Osakemarkkinoiden Fed-ralli päättyi osakkeiden romahdukseen

Osakemarkkinoiden tunnelmat vaihtelevat äärilaidasta toiseen. Tämä kertoo suuresta epävarmuudesta sijoittajien keskuudessa. Mitkä tekijät laukaisivat laskun ja mitkä ohjaavat markkinaa jatkossa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden tunnelmat vaihtelevat äärilaidasta toiseen. Tämä kertoo suuresta epävarmuudesta sijoittajien keskuudessa. Mitkä tekijät laukaisivat laskun ja mitkä ohjaavat markkinaa jatkossa?

Fed-ralli

Osakemarkkinat nousivat vahvasti 4.5.2022 Fedin korkopäätöksen jälkeen. Fed päätti nostaa ohjauskorkoa odotetusti 0,50 %-yksikköä, mutta otti pois pöydältä 0,75 %-yksikön korotuksen, jota markkinat pelkäsivät. Fedin pääjohtaja Powell sulki lehdistötilaisuudessa pois suuremmat koronnostot ja korosti pehmeän laskun mahdollisuutta – inflaation hillitsemistä aiheuttamatta taantumaa.

Ja seuraavan päivän romahdus

Seuraavana päivänä 5.5.2022 tunnelmat markkinoilla olivat toisenlaiset. Osakkeet laskivat laajalla rintamalla. S&P 500 -indeksi laski 3,6 prosenttia ja teknologiaindeksi Nasdaq peräti 5,0 prosenttia.

Lähde: TradingView

Kaikki sektorit punaisella

Myyntiaalto oli laaja-alaista ja jopa paniikinomaista, sillä kaikki sektorit olivat punaisella. Yhdyskuntapalvelut ja energia selvisivät parhaiten.

Lähde: FinViz

Defensiiviset osakkeet pärjäsivät laskussa

Suurimmista osakkeista terveydenhuollon, energian ja tunnetut defensiivisen kulutussektorin osakkeet pärjäsivät parhaiten. Esimerkiksi lääkeyhtiö Merck, virvoitusjuomayhtiö Coca-Cola, päivittäiskaupan jätti Wal-Mart ja öljy-yhtiö Chevron ovat kaikki tarjonneet positiivista tuottoa viimeisen kuukauden ja kvartaalin aikana.

Lähde: FinViz

Mitkä tekijät laukaisivat markkinalaskun?

USA:n 10-vuotinen lainankorko nousi yli 3 prosentin. Ensi kertaa sitten vuoden 2018. Kolme prosenttia on aiemminkin ollut kriittinen raja osakkeille ja oli osaltaan laukaisemassa markkinalaskua. Korkeammat korot laskevat osakemarkkinoille hyväksyttävää P/E-lukua, joka on edelleen viiden vuoden historiatasoja korkeammalla.

Toinen tekijä oli torstain makrodata. Työn tuottavuus laski 7,5 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla ja tuotantokustannukset nousivat 11,6 prosenttia. Tuottavuuden laskusta ei kuitenkaan kannata tehdä suuria johtopäätöksiä, sillä se johtui BKT:n laskusta ensimmäisellä kvartaalilla ja siitä, että työmarkkinoilla oli selvästi enemmän työntekijöitä. Palkkakustannukset tuntitasolla nousivat 3,2 prosenttia.

Markkinaa ohjaa tällä hetkellä inflaatio, korkojen nostot ja talouskasvun hidastuminen. Tunnelmat vaihtelevat positiivisista äärinegatiivisiin. Volatiliteetti säilyy korkealla. Markkina ei osaa päättää, johtaako Fedin koronnostot taantumaan vai onnistuuko Fed hillitsemään inflaatiota tappamatta talouskasvua ja työllisyyttä.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat