Warren Buffettin kootut sijoitusviisaudet

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett on tunnettu sijoitusviisauksistaan. Hän osaa yksinkertaistaa vaikeita asioita ja tiivistää sijoittajan kannalta olennaisen. Tässä kootusti tunnetuimpia Buffettin sitaatteja.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett on tunnettu sijoitusviisauksistaan. Hän osaa yksinkertaistaa vaikeita asioita ja tiivistää sijoittajan kannalta olennaisen. Tässä kootusti tunnetuimpia Buffettin sitaatteja.

Sääntö nro 1. Älä koskaan menetä rahaa. Sääntö nro 2. Älä koskaan unohda sääntöä nro 1.

Tämä Buffettin sääntö kirjaimellisesti otettuna sotii sijoittamisen perusoppeja vastaan. Sijoittajan pitää osata myöntää virheet. Huono sijoitus kannattaa mieluummin myydä tappiolla kuin pitää ikuisesti ja menettää mahdollisesti koko sijoitettu pääoma. Buffettin ajatus on kuitenkin siinä, että hyvää yritystä ei kannata myydä halvalla vain siksi, että pörssi on paniikissa. Lisäksi sijoittajan sijoitushorisontin tulee olla pitkä – mieluiten ikuinen. Tällöin todennäköisyys menettää rahaa alenee.

On paljon parempaa ostaa mahtava yritys käypään hintaan kuin käypä yritys mahtavaan hintaan.

Buffett viittaa siihen, että yrityksen kyky luoda kassavirtaa ja tehdä tulosta pitkässä juoksussa ratkaisee sijoittajan tuoton. Mahtava yritys, joka pystyy seuraavien vuosikymmenien aikana kasvattamaan tulosta, tuottaa sijoittajalle paremmin kuin heikompilaatuisempi yritys, vaikka sijoittaja saisi heikkolaatuisemman yrityksen halvemmalla.

Yritämme yksinkertaisesti olla peloissaan, kun muut ovat ahneita ja ahneita, kun muut ovat peloissaan.

Historiassa parhaat hetket ostaa osakkeita ovat olleet, kun veri on virrannut markkinoilla. Valitettavasti sijoittajat tekevät usein juuri päinvastoin. Ostavat, kun takana on hyvä tuottojakso ja myyvät, kun markkinoilla on paniikki ja uutiset täyttyvät alaspäin sojoittavista kurssikäppyröistä.

Meidän suosikki sijoitushorisontti on ikuinen.

Buffett ostaa mieluiten sellaisten yritysten osakkeita, joiden hän ajattelee menestyvän vielä vuosikymmenien kuluttua. Coca-Cola on ollut hänen parhaita sijoituksia. Mitä pitempi sijoitushorisontti, sitä enemmän sijoittaja myös hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä. Buffett on myös sanonut, että jos et halua omistaa osaketta kymmentä vuotta, älä omista sitä edes kymmentä minuuttia.

Kuvalahde: www.coca-cola.fi

Jos business menestyy, osakekurssi seuraa perässä.

Sijoittajan pitää olla kärsivällinen. Mikäli yritys kasvaa, tekee tulosta ja pitkässä juoksussa kasvattaa osinkoa vuodesta toiseen, lopulta myös osakekurssi alkaa seurata fundamenttien kehitystä.

Hinta on mitä maksat, arvo on mitä saat.

Sijoittajan kannattaa muistaa, että markkinoilla osakekurssiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin yrityksen fundamentit. Kurssi pitää (ainakin teoriassa) kaiken saatavilla olevan informaation. Yrityksen arvo perustuu kuitenkin yhtiön fundamentteihin, kuten tuloksen- ja osingontekokykyyn. Sitä kautta myös osakkeenomistajan tuotto lopulta määrittyy.

Laajaa hajauttamista tarvitaan, jos sijoittajat eivät tiedä, mitä tekevät.

Sijoittajan ei kannata unohtaa hajauttamista. Yksittäisiä osakkeita ostettaessa tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää mitä ostaa. Muutama tarkkaan analysoitu ja valikoitu sijoitus voi myös olla riskittömämpi kuin laaja hajautus riskikohteisiin.

Riskit seuraavat siitä, ettet tiedä, mitä olet tekemässä.

Sijoita vain siihen, mitä ymmärrät. Usein suurimmat tappiot tulevat, kun sijoittaa monimutkaisiin sijoitustuotteisiin. Sijoituskohteen hyvyys pitäisi pystyä kertomaan muutamalla lauseella. Mitä enemmän kaavoja selitykseen tarvitaan, sitä enemmän piileviä riskejä kohteeseen sisältyy.

Wall Street on ainoa paikka, jossa Rolls Roycella ajavat hakevat neuvoja henkilöiltä, jotka kulkevat metrolla.

Tällä Buffett viittaa siihen, että menestyneimmät sijoittajat eivät toimi sijoitusneuvojina.

autoteollisuus.

Mitä enemmän käyt kauppaa, sitä heikommin menestyt.

Kaupankäynnistä aiheutuu turhia kuluja, jotka suoraan syövät sijoitustoiminnan tulosta. Lisäksi aktiivinen kaupankäynti johtaa usein myös vihreisiin.

Tämän päivän sijoittaja ei hyödy eilispäivän kasvusta.

Sijoittajan pitää osata arvioida tulevaisuutta. Ei tuijottaa historiallisia kurssi- tai kasvukäppyröitä.

Osakkeet selviävät aina kriiseistä.

1800-luvun alussa sijoitettu dollari on noussut yli miljoonan euron arvoiseksi nykyrahassa. Osakkeet ovat selvinneet maailmansodista ja talouskriiseistä. Tämä sääntö on hyvä muistaa, kun markkinoilla näyttää siltä, että maailmanloppu on tulossa.

Älä välitä politiikasta ja talousennusteista, kun sijoitat osakkeisiin. Poliittiset ja taloudelliset shokit ovat parhaita hetkiä ostaa osakkeita.

Buffett ei omien sanojensa mukaan juurikaan anna arvoa talousennusteille. Tämä siksi, että kukaan ei pysty ennustamaan vuosikymmenien päähän talouskehitystä tai poliittista ympäristöä.

Osta sellaisen yrityksen osakkeita, jonka liiketoiminta on niin upeaa, että idioottikin osaisi johtaa yritystä. Sillä yhtenä päivänä idiootti tulee johtamaan yritystä.

Tämä sitaatti tuskin vaatinee selitystä.

Lähteet: www.businessinsider.com; www.investinganswers.com

Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää rahastosijoittamisesta
Viikon kansainvälinen kasvuosake: tekoälytuotteet tukevat ServiceNow:n kasvua
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat