Osakkeet romahtivat Fedin päätöksen jälkeisenä päivänä – taas

Fed-ralli jäi lyhyeksi ja osakkeet laskivat laajalla rintamalla seuraavana päivänä. Pääindeksit ovat syvällä karhumarkkinassa. Nihkeä markkinatilanne jatkunnee jopa syksyyn asti.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed-ralli jäi lyhyeksi ja osakkeet laskivat laajalla rintamalla seuraavana päivänä. Pääindeksit ovat syvällä karhumarkkinassa. Nihkeä markkinatilanne jatkunnee jopa syksyyn asti.

Fedin päätös

Fed nosti ohjauskorkoa peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Historiallisen korkea nosto ei tullut markkinoille yllätyksenä.

Fed ennustaa pohjahintainflaation olevan 4,3 prosenttia vuoden lopussa. Vuonna 2023 inflaatio laskee koronnostojen vuoksi nopeasti ja on vain 2,7 prosenttia Fedin ennusteen mukaan.

Fedin on tapettava inflaatio nyt mahdollisimman nopeasti. Se on myös osakkeille positiivista, sillä korkeat inflaatiolukemat otetaan nyt markkinoilla todella negatiivisesti vastaan.

Päätöspäivän jälkeinen romahdus

Fed-rallia saatiin nauttia vain yksi päivä. Seuraavana päivänä 16.6.2022 osakkeet romahtivat. S&P 500 -indeksi laski 3,25 % ja Nasdaq 100 -indeksi laski 4,02 %. Myös Helsingissä nähtiin selvä laskupäivä.

Vastaava kaava oli myös toukokuun kokouksen jälkeen. Silloinkin osakkeet nousivat vahvasti Fed-päivänä ja romahtivat seuraavana.

S&P 500 -indeksi on nyt karhumarkkinassa. Indeksi on laskenut kuuden kuukauden takaisista huipuista jo 23,6 % ja Nasdaq 100 -indeksi 32,9 prosenttia.

Markkinakehitystä on nyt erittäin vaikea ennustaa. Ennen viime viikon inflaatiolukuja osakkeilla oli takana useamman viikon positiivinen momentti, joka mureni totaalisesti neljässä päivässä. Markkinasentimentti on siten erittäin negatiivinen ja volatiliteetti pysyy korkealla ainakin syksyyn asti.

Salkun pitää olla huolellisesti hajautettu. Defensiivinen kulutus ja terveydenhuolto ovat sektoreista juuri nyt turvallisimmat. Vaikkakin defensiivinen kulutus voi myös olla riskinen, kuten koettiin Q1-tuloskaudella Walmartin ja Targetin raportoidessa tuloksistaan.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat