Teknologinen kehitys on tärkein megatrendi. Mitkä ovat kärkiosakkeet?

Kaikki maailman arvokkaimmat yhtiöt ovat teknologiayhtiöitä. Niiden nousu on ollut nopeaa ja se on tärkeimmän megatrendin ansiota. Mitkä ovat maailman tärkeimmät teknologiayhtiöt ja niiden kovimmat haastajat?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kaikki maailman arvokkaimmat yhtiöt ovat teknologiayhtiöitä. Niiden nousu on ollut nopeaa ja se on tärkeimmän megatrendin ansiota. Mitkä ovat maailman tärkeimmät teknologiayhtiöt ja niiden kovimmat haastajat?

Megatrendi numero yksi

Megatrendillä tarkoitetaan pitkäkestoista isoa rakenteellista muutosta, joka vaikuttaa yhteiskuntarakenteisiin, muuttaa kuluttajakäyttäytymistä ja yritysten valtasuhteita.

Ylivoimaisesti tärkein megatrendi on teknologinen kehitys, joka on vähentänyt toimiala- ja maantieteellisiä rajoja. Teknologinen kehitys on mahdollistaja suurimmassa osassa megatrendeistä.

Havaittuja megatrendejä ovat:

 • Kaupungistuminen
 • Muutokset väestön ikärakenteessa ja kulutuskäyttäytymisessä
 • Luonnonvarojen väheneminen
 • Teknologinen kehitys:
  • robotiikka ja automaatio
  • pilvipalvelut
  • digitalisaatio
  • finanssiteknologia (FinTech)
  • kyberturvallisuus
  • lohkoketjuteknologia (blockchain)

Kaikissa yllä mainituissa megatrendeissä teknologinen kehitys on jollain tavalla mukana. Se voi olla uusien tuotteiden ja palveluiden mahdollistaja tai sen avulla voidaan kehittää uusi innovaatio, joka mullistaa perinteisen tavan toimia.

Esimerkiksi kaupungistuminen lisää ihmisten määrää kaupungeissa ja siten tuo haasteita joustavalle liikenteelle. Tulevaisuudessa ihmiset voivat liikkua kaupungeissa itseohjautuvalla joukkoliikenteellä ja automatisoiduilla yhteisautoilla. Toisenlainen visio on se, jossa liikkumisen tarve vähenee. Työntekijöiden ei tarvitse siirtyä joka päivä toimistolle töihin. Etätyöt, virtuaalitoimistot ja co-working-tilat muuttavat käsitystämme työnteosta.

Ikärakenteen muutos tarkoittaa sitä, että suuret ikäluokat vanhenevat ja ihmisten eliniän odotus kasvaa. Tämä aiheuttaa haasteita terveydenhuollon ja vanhushuollon palveluille. Hoitohenkilökuntaa ei nimittäin ole tarjolla nykyistä enempää. Tarvitaan uutta teknologiaa, joka tehostaa hoivapalveluita ilman, että laatu kärsii.

Ihmisten määrä maapallolla kasvaa ja luonnonvarat vähenevät. Tarvitaan uusiutuvaa energiaa, muovia korvaavia tuotteita, kierrätystä sekä uusia innovaatioita kertakäyttökulutuksen muuttamisesta kestäväksi kulutukseksi.

Teknologinen kehitys on megatrendi numero yksi. Internet-aikakaudella kehitys on ollut nopeaa ja vauhti on kiihtynyt viimeisen 10 vuoden aikana. Teknologisen kehityksen kärkiyhtiöt ovat kasvaneet jättisuuriksi. Ne hallitsevat valtaosaa käyttämästämme ajasta ja ovat disruptoineet kokonaisia toimialoja.

Suurimmat yhtiöt ennen IT-kuplaa ja nyt

Alla olevassa kuvassa on vertailu kehittyneen maailman suurimmista yhtiöistä vuonna 1997 ja nyt marraskuussa 2019. Reilu 20 vuotta sitten TOP 10 -listalle ylsi kolme teknologiaosaketta. Niiden osuus kymmenen suurimman markkina-arvosta oli 26,8 %. Vuonna 2019 peräti 75,5 % TOP 10 -yhtiöistä on teknologiayhtiöitä. Maailman suurimmat yhtiöt ovat Apple ja Microsoft. Microsoft oli TOP 10 -listalla myös vuonna 1997. Yhtiön arvo on yli seitsenkertaistunut reilussa 20 vuodessa.

Kaikkien teknologiajättien kehitys on ollut häikäisevää

Ne ovat tuottaneet omistajilleen satumaisesti ja kasvaneet nopeasti. Samaan aikaan osa perinteisemmistä toimijoista on polkenut paikallaan. Esimerkiksi General Electricin markkina-arvo on 99,9 miljardia dollaria ja Philip Morrisin 131,9 miljardia. Perinteisistä toimijoista parhaiten on tuottanut TOP 10 -listalle noussut Walmart. Sen arvo on kuusinkertaistunut vuodesta 1997. Viimeaikaisen kehityksen taustalla on ollut yhtiön voimakas panostaminen digitalisaatioon.

Kaikki maailman arvokkaimmat yhtiöt tulevat USA:sta – haastajat Kiinasta

Maailman teknologiakärki tulee Yhdysvalloista. Viisi maailman arvokkainta yhtiötä, Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Facebook, ovat kaikki yhdysvaltalaisia yhtiöitä. Ensimmäinen eurooppalainen teknologiayritys on sijalla 39.. Se on SAP, jonka markkina-arvo on 150 miljardia. Yhtään eurooppalaista teknologiayritystä ei voida nostaa edes potentiaalisten haastajien listalle.

Yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden kovimmat haastajat tulevat Kiinasta. Alibaba on ”Kiinan Amazon” ja Tencent ”Kiinan Facebook”, joka on myös maailman suurin pelialan yhtiö omistaen muun muassa huippusuositun Fortnite-pelin ja suomalaisen Suprecellin. Alibaban markkina-arvo on 484 miljardia dollaria ja Tencentin 411 miljardia. Näillä luvuilla yhtiöt nappaisivat maailman arvokkaimpien yhtiöiden listalta sijat 7. ja 8..

Haluatko kuulla lisää aiheesta?

Järjestämme Sijoitus Invest -tapahtuman yhteydessä iltatilaisuuden tiistaina 26.11. klo 17.00, jonne olemme kutsuneet puhumaan Microsoftin Suomen toimitusjohtajan Jussi Tolvasen. Miten yhtiö on pysynyt teknologisen kehityksen kärjessä vuosikymmenien ajan? Mitkä ovat tärkeimmät teknologiatrendit juuri nyt?

Sijoitus Invest järjestetään Helsingissä 26.–27.11.2019. Rekiströidy tapahtumaan ja iltatilaisuuteen!

REKISTERÖIDY SIJOITUS INVESTIIN
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat