Analyysi: Odotukset Nokian toiselle vuosipuoliskolle eivät ole korkeat

Nokia julkaisi tulosvaroituksen mukaisen Q2-tuloksen. Nokian osake on nyt arvostusluvuilla mitattuna halpa, mutta tällä kasvuvauhdilla osakkeesta on vaikea innostua.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nokia julkaisi tulosvaroituksen mukaisen Q2-tuloksen. Nokian osake on nyt arvostusluvuilla mitattuna halpa, mutta tällä kasvuvauhdilla osakkeesta on vaikea innostua.

Nokia

Nokia on Helsingin pörssin suurin teknologiayhtiö. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Pekka Lundmark, joka on saanut yhtiössä aikaan positiivisen käänteen. Nokia investoi 5G-teknologiaan ja tavoitteena on olla alan teknologiajohtaja. 

Nokian kohdemarkkinat ovat 118 miljardin euron kokoiset (Q4 ennuste oli 126 mrd) ja niiden arvioidaan kasvavan hieman vuonna 2023 (Q4 ennuste oli 3-4 % kasvua).

Nokian Q2/2023 tulos

Nokian liikevaihto oli 5 710 M€ (analyytikoiden ennuste 5 789 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 626 M€ (ennuste 555 M€). Vuoden toisella neljänneksellä Nokian raportoitu liikevaihto laski 3 %. Ilman valuuttakurssimuutosten negatiivista vaikutusta yhtiön liikevaihto pysyi vertailukauden tasolla, ja kasvua oli kaikissa liiketoimintaryhmissä Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmää lukuun ottamatta. Q2:lla Nokian vertailukelpoinen liikevoitto laski 12 %:ia, ja vertailukelpoinen liikevoittoprosentti laski 1,2 %-yksikköä. Yhtiön johdon mukaan 11,0 %:n vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on kuitenkin kelvollinen, ja se saavutettiin pitkälti tarkan kulujen hallinnan ansiota siitäkin huolimatta, että liikevaihdon alueellinen jakauma vaikutti epäsuotuisasti Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmään.

Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 6 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta makrotaloudellisen epävarmuuden heijastuessa liiketoimintaan. Epävarmuus näkyi etenkin IP Networks -liiketoiminnassa, jonka liikevaihto laski 11 %. Myös Fixed Networks -liiketoiminnan liikevaihto laski, mikä johtui kiinteiden langattomien yhteyksien myynnin laskusta sekä siitä, että asiakkaat alensivat edelleen varastotasojaan jossain määrin, vaikkakin kuituyhteyksien yleinen kysyntä on säilynyt hyvänä.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä hyötyi 5G-teknologian käyttöönoton jatkumisesta Intiassa, mikä tasoitti Pohjois-Amerikan heikkona jatkuneen kysynnän vaikutuksia. Liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 5 %, ja liikevoittomarginaali oli 7,9 %. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä 2 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja liikevoittomarginaali oli 2,2 %.

Teknologia-liiketoimintaryhmän vuositason liikevaihto säilyi toisella neljänneksellä noin 1,0 miljardissa eurossa ilman aiemmilta kausilta takautuvasti kirjattua liikevaihtoa. Kun otetaan huomioon Nokian tämänhetkinen sopimuskanta, vuositason liikevaihto nousisi 1,1 miljardiin euroon tammikuusta 2024 lähtien, ellei muuta olennaista kehitystä tapahdu. Nokia uskoo, että Teknologialiiketoimintaryhmä palaa 1,4–1,5 miljardin euron liikevaihdon vuositasolle, kun älypuhelinlisenssien uusimissykli etenee ja liiketoiminta uusilla alueilla laajenee.

Nokialta tulosvaroitus

Nokia on alkanut nähdä merkkejä makrotaloudellisten haasteiden vaikutuksesta yhtiön asiakkaiden ostokäyttäytymiseen varastotasojen alentamisen lisäksi, ja tämä kehitys on voimistunut Q2:lla. Yhtiö uskoo saman trendin jatkuvan myös vuoden jälkipuoliskolla, ja Nokia odottaakin Matkapuhelinverkot- ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmien liikevaihdon olevan vuoden jälkipuoliskolla suunnilleen vuoden alkupuoliskon tasolla liikevaihdon parantuessa jonkin verran Q4:lla kolmanteen neljännekseen verrattuna.

Tämän vuoksi yhtiö antoi 14.7.2023 tulosvaroituksen ja alensi vuoden 2023 näkymiä liikevaihdon osalta 23,2–24,6 miljardiin euroon aikaisemmasta 24,6–26,2 miljardista eurosta. Liiketoimintaryhmien aktiivisen kustannusten hallinnan ansiosta vaikutus liikevoittomarginaaliin on kuitenkin vähäisempi ja siksi Nokia kaventaa ohjeistettua liikevoittomarginaalin vaihteluväliä 11,5%–13,0%:iin aikaisemmasta 11,5%–14,0%:sta.

Nokian tavoitteet 2024-2026

Nokia tavoittelee yli 14 prosentin vertailukelpoista liikevoittoprosenttia. Tavoitteet ovat ennallaan. Toimitusjohtaja Lundmark on kertonut odottavansa Nokian kassavirran vahvistuvan merkittävästi vuonna 2024.

Nokian pitkän aikavälin tavoitteet

Nokia esitteli Verkkoinfrastruktuuri liiketoiminnan näkymiä sijoittajatapaamisessa

Nokia järjesti 15.6.2023 sijoittajille suunnatun webinaarin, jossa yhtiö kävi läpi sen Verkkoinfrastruktuuri-liiketoiminnan näkymiä. Yhtiö ei kommentoinut tai päivittänyt sen taloudellisia tavoitteita tai ohjausta, vaan tilaisuuden tarkoituksena oli tehdä katsaus Verkkoinfrastruktuuri liiketoiminnan edistymiseen ja markkinatilanteeseen.

Tilaisuuden perusteella Verkkoinfrastruktuuri liiketoiminnan kasvunäkymät ovat varsin hyvät. Nokia odottaa Verkkoinfrastruktuurin kasvun kiihtyvän seuraavien vuosien aikan. Yhtiö ennakoi Verkkoinfrastruktuurin saavutettavissa olevan markkinan kasvavan vuosien 2022-2025 aikana 2-4 % (CAGR). Nokia ilmoitti tavoitteekseen kasvaa markkinaa nopeammin tai markkinan mukaan riippuen hieman liiketoiminnan alueesta.

Nokian osinko 2023

Nokian tavoitteena on jatkuva, vakaa ja ajan mittaan kasvava osingonmaksu, jossa huomioidaan edellisen vuoden tulos sekä yhtiön taloudellinen tilanne ja liiketoimintanäkymät.

Vuoden 2022 tuloksesta Nokian hallitus ehdottaa jaettavaksi osinkoa 0,12 euroa per osake. Osinko jaetaan neljässä erässä, ja ensimmäinen erä irtosi 21.4.2023.

  • Vuodelta 2021 Nokia jakoi 0,08 euroa osinkoa.
  • Vuodelta 2020 Nokia ei jakanut osinkoa

Nokia osake

Nokian osake on ollut koko vuoden 2023 laskutrendissä, ja markkinoilta meinaa loppua usko siihen, että Nokia tulisi kuulumaan tulevaisuuden voittajiin. Osake kerkesi saada hieman nostetta kesäkuun puolella, kun sijoittajatapaaminen otettiin positiivisesti vastaan, mutta tulosvaroitus romahdutti kurssia lähes 10 prosenttia.

Q2-tulos oli pitkälti tulosvaroituksessa vihjaillun mukainen, eikä se aiheuttanut merkittävää liikettä osakekurssissa suuntaan tai toiseen. Tulosvaroituksen jälkeen Nokian osake on vaihtanut omistajaa keskimäärin 3,5 euron hintaan.

Sijoittajan näkökulma

Nokia on aiemmin ennakoinut yhtiön kannattavuuden parantuvan vuoden toisella puoliskolla, joten heinäkuun tulosvaroitus otettiin markkinoilla pettyneenä vastaan. Q2-tulos oli tulosvaroituksen mukainen ja esimerkiksi Nokian liikevaihto jäi noin 5,7 miljardiin euroon (ennuste ennen tulosvaroitusta: 6 019 milj. euroa).

Rahoitusolojen kiristyminen iskee nyt Nokian asiakkaisiin, jotka joutuvat miettimään tarkemmin ostosuunnitelmiaan tai lykkäämään niitä seuraavalle vuodelle. Uuden ohjauksen myötä Nokian liikevaihdon muutos olisi välillä -7 – -1 % vuonna 2023. Tippuneen kurssin myötä Nokian osake on nyt erittäin halpa vuoden 2023 EPS-ennusteella mitattuna, P/E-luvun ollessa noin 9,5. Vaikka Nokian osake on nyt erittäin halpa, sijoittajien on vaikea innostua tällä hetkellä olemattoman kasvun teknologiayhtiöistä. Nokian johdon arvio makrotaloudellisten haasteiden vaikutuksesta asiakkaiden ostokäyttäytymiseen vuoden toisella puoliskolla ei lupaile hyvää, minkä lisäksi aikaisempi heikko ohjeistus kassavirrasta vuodelle 2023 huolettaa sijoittajia.

Nokialla lähes 240 000 omistajaa

Nokialla on toiseksi eniten omistajia Helsingin pörssin osakkeista. Kesäkuun 2023 lopussa Nokialla oli 252 950 omistajaa. Nokian arvosta on kadonnut tänä vuonna viidennes, mutta silti analyytikoiden konsensussuositus on Nokialle “Ylipainota”. Sijoittaja.fi:n jäsenille avoinna oleva osaketyökalu antaa tunnuslukujen valossa Nokialle kohtalaisen hyvät pisteet tämänhetkisillä arvostustasoilla.

NOKIA LÖYTYY MYÖS NEW YORKISTA

Nokian osake on ollut kymmeniä vuosia rinnakaislistattuna myös New Yorkkiin ja sitä voi ostaa New Yorkista aitona osakkeena eToron kautta nollakuluilla. eTorossa osake on listattuna myös Helsingin pörssiin, mutta se on Helsingissä CFD-muotoisena, joten ole tarkkana kumman osakkeen valitset. Emme suosittele CFD-pohjaisiin tuotteisiin sijoittamista, koska niistä mahdollisesti syntyviä tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Nokian CFD-muotoisen osakkeen lopussa on tunniste .HE, joka viittaa Helsinkiin. Aidon osakkeen tunnus on NOK, Nokia Oyj, kun CFD:n tunnus on NOKIA.HE, Nokia Corp.

Kuva: eToro

Voit varmistua vielä, että olet valinnut aidon osakkeen, kun ostaessasi näet tekstin: “Delayed prices by NASDAQ, IN USD”. Näin olet varmasti ostamassa Nokiaa New Yorkista. Helsingissä kurssi olisi euroissa.

Nokian osake New York. Kuva: eToro

HUOMIOI AIKAERO

New Yorkin pörssi aukeaa suomen aikaan klo 16:30, joten huomio myös, ettet voi ostaa osakkeita ennen kuin pörssi on auki.

Pääomasi on vaarassa.

Sijoita Nokiaan ja muihin kansainvälisiin huippuyhtiöihin ilman välityspalkkiota

eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. 

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.
Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat