Markkinaympäristö: Viikon 45 parhaiten tuottaneet osakkeet ja markkinatrendit nyt

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikottain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 45.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikottain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 45.

Markkinaympäristö

Markkinoita liikutti viime viikolla Fedin odotettu korkopäätös ja työllisyysraportti. Kumpikaan ei tarjonnut osakkeille erityisiä ilonaiheita. Tällä viikolla USA:ssa oli mid term -välivaalit, joiden jälkeen osakemarkkinat ovat historiassa aina nousseet seuraavan 12 kk aikana.

Torstaina julkaistaan odotettu CPI-raportti. Inflaation odotetaan pysyneen edelleen korkealla, mikä tarkoittaa, että Fed jatkaa haukkana, eikä osakemarkkinoilla nähdä vielä hetkeen pysyvää käännettä. Karhumarkkinan rallit ovat kuitenkin mahdollisia.

S&P 500 -indeksi on noussut lokakuun pohjilta reilu 8 prosenttia. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja niiltä tasoilta indeksit ovat selvästi alempana. Indeksitrendeissä ei ole havaittavissa muutoksia. Teknologiapainotteinen Nasdaq on kehittynyt edelleen S&P 500 -yleisindeksiä heikommin. Indeksi on noussut lokakuun pohjilta 4,5 prosenttia. Heikompaan kehitykseen syynä ovat mm. teknologiaosakkeiden heikot tulokset. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin, OMXH25 on noussut lokakuun pohjilta jo 12 prosenttia.

  • S&P 500 vuoden huipuista -20,5 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden huipuista -34,0 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden huipuista -17,0 % (5787 pist.)

Trendaavat sektorit

Viikkotuotolla mitattuna sektorit antavat edelleen ristiriitaista kuvaa riskinottohalukkuudesta. Sykliset: materiaali, teollisuus, energia ja rahoitus ovat parhaiten tuottaneet sektorit. Myös sykliset: teknologia, harkinnanvarainen kulutus ja viestintä heikoimmat tuotolla mitattuna. Tuottoihin on edelleen vaikuttanut entisten markkinasuosikkien, jättitekno-osakkeiden, romahtaminen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikkotuotolla mitattuna puolijohdesektori on kehittynyt selvästi parhaiten ja paremmin kuin pääsektorit. Jos tämä trendi jatkuu, voidaan olettaa, että koko teknologiasektori on kääntymässä. Liikenne ja pankkisektorin heikkous kertoo, että riskimoodi ei ole vielä täysin päällä.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat