Northcrypto

Esittelyssä Black Friday -osakkeet

Black Friday on tullut Suomeen jäädäkseen, halusi sitä tai ei. Listasimme kotimaisia kulutussektorin Black Friday -osakkeita.

Julkaistu: 26.11.2021 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

Black Friday

Black Friday on Yhdysvalloissa perinteisesti ollut vuoden tärkein shoppailupäivä. Kyseessä on kiitospäivän jälkeinen perjantai, joka avaa joulusesongin. Suomalaiseen kulttuuriin Black Friday tuntuu vielä vieraalta. Osa yrityksistä onkin Black Fridayn kulutushysteriaa vastaan.

Oli niin tai näin kulutussektorin osakkeille Black Friday on vuoden tärkeimpiä myyntipäiviä ellei tärkein. Listasimme kotimaiset pörssiyhtiöt, joille Black Fridaylla on merkitystä.

Hyödynnä Osaketyökalua

Kulutussektorin osakkeita voi etsiä Osaketyökalullamme. Hakukenttään voi kirjoittaa suoraan yhtiön nimen, kuten ”tokmanni” tai sitten käyttäjä voi klikata ”lisää hakuvaihtoehtoja” ja valita haluamansa sektorin. Harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöt ovat tyypllisisesti syklisiä ja päivittäiskulutussektorin yhtiöt defensiivisempiä.

Black Friday -osakkeet Suomesta

Alla olevista kulutussektorin osakkeista Black Fridayta markkinoivat Verkkokauppa.com, Tokmanni, Musti, Stockmann ja Fiskars. Vastaavasti Marimekon verkkosivuilla Black Friday ei ole lainkaan esille, mikä lienee kestävän kulutuksen yhtiölle strateginen päätös. Myöskään Harvian sivuilla ei Black Fridayta juhlista.

Pisteytyksemme perusteella Verkkokauppa.com, Marimekko ja Harvia ovat parhaimmat. Stockmann ja Musti saavat heikoimmat pisteet. Mustin pisteitä laskee se, ettei yhtiö saa lyhyen historiansa ja puuttuvan datan vuoksi kasvusta lainkaan pisteitä.

Arvostuslukujen perusteella Verkkokauppa.com, Fiskars ja Tokmanni ovat edullisimmat osakkeet. Verkkokauppa.comin osake on laskenut Q3-tuloksen jäädessä odotuksista. Markkinat pelkäävät, että noussut inflaatio ja kuljetuskustannukset syövät Verkkokauppa.comin kannattavuutta. Silti analyytikot odottavat tuloksen parantuvan vuonna 2022. Tässä on epäsuhta, joka korjaantuu joko siten, että kurssi nousee tai analyytikot laskevat tulosennusteita. Marimekon arvostusluvut ovat jälleen nousseet korkeaksi osakekurssin vahvan nousun myötä. Osaketta on viime vuosina kannattanut ostaa dipeistä, mutta juuri tämänhetkinen yli 90 euron kurssi tuntuu korkeahkolta. Fiskarsin osake on palautunut huipputasoille. Yhtiö pystynee siirtämään nousseita kustannuksia hintoihin. Liiketoiminta on ollut supersyklissä ja yhtiö on antanut useita positiivisia tulosvaroituksia. Jatkuuko vahva momentum?

Analyytikot ennustavat Harviallekin vahvaa tulosparannusta vuodelle 2022. Yhtiö on kasvanut vuonna 2021 edelleen, mutta kasvu on hidastunut. Siksi on mielenkiintoista seurata, minkälainen on vuosi 2022. Kuinka paljon kasvu edelleen hidastuu ja onko tällä vaikutusta kurssikehitykseen. Mustin osake on hintava, mutta yhtiöllä on vahva verkkokauppa, korkea kannattavuus ja lemmikkivanhemmusmegatrendi takana. Tokmanni on arvostuslukujen perusteella edullinen. Kurssi on laskenut selvästi heinäkuun huipuista. Osaketta voi näiltä tasoilta jo lisäillä, mutta kurssikäänteeseen vaikuttavat samat tekijät kuin Verkkokauppa.comissa. Inflaatio ja kuljetuskustannukset, jotka nakeratavat kannattavuutta. Stockmann on onnistunut saneerauksen jälkeen hienosti. Osakkeen P/E-luku 2022 on edullinen. Markkina pelkää vielä velkataakkaa ja kiinteistöjen myynnissä onnistumista. Kiinteistöjen myynnin takaraja on 31.12.2022, mutta tätä voidaan vielä siirtää. Toinen riski Stockalle on pahentuva koronatilanne, joka voi vaikuttaa tärkeällä joulusesongilla tavarataloliiketoiminnan myyntiin.

Osaketyökalut kuuluvat sijoittaja.fi:n jäsenyyteen

Suomalaisten osakkeiden Osaketyökalu sisältää 117 yhtiötä ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalu S&P 500, Nasdaq 100 -yhtiöt Yhdysvalloista, STOXX Europe 600 -yhtiöt Euroopasta sekä poimintoja kansainvälisistä kasvuyhtiöistä. Osakkeita on yhteensä 1140 kappaletta. Osaketyökalut kuuluvat Sijoittaja.fi:n maksulliseen jäsenyyteen.

Aloita sijoittaja.fi -jäsenyys

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy