Analyysi: SSAB:n tuloslasku odotettua maltillisempaa heikosta Euroopan markkinasta huolimatta

SSAB yllätti sijoittajat positiivisesti odotettua vahvemmalla tuloksella, vaikka teräksen kysyntä jatkui heikkona Euroopassa. Markkinoiden heikkouden odotetaan jatkuvan loppuvuoden ajan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

SSAB yllätti sijoittajat positiivisesti odotettua vahvemmalla tuloksella, vaikka teräksen kysyntä jatkui heikkona Euroopassa. Markkinoiden heikkouden odotetaan jatkuvan loppuvuoden ajan.

Q3/2023 – Euroopan markkinat jatkuivat heikkona

SSAB:n liikevaihto oli 2 494 M€ (analyytikoiden ennuste 2 520 M€) ja liikevoitto 371,5 M€ (ennuste 309,8 M€). Vuoden kolmannella neljänneksellä SSAB:n liikevaihto laski noin 7 %. Liiketulos heikkeni noin 34 % viime vuoden korkeaan tasoon verrattuna, mikä johtui ennen kaikkea SSAB Europe -divisioonan, Tibnorin ja Ruukki Constructionin heikentyneistä markkinoista. Vuoden 2023 toiseen neljännekseen verrattuna konsernin liiketulos heikkeni 592 milj. kruunua. SSAB:n kassavirta jatkui vahvana, ja operatiivinen rahavirta vuoden kolmannella neljänneksellä oli 6,3 mrd. kruunua.

SSAB Special Steels -divisioonan liiketulos oli 1 808 (2 390) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 23 (28) %. Divisioonalla on yhtiön mukaan vahva markkina-asema erikoisteräksissä, ja sillä on edellytykset vakaammille hinnoille markkinasyklin eri vaiheissa. SSAB Americas -divisioonan liiketulos oli 2 653 (3 034) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 35 (37) %. SSAB Europe -divisioonan liiketulos oli 254 (1 446) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 2 (12) %.

Kysyntä Euroopassa on heikkoa ja yhtiö kertoo käynnistäneensä tuotannon, kustannusten ja henkilöstön sopeuttamistoimenpiteitä, joiden tavoitteena on alentaa kuluja vuositasolla yli 500 milj. kruunulla, mistä noin 200 milj. kruunua on rakenteellisia kuluja. Vuoden viimeiselle neljännekselle yhtiö odottaa toteutuneiden hintojen olevan kolmanteen neljännekseen verrattuna matalammalla tasolla kaikissa divisioonissa, ja toimitusten olevan vakaita SSAB Special Steels -divisioonassa, mutta hieman matalammalla tasolla SSAB Europe ja SSAB Americas -divisioonissa.

Fossiilivapaata terästä

SSAB kertoi vuoden 2023 pääomamarkkinapäivillään lanseeraavansa uuden SSAB Zero™ -teräksen, jonka tuotannossa ei synny fossiilisia päästöjä. Uusi SSAB Zero™ -teräs perustuu kierrätysmetallin käyttöön ja fossiilivapaan energian käyttöön valmistuksessa, ja uusi teräs on maailman ensimmäinen kaupallista laatuaan. Yhtiön johto näkee vähäpäästöisen teräksen kysynnän kasvavan asiakkaiden keskuudessa, ja jo lanseerauksen yhteydessä Volvo Group on allekirjoittanut sopimuksen SSAB Zero™:n toimituksesta.

SSAB kertoo tavoitteekseen toimittaa 40 000 tonnia SSAB Zero™:a markkinoille vuoden 2023 aikana, ja vuonna 2025 toimitusmäärän arvioidaan olevan 100 000 tonnia.

SSAB:n osinko 2023

SSAB:n päivitetyn voitonjakopolitiikan mukaan yhtiö pyrkii jakamaan osinkoa 40 prosenttia tuloksesta verojen jälkeen. SSAB ei kuitenkaan viime vuosina ole aina pystynyt jakamaan osinkoa, mutta tänä vuonna yhtiö jakoi jättiosingon.

  • Vuoden 2022 vahvasta tuloksesta SSAB jakoi osinkoa huimat 8,70 kruunua per osake.
  • SSAB maksoi vuoden 2021 tuloksesta osinkoa 5,25 kruunua per osake.
  • Vuosien 2020 ja 2019 tuloksista yhtiö ei maksanut osinkoa.

SSAB:n osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutustu SSAB:n osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa SSAB:n kokonaispisteet ovat työkalun keskivaiheilla. Yhtiö saa esimerkiksi korkeat arvopisteet. Osaketyökalusta löydät myös SSAB:n pisteytyksen lisäksi yhtiön ennusteet ja arvostusluvut.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat