Mallisalkuilla suhteellisen hyvä huhtikuu vertailuindekseihin nähden

Huhtikuussa Suomi Fundamentti pärjäsi parhaiten mallisalkuista. ETF-salkkujen parhaiksi sijoituksiksi nousivat puhtaan energian osakkeet, vastuulliset kehittyvien markkinoiden osakkeet ja raaka-aineet.

Lauri Nikula
Lauri Nikula

Huhtikuussa Suomi Fundamentti pärjäsi parhaiten mallisalkuista. ETF-salkkujen parhaiksi sijoituksiksi nousivat puhtaan energian osakkeet, vastuulliset kehittyvien markkinoiden osakkeet ja raaka-aineet.

Suomi Fundamentilla ei suuria liikkeitä huhtikuussa

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Huhtikuussa Suomi Fundamentti tuotti -0,2 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -0,6 %. Vuoden 2022 alusta salkku on pärjännyt hieman vertailuindeksiään paremmin, salkun tuottaessa -9,9 % ja vertailuindeksi -11,0 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: SSAB, Outokumpu ja Tieto. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee Mallisalkut-sivulta. Salkun osakkeet löytyvät myös Osaketyökalun ”Sijoitusideoita” välilehdeltä.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Huhtikuussa Laatusalkku tuotti -5,3 % vertailuindeksin tuottaessa -0,6 %. Lue Suomi Laatuosake -salkunhoitajan viimeisin salkkukatsaus.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti huhtikuussa -1,6 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -2,3 %. Huhtikuussa haastavassa markkinaympäristössä parhaiten tuotti mallisalkusta kehittyvien markkinoiden valtiolainat, kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF ja kehittyneiden valtioiden valtiolainat. Heikoiten pärjäsi Kiinalaisiin A-osakkeisiin sijoittava ETF, jonka huhtikuun tuotto oli -4,7 % pakkasella.

Vuonna 2021 Passiivinen Kulupihtari tuotti +14,2 %, joka oli saman verran kuin vertailurahastojen tuotto. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti huhtikuussa -1,2 %, kun vertailuindeksi tuotti -3,0 %. Huhtikuussa parhaiten tuotti puhtaan energian osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +4,2 %, ja vastuullisiin kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +3,0 %. Plussalle pääsi myös raaka-aineisiin sijoittava ETF, tuottaen +2,4 %.

Huom! Päivitimme Strategiamestarin helmikuun lopulla vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Katso muutokset tästä artikkelista.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua. Korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Nykyisessä äärimatalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on Sijoittaja Corporate Financen yrityslainasalkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava Estateguru -salkku.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,2 %, eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.12.2021

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat huhtikuun loppuun mennessä sijoittaneet 76 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistunut 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse oman sijoitettavan summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 9,9 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat