Sijoitusvakuutuksen verokohtelu 2020 alkaen

Sijoitusvakuutusten verotus muuttui 2020. Katso muutokset ja lue, miten sijoitusvakuutuksen tuottoja verotetaan ja miten tappiot on hyödynnettävissä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sijoitusvakuutusten verotus muuttui 2020. Katso muutokset ja lue, miten sijoitusvakuutuksen tuottoja verotetaan ja miten tappiot on hyödynnettävissä.

Sijoitusvakuutus

Sijoitusvakuutuksella on monta nimeä. Ainakin näiden säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelu muuttui 2020:

  • Säästövakuutus
  • Sijoitusvakuutus.
  • Säästö- sijoitussopimus
  • Säästö- tai sijoitushenkivakuutus
  • Kapitalisaatiosopimus.

Tarkista omasta pankistasi tai vakuutusyhtiöstäsi, koskeeko muutos sinun säästöjäsi.

Verotus muuttuu 2020

Yksi sijoitusvakuutusten eduista on ollut se, että säästäjä on saanut nostaa vakuutuksesta säästämäänsä pääomaa ilman veroseuraamuksia. Tämä etu poistui vuoden 2020 alusta. Verotus muuttuu samansuuntaiseksi kuin osakesäästötilissä. Varoja nostettaessa verotettavan tulon määrä on suhteellinen siihen osuuteen, mikä nostettavista varoista on kertynyttä voittoa. Jos siis vakuutukseen on säästetty 10 000 euroa ja vakuutuksen varallisuuden arvo on 11 000 euroa, niin 1100 euroa nostettaessa 100 eurosta maksetaan pääomaveroa.

Tappiot hyödynnettävissä

Toinen muutos on tappion hyödyntäminen pääomatuloverotuksessa. Aiemmin tappiot eivät olleet vähennyskelvollisia. Vuodesta 2020 lähtien ovat, mutta vasta sopimuksen päättymisvuonna. Kesken vakuutuskauden tehtävistä nostoista ei lasketa suhteellisen tappion osuutta.

Vakuutuksesta muodostuu tappiota, jos vakuutuksen arvo laskee säästettyä pääomaa alemmaksi. Vuodesta 2020 lähtien arvonalennus on vähennyskelpoinen tappio. Tappion voi vähentää puhtaasta pääomatulosta luovutustappioiden jälkeen ennen muita pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä. Siltä osin kuin tappiota ei verovuonna ole voitu vähentää, se otetaan huomioon pääomatulolajin tappiota vahvistettaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitusvakuutuksen ”siirtyvä” tappio on vähennyskelpoinen seuraavat viisi vuotta pääomatuloista. (TVL 35 §)

Vakuutuksen tappiosta ei synny alijäämähyvitystä, mikä olisi hyödynnettävissä tuloverotuksessa.

Edelleen vakuutuksen sisällä osinkotuotot, korkotuotot ja myyntivoitot ovat verottomia. Tämä mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen.

Sijoitusvakuutuksen tuoton verotuksen vertailua ennen 2020 ja jälkeen

Alla olevassa esimerkissä henkilö on säästänyt 5000 euroa sijoitusvakuutukseen, joka on tuottanut 6 % vuodessa kulujen jälkeen 10 vuoden ajan. Tuottoa on kertynyt 3954 euroa. Jos säästäjä nosti 5000 euroa vuoden 2019 puolella, sai hän tehdä sen verovapaasti. Vuonna 2020 hän maksaa 662 euroa veroa samasta 5000 euron nostosta.

Huom! Jos säästäjä päättää nostaa koko summan 8954 euroa, maksaa hän molemmissa tapauksissa saman veron 1186 euroa (3954 x 30 %).

Liity sijoittaja.fi:n jäseneksi

  • Osaketyökalut suomalaisten ja kv-osakkeiden valintaan
  • ETF-työkalu
  • Riski-indikaattorit ja markkinaympäristö
  • Mallisalkut
  • Artikkelit, analyysit ja sijoitusideat
KOKEILE JÄSENYYTTÄ EUROLLA!
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Mistä tuotto syntyy?
10 vuoden säästämisellä 40 vuoden eläkesäästöt?
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat