Tuloskauden alkumetrit eivät lupaa hyvää osakkeille

Tuloskausi on startannut, eikä alku ole ollut lupaava. Ovatko osakekurssit luisumassa laskuun ja mitkä ovat tärkeimmät pointit sijoittajalle?

Julkaistu: 24.04.2023 Kirjoittaja:

osaketyökalu osakkeet sijoittaminen tulokset tulosennusteet

Tuloskausi Q1/2023

Tuloskaudesta on takana ensimmäinen viikko. Kuluva viikko on tuloskauden tärkein. Ensimetrit eivät kuitenkaan lupaa hyvää. Jotta osakkeiden suunta jatkuisi positiivisena, tarvittaisiin positiivisia tulosyllätyksiä.

USA:ssa analyytikot ennustavat tuloslaskua vuoden 2023 ensimmäiselle kvartaalille. Suomessakin tulosennusteet ovat laskeneet. Pörssikurssit vastaavasti ovat ylempänä kuin ennen Q4-tuloskauden alkua. Markkinoiden odotukset ennen tuloskautta ovat olleet korkeammalla, joten tulospettymykset saavat aikaan voimakkaita kurssireaktioita.

Tulospettymyksiä ja ikäviä kurssireaktioita

Tuloskauden ensiviikot ovat antaneet selkeän kuvan talouden nykytilasta. Suuret amerikkalaispankit suoriutuivat Q1:stä hyvin. Syynä oli korkeampien markkinakorkojen aiheuttama odotuksia parempi korkokate. Yllättäviä riskejä ei noussut esille. Talouden aktiviteetista riippuvaiset liiketoiminnat kehittyivät pankeilla kehnosti.

Suurista teknologiayhtiöistä Netflix suoriutui kohtuullisesti, kurssireaktio oli negatiivinen.

Tesla vastaavasti oli pettymys. Markkinat eivät tykänneet bruttokatteen selvästä laskusta. Tesla panostaa nyt kasvuun ja tekee sen kannattavuuden ehdoilla. Markkina rankaisi strategiaa selvällä kurssilaskulla.

Suomessa on myös nähtävillä selvä suunta. Talous on hyytymässä. Tästä kertoo syklisten Stora Enson ja Metsä Boardin tulosvaroitukset ja osakkeiden kurssiromahdukset.

Nokia oli yksi Suomen tuloskauden odotetuimmista tulosjulkistajista. Takana oli useampi hyvin mennyt kvartaali. Q1 oli kuitenkin pettymys, etenkin kannattavuuden osalta. Osake sukelsi ja on nyt 14 % alempana kuin viikko sitten. Kurssireaktio oli tyly, vaikka Nokian osake on edullinen arvo-osake.

Johtopäätökset

Tuloskauden ensimetrit kertovat, että odotuksia heikommasta suorituksesta rankaistaan kurssilaskulla. Talous myös näyttäisi hyytyvän, josta kertoo syklisten yhtiöiden tulosvaroitukset. Talouden heikentyminen ei näytä olevan markkinoilla kokonaan hinnoissa.

Kuluva viikko kertoo vielä tarkemmin, miten osakekurssit reagoivat tuloksiin ja mikä on talouden suunta. Näistä voidaan päätellä osakekurssien tulevien kuukausien suunta. Analyysi ensimetreistä on, että salkun on oltava suhteellisen defensiivinen.

Ennusteet ja tuloskommentit Osaketyökalussa

Osaketyökalussa ovat lähes kaikki Helsingin pörssin päälistan osakkeet. Osaketyökalun Tulosennusteet ja -seuranta -välilehti sisältää kaiken olennaisen tuloskaudelta. 

  • Tulosjulkistuksen päivämäärä
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot ja tulokset
  • Yhtiön suorituksen kvartaalilla (negatiivinen / neutraali / positiivinen)
  • Sijoittaja.fi:n tuloskommentin löydät klikkaamalla tietosivua
Tutustu Osaketyökaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy