Vertailussa teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu

Laskusuhdanne on koetellut Helsingin pörssin teräsyhtiöitä SSAB:ta ja Outokumpua kuluvana vuonna 2023. SSAB:n osake on tuottanut näistä kahdesta paremmin vuonna 2023. Mistä tämä johtuu ja kumpi yhtiöistä on laadukkaampi sijoitus?

Juho Toratti
Juho Toratti

Laskusuhdanne on koetellut Helsingin pörssin teräsyhtiöitä SSAB:ta ja Outokumpua kuluvana vuonna 2023. SSAB:n osake on tuottanut näistä kahdesta paremmin vuonna 2023. Mistä tämä johtuu ja kumpi yhtiöistä on laadukkaampi sijoitus?

Helsingin pörssin teräsyhtiöt

Vuosi 2022 oli Helsingin pörssin teräsyhtiöille SSAB:lle ja Outokummulle todella suotuisa, ja molemmat yhtiöt takoivat historiansa parhaan tuloksen. Vuoden loppua kohti pelko taantumasta alkoi kuitenkin nakertaa markkinatilannetta, ja kuluvasta vuodesta 2023 povattiin syklisille teräsyhtiöille haastavaa. Näin kävi – ainakin osittain.

Vuonna 2023 teräsyhtiöiden tuloskehitystä ovat heikentäneet laskeneet teräksen hinnat ja kysyntä. Myös korkealla inflaatiolla, nousseilla koroilla, energian hinnalla ja kasvaneilla raaka-ainekustannuksilla on ollut osansa. Erityisesti Euroopassa markkinatilanne on ollut huono, mistä molemmat yhtiöt ovat raportoineet. Tästä huolimatta SSAB:n ja Outokummun osakekurssit näyttävät näin marraskuun puolivälissä melko erilaisilta. SSAB:n osake tuottanut vuoden alusta noin 20 %, kun taas Outokumpu on laskenut yli 20 %. Mistä tämä johtuu, miten yhtiöt vertautuvat toisiinsa, ja miltä teräsyhtiöiden lähitulevaisuus vaikuttaa?

SSAB tuottanut vuonna 2023 Outokumpua paremmin

SSAB:n osakekurssi kuluvana vuonna verrattuna Outokummun kurssiin.

SSABn ja Outokummun liiketoiminnoissa on eroja

Vaikka Outokumpu ja SSAB ovat molemmat teräsyhtiöitä, on niiden liiketoiminnassa keskeisiä eroja. Outokumpu on erikoistunut ruostumattoman teräksen valmistukseen, kun taas SSAB tuottaa muun muassa erikoislujaa terästä ja kvarttolevyjä (kuumavalssattu teräslevy). SSAB on pohjoismaiden suurin raakateräksen tuottaja, ja Outokumpu taas Euroopan johtava kylmävalssatun ruostumattoman teräksen tuottaja. Yhtiöt eivät siis ole kilpailijoita keskenään.

Sekä SSAB että Outokumpu toimittavat terästä maailmanlaajuisesti. Molemmilla yhtiöillä liiketoiminnan pääpaino lepää kuitenkin Euroopassa. SSAB:n liikevaihdosta vuonna 2022 noin 59 % syntyi Euroopassa. Outokummulla Europe-liiketoiminta-alue vastasi 66 prosentista yhtiön kokonaisliikevaihdosta viime vuonna. Toki on huomioitava, että Outokummun Europe-segmentti kattaa Euroopan lisäksi Lähi-idän, Aasian ja Afrikan markkinat. Yhtiö ei tiedota miten liikevaihto tai tulos jakautuu liiketoiminta-alueen sisällä maantieteellisesti.

SSAB:n liikevaihdosta 30 %:ia syntyi vuonna 2022 Pohjois-Amerikassa. Outokummulla Americas-liiketoiminta-alue kattaa Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan. Segmentin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 28 %.

SSAB:lla 12 % liikevaihdosta on peräisin muualta kuin Pohjois-Amerikasta tai Euroopasta.

SSAB:n liikevaihdon jakauma maantieteellisin alueittain vuonna 2022.
Lähde: SSAB Vuosikertomus
Outokummun liikevaihdon jakauma liiketoiminta-alueittain vuonna 2022.
Lähde: Outokumpu Vuosikertomus

Käänteentekevä Q3-tulos

Vaikka kirjoitushetkellä SSABn ja Outokummun ytd-tuotot ovat aivan eri luokkaa, on yhtiöiden tämän vuoden osakekursseissa nähtävissä samankaltaisuutta. Kriittiseksi pisteeksi muodostuu kolmannen kvartaalin tulokset – SSAB:n osake pomppasi Q3-tuloksen jälkeen suoraviivaiseen nousuun, kun taas Outokummun osake jatkoi tuloksen myötä laskua. Vuoden kolmannella neljänneksellä SSAB:n liikevaihto oli 2 494 M€ (analyytikoiden ennuste 2 520 M€) ja liikevoitto 371,5 M€ (ennuste 309,8 M€). Outokummulla Q3-liikevaihto oli 1 531 M€ (analyytikoiden ennuste 1 659,3 M€) ja oikaistu liiketulos -12 M€ (ennuste 31,5 M€).

SSAB:n liikevaihto laski vaikeassa markkinatilanteessa vain 7 prosenttia ja EBIT-% oli 14,9 %. Outokummulla liikevaihto sen sijaan romahti 35 %ja EBIT-% oli -0,8 %. Ero yhtiöiden suorituksissa on huima.

Sijoittajien silmissä SSAB:n odotuksia parempi kannattavuus oli todella hyvä merkki yhtiön liiketoiminnan kestävyydestä, minkä takia SSAB:n osake palkittiinkin kurssinousulla. Outokummulla puolestaan kannattavuus painui tappiolliseksi vastoin odotuksia ja yhtiön osake jatkoi ymmärrettävästi laskevaa trendiään. Mistä syystä SSAB:n toiminta oli Q3:lla niin paljon kannattavampaa kuin Outokummun?

Euroopan markkinatilanne oli teräsyhtiöille todella haastava

Sekä SSAB että Outokumpu raportoivat niiden yhteisen päämarkkina-alueen, Euroopan, heikon markkinatilanteen rasittaneen kannattavuutta kolmannella kvartaalilla. Tilanteen heikkouteen vaikutti molemmilla yhtiöillä kysynnän heikentyminen. Tämän lisäksi kannattavuutta painoi Outokummun osalta ruostumattoman teräksen hinnan merkittävä lasku ja SSAB:lla teräksen hinnan lasku. Outokummun Europe-segmentin oikaistu käyttökate laski Q3:lla -29 miljoonaan euroon vertailukauden 128 miljoonasta. SSAB Europen oikaistu käyttökate puolestaan laski 62,6 %:ia 694 miljoonaan Ruotsin kruunuun.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat