treebuddy

Analyysi: Outokummun vahva Q1-tulos sai osakekurssin nousuun

Outokummun tulos oli vahva vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Osakkeen P/E-luku on pörssin alimpia. Miksi kurssi ei reagoi? Lue analyysi.

Julkaistu: 09.05.2022 Kirjoittaja:

osakkeet outokumpu tulokset

Outokumpu

Outokumpu on suomalainen metalliteollisuuden yhtiö, joka valmistaa ruostumatonta terästä. Yhtiön osake on ollut yksi OMX Helsingin riskisimmistä ja yhtiö teki vuosikaudet tappiota. Vuonna 2021 laiva kääntyi ja yhtiö teki yli miljardin käyttökatetta. Vahva tuloskunto jatkuu ainakin vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon. Yhtiön tulos on riippuvainen ruostumattoman teräksen kysynnästä ja hinnasta. Molemmat ovat herkkiä suhdannevaihteluille sekä Aasian tuontiteräksen määrälle.

Q1/2022 – Vahva aloitus vuodelle

Outokummun liikevaihto oli 2 760 M€ (analyytikoiden ennuste 2 602,5 M€) ja oikaistu liiketulos 313 M€ (ennuste 294,7 M€). Outokumpu suoriutui hyvin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä riippumatta Venäjän aggressiivisen hyökkäyksen ja Ukrainan sodan aiheuttamasta epävarmuudesta. Outokummun liikevaihto kasvoi kvartaalilla 65 %, ja liiketulos hurjat 170 % vuoden takaisesta vertailukaudesta. Oikaistu käyttökate neljänneksellä oli 377 miljoonaa euroa. Toimitukset kasvoivat 10 prosenttia, sillä Outokumpu onnistui pienentämään koronaviruspandemian vaikutuksia tuotantoon ja logistiikkaan. Ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat vahvistuivat edelleen ensimmäisen neljänneksen aikana, mikä antoi positiivista myötätuulta kustannusinflaation negatiivisiin vaikutuksiin.

Ukrainan sodan myötä Outokumpu päätti lopettaa kaiken Venäjä-liitännäisen liiketoiminnan mahdollisimman pikaisesti. Toistaiseksi sodan vaikutus Outokumpuun on ollut vähäinen. Outokummun varsinainen yhtiökokous hyväksyi hallituksen ehdotuksen miljoonan euron lahjoituksesta, jolla tuetaan Ukrainan ja lähialueiden hätäaputyötä. Outokumpu antoi ohjauksen seuraavalle vuosineljännekselle. Ohjauksen mukaan Outokummun Q2 oikaistun käyttökatteen arvioidaan olevan korkeampi kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Taloudelliset tavoitteet

Outokummun kertoi uudesta strategiasta vuoden 2020 loppupuolella ja asetti taloudelliset tavoitteet vuoden 2022 loppuun. Yhtiön tavoitteena oli parantaa käyttökatetasoa 200 milj. eurolla sekä laskea nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhde alle kolmen. Marraskuussa 2021 yhtiö kertoi nostavansa käyttökatetason parannustavoitteensa 250 milj. euroon. Yhtiö jatkaa myös riskisyyden pienentämistä vuoden 2022 loppuun mennessä jatkamalla yhtiön velan vähentämistä. Näitä tavoitteita tukeva strategia perustuu tiukkaan kustannusten ja pääoman hallintaan, vahvaan asiakasyhteistyöhön sekä tehokkaaseen, madallettuun organisaatioon.

Outokummun osinko

Outokummun osinkopolitiikan mukaan yhtiö pyrkii maksamaan osinkoa 30–50 % nettotuloksesta koko suhdannekierroksen aikana. Yhtiö on Q2:n jälkeen nettovelaton, joten osingonmaksukyky on selvästi vahvistunut.

  • Yhtiökokous päätti, että vuodelta 2021 maksetaan osinkoa 0,15 euroa osakkeelta. Osinko maksettiin 11.4.2022.
  • Vuosina 2020 ja 2019 yhtiö ei ole pystynyt maksamaan osinkoa.

Outokummun osake

Outokummun osake on volatiili. Vuoden alussa osake kävi jo lähes 6,50 eurossa, mutta kurssi suli muun markkinan mukana. Q1-tuloksen jälkeen Outokummun osake on saanut jälleen uutta nostetta, mutta kurssi on kaukana huipputasoista, vaikka yhtiö tekee huipputulosta.

Ruostumattoman teräksen hyvällä kysynnällä ja sen nousseella hinnalla on ollut positiivisia vaikutuksia yhtiön viimeaikaiseen tuloskasvuun. Vastaavasti markkinatilanteen yleinen heikentyminen vaikuttaa syklisiin, kuten Outokumpuun, osakkeisiin negatiivisesti. Markkina pelkää, että sykli on päättymässä ja Outokummun tulospiikki osuu vuoteen 2022. Tämän jälkeen tulos jälleen heikkenee. Siksi kurssilla on vaikeuksia nousta, vaikka osakkeen P/E-luku on pörssin alhaisimpia. Vuoden 2022 tulosennusteella laskettuna se on vain 3,3.

Pidemmässä historiassa osakkeen kurssi on ollut melkoista vuoristorataa.

Tutki Outokummun osaketta osaketyökalussa

Osaketyökalussa Outokummun osake saa hieman keskimääräistä heikommat pisteet. Momenttipisteet ovat hieman laskeneet ja kokonaisriski korkealla tasolla. Arvostusluvuista yhtiö saa täyden kympin.

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!


BSS merkintäoikeusanti


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Kiinnostavimmat osakeideat Suomesta -webinaari

Image


treebuddy
BSS merkintäoikeusanti

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy