Nokia osake: jatkuuko kurssinousu?

Nokian alkuvuosi alkoi heikoissa merkeissä haastavan markkinaympäristön vuoksi. Johto uskoo parempaan toiseen vuosipuoliskoon, joka alkaa olla käsillä. Osake on saanut momentista kiinni. Jatkuuko kurssinousu?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nokian alkuvuosi alkoi heikoissa merkeissä haastavan markkinaympäristön vuoksi. Johto uskoo parempaan toiseen vuosipuoliskoon, joka alkaa olla käsillä. Osake on saanut momentista kiinni. Jatkuuko kurssinousu?

Nokia osakekurssi

Nokian osake oli pitkään laskussa vuoden 2022 alkupuolelta saakka. Kurssi kävi joulukuun 2023 alkupuolella alle kolmessa eurossa, ja näiden pohjien jälkeen kurssi on kivunnut noin 3,5 euron tasoille. Osaketyökalussa Nokia saa momentista keskimääräistä hieman paremmat pisteet.

Tarkista Nokian osakkeen kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

Nokian osake: historiallinen kehitys

Nokian osakkeen viiden vuoden tuotto osingot mukaan lukien on -13,4 prosenttia. Nokia on siis tuhonnut omistajien arvoa.

Nokian osakkeen kaikkien aikojen huiput ovat 63 eurossa vuodelta 2000. Ennen finanssikriisiä Nokian osake kävi vielä 27 eurossa, mutta sen jälkeen pitkän aikavälin trendi on ollut laskeva. Matkapuhelinliiketoiminnan myynti sai aikaan muutaman vuoden nousujakson, mutta tämän jälkeen kurssitrendi on ollut negatiivinen.

Suurin syy laskevaan kurssiin on ollut aneeminen liikevaihdon kehitys ja Nokian liiketoiminnan syklisyys. Nokia ei myöskään ole mukana tärkeimmissä teknologisissa megatrendeissä. 5G:n tuoma kasvu jäi vaisuksi, eikä vastannut Nokian itse asettamia tavoitteita.

Nokia osake: tuloskommentti

Q1/ 2024 Nokian liikevaihto oli 4 667 (ennuste 5 017,3 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 597 (ennuste 690,2 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä markkinatilanne jatkui haastavana, mikä näkyi Nokian osalta liikevaihdon 19 %:n laskuna. Neljänneksen aikana yhtiö hyötyi 400 miljoonan euron takautuvista maksuista. Tilaukset jatkoivat kuitenkin kasvua edellisvuoteen verrattuna etenkin Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä, ja yhtiön johto näkee vuoden toisen puoliskon sujuvan vahvemmin tämän myötä. Yhtiö uskoo saavuttavansa tälle vuodelle asetetut näkymät.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali vahvistui 12,8 %:iin ensimmäisellä neljänneksellä edellisvuoden 8,2 %:n tasosta Teknologia-liiketoimintaryhmän uusien lisenssisopimusten ansiosta. Vapaa kassavirta oli vahvalla tasolla noin miljardissa eurossa. Näkymät ennallaan, Nokia odottaa vuonna 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan välillä 2,3–2,9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran olevan 30–60 % vertailukelpoisesta tuloksesta.

Nokian liiketoiminta

Nokia on Helsingin pörssin suurin teknologiayhtiö. Yhtiö investoi 5G-teknologiaan ja sen tavoitteena on olla alan teknologiajohtaja. Yhtiöllä on neljä liiketoimintaryhmää:

  1. Verkkoinfrastruktuuri, liikevaihto 2023 oli 8,0 mrd euroa ja EBIT-% 13,1
  2. Matkapuhelinverkot, liikevaihto 2023 oli 9,8 mrd euroa ja EBIT-% 7,4
  3. Pilvi- ja verkkopalvelut, liikevaihto 2023 oli 3,2 mrd euroa ja EBIT-% 7,9
  4. Teknologia, liikevaihto 2023 oli 1,1 mrd euroa ja EBIT-% 67,6

Nokian taloudelliset tavoitteet

Nokia laski 12.12.2023 vuoteen 2026 ulottuvaa tavoitettaan vertailukelpoisen liikevoittoprosentin osalta. Uusi tavoite on vähintään 13 % aiemman tavoitteen ollessa vähintään 14 %. Nokian mukaan aiempi tavoite on mahdollista saavuttaa, mutta yhtiö päätyi aiempaa varovaisempaan arvioon Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tämänhetkisen markkinatilanteen vuoksi.

Nokian tavoitteet ovat:

  • Liikevaihto: Markkinoita nopeampi kasvu
  • Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti: Vähintään 13 %
  • Vapaa kassavirta: 55 %-85 % vertailukelpoisesta liikevoitosta

Vuodelle 2024 yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan välillä 2,3–2,9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran olevan 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Nokia osake: osinko 2024

Nokian tavoitteena on jakaa jatkuvaa, vakaata, ja ajan mittaan kasvavaa osinkoa omistajilleen. Osingossa huomioidaan edellisen vuoden tulos sekä yhtiön taloudellinen tilanne ja liiketoimintanäkymät.

Vuodelta 2023 Nokia jakaa 0,13 euroa osinkoa osaketta kohti. Yhtiö jakaa osingon neljässä erässä ja ensimmäinen erä maksettiin toukokuussa 2024.

  • Vuodelta 2022 Nokia jakoi osinkoa 0,12 euroa per osake.
  • Vuodelta 2021 Nokia jakoi osinkoa 0,08 euroa per osake.

Nokia osake: ennusteet 2024 ja 2025

Vuonna 2024 analyytikot eivät näe Nokialle kasvua, vaan liikevaihdon odotetaan hieman supistuvan edellisvuodesta. Liikevaihdon kehityksen ennustetaan olevan myös seuraavina vuosina heikohkolla tasolla. Toisaalta yhtiön vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin ennakoidaan kohenevan lähemmäksi yhtiön tavoitetasoa.

Tarkista Nokian tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.

Sijoittajan näkökulma Nokian osakkeeseen

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Nokian osaketta sijoittajan näkökulmasta.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat