Suomalaiset sijoittajat tuhlaavat liikaa aikaa Nokiaan

Nokia on tippunut maailman teknologiakehityksen kärjestä. Tämä näkyy osakkeen tuotossa, joka on 10 vuoden tarkastelujaksolla Euroopan ja USA:n suuryritysten heikoimpia. Jos sijoittaja käyttäisi aikaansa tutkimalla muita teknologiayrityksiä, salkun tuotto paranisi merkittävästi.

Julkaistu: 27.11.2019 Kirjoittaja:

Globaalit megatrendit teknologiayhtiöt

Nokia on tippunut teknologiakehityksen kärjestä

Nokian piti olla 5G:stä eniten hyötyviä yhtiöitä, mutta toisin kävi. Vuonna 2018 Nokia kertoi, että yhtiö on erinomaisissa asemissa, kun 5G-investoinnit alkavat. Tänä vuonna, kun investoinnit ovat alkaneet, Nokian kilpailukyky ei olekaan vastannut odotuksia. Q3-raportti oli katastrofi. Kolmannella kvartaalilla Nokialla oli muun muassa seuraavia ongelmia: ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiin liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaastet Kiinassa ja hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa.

Tilanteen vakavuudesta kertoi kuitenkin se, että Nokia keskeytti osingonmaksun ja leikkasi selvästi tulevien vuosien ennusteita. Nyt vihdoin on tunnustettava, että Nokia on tippunut teknologiakehityksen kärjestä. Huawein mukaan sen verkkolaitteet ja ohjelmistot ovat 1,5 vuotta kilpailijoita edellä. Tällä Huawei viittaa Nokiaan ja Ericssoniin.

Teknologiaongelmista johtuen Nokia on ollut murheellisen huono sijoitus. Nokian osake on tuottanut osingot mukaan huomioiden viimeisen 10 vuoden aikana -51 %. Esimerkiksi maailman teknologiakehityksen kärkiyhtiöt Apple ja Microsoft ovat samassa ajassa tuottaneet 963 % ja 510 %.

Verrattuna muihin teknologiakehityksen kärkiyhtiöihin tuottoerot ovat samalla tasolla. Amazon verkkokaupan kuningas, joka disruptoi kaiken. Visa on luottokorttiyhtiö, joka on myös maksuliikenteen kärkiteknologiayhtiö maailmassa. Salesforce on SaaS-liiketoimintamallin pioneeri ja CRM-ohjelmistoyritys. Amazonin kymmenen vuoden tuotto on ollut 1 246 %, Salesforcen 941 % ja Visan 865 %.

Älä tuhlaa aikaa Nokiaan

Nokia on Helsingin pörssin ainoa kansainväliset standardit täyttävä iso teknologiayritys. Vuonna 2000 Nokia oli maailman 9. suurin yritys. Suomalaiset tuntevat Nokian ja ovat eläneet mukana sen nousut ja laskut. Ehkä tästä syystä suomalaiset sijoittajat myös käyttävät aivan liian paljon aikaa Nokian analysointiin.

Yksi käytännön vinkki on, että sijoittaja käyttäisi 50 % Nokia-ajastaan tutustumalla maailman kärkiyhtiöihin ja nouseviin haastajiin. Esimerkiksi yllä esitettyihin viiteen teknologiayhtiöön sijoittamalla salkun tuotto olisi ollut 905 %. Ero on musertava verrattuna Nokian -51 % tuottoon.

Tilaa Sijoitus Investin esitykset teknologian kärkiyhtiöistä ja aiheeseen liittyvät blogit sähköpostiisi Mitkä ovat tärkeimmät teknologiatrendit ja parhaat yhtiöt juuri nyt?

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy