Pörssiyhtiöiden tuloskausi on ylittänyt odotukset

Ennakko-odotukset tuloskaudesta olivat heikot. Pörssiyhtiöiden suoritus on kuitenkin ollut odotuksia parempi. Mitkä yhtiöt ovat olleet positiivisimmat yllättäjät, entä pahimmat pettymykset?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Ennakko-odotukset tuloskaudesta olivat heikot. Pörssiyhtiöiden suoritus on kuitenkin ollut odotuksia parempi. Mitkä yhtiöt ovat olleet positiivisimmat yllättäjät, entä pahimmat pettymykset?

Tuloskaudella enemmän positiivisia yllättäjiä kuin negatiivisia

Seurannassamme olevista kotimaisista pörssiyrityksistä 77 on raportoinut Q3-tuloksen. Isoimmista yhtiöistä ainoastaan Sampo ei ole raportoinut tulosta, joten pörssin yleisvire on jo selvillä.

Arvioimme pörssiyritysten suoritusta kvartaalilla asteikolla positiivinen, neutraali ja negatiivinen. Huomioimme arvioinnissa yhtiön liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen suhteessa analyytikoiden ennusteisiin, vertailukauteen sekä näkymät. Teollisuusosakkeissa huomioimme myös saatujen tilausten ja tilauskannan kehityksen.

Seurannassamme olevista yhtiöistä:

  • 37 suoritus on ollut positiivinen
  • 15 suoritus on ollut neutraali
  • 25 suoritus on ollut negatiivinen.

Yhteenlaskettu tulos jäänyt ennusteista

Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on ollut analyytikoiden ennusteiden mukainen. Eroa ennusteeseen vain 0,1 %. Yhteenlaskettu operatiivinen tulos on ollut 2 % ennustetta heikompi. Tähän syypäitä ovat Nordea, Outokumpu, Wärtsilä ja SSAB. Näiden neljän yhtiöiden operatiivinen tulos jäi ennusteista yhteensä 145 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu operatiivien tulos jäi ennusteista 101 miljoonaa euroa, joten ilman pettäjänelikkoa tulos olisi ollut ennusteita parempi.

Euromääräisesti suurimmat tulosyllättäjät ovat olleet UPM, Metso, Elisa, Neste, Kemira ja KONE. Kaikki nämä ovat laatuyhtiöitä. Pienemmistä onnistujia ovat olleet Capman, eQ, Revenio ja Basware.

Seuraa tuloskautta

Tämän viikon mielenkiintoisimmat ovat Sampo ja Marimekko. Sammolla muut liiketoiminnat todennäköisesti ovat kehittyneet hyvin ja tiedossa oleva Nordean osuus tulokseen vertailukautta heikompi. Sampo myös kertoi, ettei osinkoa enää koroteta. Tämä on osinkoaristokraattisijoittajille pettymys. Johto aikoo ehdottaa hallitukselle 2,10-2,30 euron osinkoa.

Marimekko vastavasti on jo ehtinyt ilmoittaa positiivisesta tulosvaroituksesta. Ennakoitua voimakkaammasta myynnin kasvusta ja kasvunäkymistä Suomessa sekä arvioitua paremmasta suhteellisen myyntikatteen kehityksestä johtuen vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan vuonna 2019 olevan edellisvuotista korkeampi, arviolta noin 17 miljoonaa euroa.

Tulosennusteet nyt Osaketyökalusta. Sijoittaja.fi:n tuloskommentin pääset lukemaan klikkaamalla yhtiön tietosivua.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat