Hyvä tuotto vai matala riski? Parhaat multifaktori-ETF:t

Faktorisijoittaminen kasvattaa suosiota suurten instituutiosijoittajien keskuudessa. ETF-maailmassa faktori-ETF:t ovat nopeimmin kasvava osa-alue. Multifaktori-ETF:t valitsevat osakkeet usean eri faktorin perusteella. Esittelemme parhaimmat.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Faktorisijoittaminen kasvattaa suosiota suurten instituutiosijoittajien keskuudessa. ETF-maailmassa faktori-ETF:t ovat nopeimmin kasvava osa-alue. Multifaktori-ETF:t valitsevat osakkeet usean eri faktorin perusteella. Esittelemme parhaimmat.

Mikä on multifaktori?

Faktorisijoittamisella tarkoitetaan sitä, että jokainen osake voidaan pilkkoa faktoreihin. Ensimmäinen akateemisessa tutkimuksessa löydetty multifaktorimalli oli Fama & Frenchin kolmifaktorimalli. Siinä osakkeen tuottoa selitettiin beeta-kertoimella, yrityksen koolla ja arvolla (Price per Book value). Tämän jälkeen tutkimuksessa on löydetty satoja eri faktoreita, joilla osakkeiden tuottoa voidaan selittää. Lue lisää faktorisijoittamisesta tästä.

Moni sijoittaja on tietämättään faktorisijoittaja. Osakkeita valitaan arvostuslukujen, osinkohistorian tai osinkotuoton, matalan riski tai laadullisten tekijöiden perusteella. Faktorisijoittamista voi harjoittaa sijoittamalla suoraan osakkeisiin tai ETF:ien avulla.

Multifaktori-ETF:ssä osakkeet valitaan esimerkiksi arvostuslukujen (arvo), laadullisten tekijöiden (laatu) ja riskin perusteella (matala riski). Tällöin salkkuun valitaan osakkeet, jotka täyttävät esimerkiksi seuraavat kriteerit:

  • kohtuulliset arvostuskertoimet (P/E, P/S ja P/B)
  • vahva tase ja korkea oman pääoman tuotto (ROE)
  • keskimääräinen tai matalampi volatiliteetti.

Parhaat multifaktori-ETF:t

Valtaosa multifaktori-ETF:istä on listattu USA:han. Valitettavasti nykyinen säädös estää yksityissijoittajien sijoittamisen USA-listattuihin ETF:iin. Tästä syystä olemme valinneet listalle vain Eurooppa-listattuja monifaktori-ETF:iä.

Jokaisella multifaktori-ETF:llä on oma sijoitusstrategiansa. Tutustu strategiaan ETF:n kotisivuilla ennen sijoittamista. Jos et ymmärrä strategiaa, älä sijoita.

Valmis lista parhaista multifaktori-ETF:istä löytyy ETF-työkalumme Sijoitusideat-osiosta. Klikkaa ETF-työkalussa MONIFAKTORI-laatikkoa.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat