tavoitellun 2 miljardin euron. Siksi osinkoa ei jaeta. Analyytikot odottivat 0,11 euron osinkoa. Vuodelle 2020 Nokia ei odota kasvua, vaan ennakoi markkinan pysyvän vuoden 2019 tasolla. Kiina on jätetty pois laskuista “markkinadynamiikan” vuoksi. Eli Nokia ei jatkossa yritä edes kilpailla siellä. Oikaistun EPS:n odotetaan olevan 0,25 € (+/- 0,05€) ja ei-IFRS-liikevoiton 9,5 % (+/- 1,5 %). Suurimman osan liikevoitosta ja vapaasta kassavirrasta odotetaan syntyvän viimeisellä neljänneksellä (uusi kommentti).

Nordean Q4-tulos

Nordeassa positivista oli, että yhtiö paransi poikkeuksellisen heikosta vertailukaudesta. Nordean lukuja tarkemmin tutkiessa suoritus ei kuitenkaan ollut yltiöpositiivinen.

Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 2 156 M€ (ennuste 2 221 M€) ja operatiivinen liikevoitto oli 822 Me (ennuste 954 M€). Raportoitu liikevoitto oli 1 013 M€. Raportoitua tulosta paransi 138 M€ kertaluonteinen myyntivoitto Realkreditin myynnistä. Korkokate laski vertailukaudesta. Palkkiotuotot kasvoivat 8 %. Korkokate ja palkkiotuotot yhteensä kasvoivat vain 1 %. Toimitusjohtaja kertoi tuottojen kasvaneen 6 % vertailukaudesta. Tämä johtui siitä, että merkittävin tuotto- ja tulosparannus tuli käypään arvoon arvostettavista eristä, joiden arvonmuutos oli +134 M€ verrattuna vertailukauteen. Kulut olivat vertailukautta alemmat. Luottotappiot suuremmat.

Nordea ei antanut ohjausta vuodelle 2020. Osinkoa jaetaan ennakkoon tiedetty 0,40 euroa.

Nordeastakaan tuskin on vuoden 2020 kurssiraketiksi. Yhtiö pystyy kuitenkin parantamaan tulosta kulusäästöillä. Nordean osakkeen arvostustaso on matala, mutta tasossa ei ole merkittävää nousumahdollisuutta, sillä tuottokehitys korkokatteen ja palkkiotuottojen osalta on vaatimatonta.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy