Nokia osake: analyysissa tuore tulos – osake lähti syöksyyn

Analyysissa Nokian tuore tulos. Johto uskoo parempaan toiseen vuosipuoliskoon, mutta sijoittajien usko horjuu. Kannattaako kurssilaskua kuitenkin harkita ostopaikka?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Analyysissa Nokian tuore tulos. Johto uskoo parempaan toiseen vuosipuoliskoon, mutta sijoittajien usko horjuu. Kannattaako kurssilaskua kuitenkin harkita ostopaikka?

Nokia osakekurssi

Nokian osake oli pitkään laskussa vuoden 2022 alkupuolelta saakka. Kurssi kävi joulukuun 2023 alkupuolella alle kolmessa eurossa, ja näiden pohjien jälkeen kurssi on kivunnut jo yli 3,5 euron tasoille. Osaketyökalussa Nokia saa momentista keskimääräistä hieman paremmat pisteet.

Tuore tulos sisälsi myönteisiä ja negatiivisia piirteitä. Nokia ohjasi sanallisesti tulosohjausta alemmas, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa analyytikoiden ennusteisiin. Tästä huolimatta tulos sai markkinoilta täystyrmäyksen. Kaupankäynnin alkaessa tulosjulkistuksen jälkeen Nokia Oyj:n osake painui yli kymmenen prosentin syöksyyn.

Analyysissa käydään läpi tarkemmin Nokian tulos ja Sijoittajan näkökulmassa vaikutukset osakekurssiin.

Tarkista Nokian osakkeen kurssitiedot, tunnusluvut ja pisteytys Sijoittaja360:sta.

Nokia osake: Nokian osakekurssi

Nokia osake: tuloskommentti

Q2/ 2024 Nokian liikevaihto oli 4 466 (ennuste 4 758 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 423 (ennuste 372 milj. euroa). Toisen neljänneksen liikevaihto laski 18 % edellisvuodesta. Intian osuus oli kolme neljäsosaa koko liikevaihdon laskusta. Vuosineljänneksen liikevaihtoa ja liikevoittoa hyödytti Matkapuhelinverkoissa 150 miljoonan euron kertaluonteinen erä, joka oli osa saavutettua neuvotteluratkaisua AT&T:n kanssa. Ilman sitä myös liiketulos olisi jäänyt ennusteista. Nokian mukaan oli myönteistä, että tilauskertymä parani edelleen erityisesti Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä. Toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liikevoittomarginaali laski 1,9 prosenttiyksikköä edellisvuodesta ja oli 9,5 %.

Lundmark kertoi, että vahvistuneen tilauskannan myötä Nokia odottaa liikevaihdon kasvavan merkittävästi toisella vuosipuoliskolla. Q2:n aikana Nokia kertoi ostaneensa Infineran kasvattaakseen optisten verkkojen liiketoimintaa ja parantaakseen sen kannattavuutta. Kauppa vauhdittaa tuotekehitystä ja vahvistaa johdon mukaan Nokian asemaa erityisesti teknologiajättien datakeskuksissa sekä Pohjois-Amerikassa. 

Nokia piti näkymät ennallaan, mutta tarkensi sitä sanallisesti. Vaikka markkinatilanne on parantumassa, sen vaikutus näkyy Nokian liikevaihdossa myöhemmin kuin aiemmin arvioitu ja tämä vaikuttaa liiketoimintaryhmien koko vuoden liikevaihdon kasvuoletuksiin. Nokia uskoo kuitenkin edelleen saavuttavansa koko vuoden 2024 taloudelliset näkymät, mitä tukee osaltaan nopeat kustannusleikkaukset. Nokia arvioi tällä hetkellä vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton asettuvan ohjeistuksen, 2,3-2,9 miljardia euroa, keskivaiheille tai hieman sen alle.

Nokian osake: historiallinen kehitys

Ennen tuoreen tuloksen aiheuttamaa kurssireaktiota Nokian osakkeen viiden vuoden tuotto osingot mukaan lukien oli -16,4 prosenttia. Tarkista ajankohtainen lukema Sijoittaja360:sta. Nokia on siis tuhonnut omistajien arvoa.

Nokian osakkeen kaikkien aikojen huiput ovat 63 eurossa vuodelta 2000. Ennen finanssikriisiä Nokian osake kävi vielä 27 eurossa, mutta sen jälkeen pitkän aikavälin trendi on ollut laskeva. Matkapuhelinliiketoiminnan myynti sai aikaan muutaman vuoden nousujakson, mutta tämän jälkeen kurssitrendi on ollut negatiivinen.

Suurin syy laskevaan kurssiin on ollut aneeminen liikevaihdon kehitys ja Nokian liiketoiminnan syklisyys. Nokia ei myöskään ole mukana tärkeimmissä teknologisissa megatrendeissä. 5G:n tuoma kasvu jäi vaisuksi, eikä vastannut Nokian itse asettamia tavoitteita.

Nokian liiketoiminta

Nokia on Helsingin pörssin suurin teknologiayhtiö. Yhtiö investoi 5G-teknologiaan ja sen tavoitteena on olla alan teknologiajohtaja. Yhtiöllä on neljä liiketoimintaryhmää:

  1. Verkkoinfrastruktuuri, liikevaihto 2023 oli 8,0 mrd euroa ja EBIT-% 13,1
  2. Matkapuhelinverkot, liikevaihto 2023 oli 9,8 mrd euroa ja EBIT-% 7,4
  3. Pilvi- ja verkkopalvelut, liikevaihto 2023 oli 3,2 mrd euroa ja EBIT-% 7,9
  4. Teknologia, liikevaihto 2023 oli 1,1 mrd euroa ja EBIT-% 67,6

Nokian taloudelliset tavoitteet

Nokia laski 12.12.2023 vuoteen 2026 ulottuvaa tavoitettaan vertailukelpoisen liikevoittoprosentin osalta. Uusi tavoite on vähintään 13 % aiemman tavoitteen ollessa vähintään 14 %. Nokian mukaan aiempi tavoite on mahdollista saavuttaa, mutta yhtiö päätyi aiempaa varovaisempaan arvioon Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tämänhetkisen markkinatilanteen vuoksi.

Nokian tavoitteet ovat:

  • Liikevaihto: Markkinoita nopeampi kasvu
  • Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti: Vähintään 13 %
  • Vapaa kassavirta: 55 %-85 % vertailukelpoisesta liikevoitosta

Vuodelle 2024 yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan välillä 2,3–2,9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran olevan 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Nokia osake: osinko 2024

Nokian tavoitteena on jakaa jatkuvaa, vakaata, ja ajan mittaan kasvavaa osinkoa omistajilleen. Osingossa huomioidaan edellisen vuoden tulos sekä yhtiön taloudellinen tilanne ja liiketoimintanäkymät.

Vuodelta 2023 Nokia jakaa 0,13 euroa osinkoa osaketta kohti. Yhtiö jakaa osingon neljässä erässä ja ensimmäinen erä maksettiin toukokuussa 2024.

  • Vuodelta 2022 Nokia jakoi osinkoa 0,12 euroa per osake.
  • Vuodelta 2021 Nokia jakoi osinkoa 0,08 euroa per osake.

Nokia osake: ennusteet 2024 ja 2025

Vuonna 2024 analyytikot eivät näe Nokialle kasvua, vaan liikevaihdon odotetaan hieman supistuvan edellisvuodesta. Liikevaihdon kehityksen ennustetaan olevan myös seuraavina vuosina heikohkolla tasolla. Toisaalta yhtiön vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin ennakoidaan kohenevan lähemmäksi yhtiön tavoitetasoa.

Tarkista Nokian tarkemmat ennusteet Osaketyökalun Luvut ja ennusteet -välilehdeltä.

Sijoittajan näkökulma Nokian osakkeeseen

Jäsenille suunnatussa osiossa tarkastelemme Nokian osaketta sijoittajan näkökulmasta. Jatkuuko kurssinousu vai katkesiko Nokian liito Q2-tulokseen?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat