Helsingin pörssin laatuyhtiöt ja 10 osakkeen laatusalkku

Laatuyhtiöt on sijoitusstrategia, joka sopii turbulenttiin markkinatilanteeseen. Mitkä ovat Helsingin pörssin laatuyhtiöt?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Laatuyhtiöt on sijoitusstrategia, joka sopii turbulenttiin markkinatilanteeseen. Mitkä ovat Helsingin pörssin laatuyhtiöt?

Sijoitusvuodesta 2016 on tulossa haastava. Yksi vuoden 2016 sijoitusteemoistamme on laatuyhtiöt. Se on turvallinen osakesijoitusstrategia kuoppaiselle sijoitusvuodelle, eikä tuotosta tarvitse tinkiä. Laatuyhtiöhin voi sijoittaa helposti ETF:ien avulla. ETF-valintatyökalustamme löytyy valmis lista laatuyhtiöihin sijoittavista ETF:istä.

Miten määritellä laatu?

Mikä yhdistää laatuyhtiöitä, kuten Konetta ja Orionia? Ne kestävät suhdannevaihteluita muita yhtiöitä paremmin.

Laatu voidaan esimerkiksi määritellä seuraavasti:

  • Korkea ROE tai EBIT-%
  • Vähäinen ROE:n tai EBIT-%:n vaihtelu historiassa
  • Matala velkaantuneisuus

Vastaavia määrittelyjä käytetään laatuyhtiöihin sijoittavissa ETF:issä.

Helsingin pörssin laatuyhtiöt

Helsingin pörssistä löytyy useita laatuyhtiötä. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalusta laatuyhtiöt löytyvät valitsemalla ”rajaa” ja klikkaamalla ”laatuyhtiöt”. Laatuyhtiö-kriteerin täyttävät yhtiöiden laatupisteiden pitää olla kiitettävät 9-10.

Laatuyhtiöt suomi top5

Yhtiöitä voi myös tarkastella siten, että valitsee ”Ei rajausta” ja klikkaa ”Laadukkuus”. Tällöin yhtiöt järjestyvät laatupisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Kaikista vähintään 8 laatupistettä saaneista yhtiöistä pystyy jo muodostomaan riittävän hajautetun suomalaisen laatusalkun.

Laatuyhtiöihin sijoittaminen on pitkässä juoksussa tarjonnut markkinaa parempaa tuottoa. Lyhyellä aikavälillä tuotto voi toki olla heikompi. Laatuyhtiöiden riski on myös ollut markkinaindeksiä alempi.

10 osakkeen laatusalkku (vain jäsenille)

Laatusalkku on valittu siten, että osakejoukoksi on valittu yhtiöt, joiden laatupisteet ovat vähintään 8. Tämän jälkeen yhtiöt on laitettu paremmuusjärjestykseen Sijoittaja.fi:n kokonaispisteiden perusteella. Kymmenen parasta yhtiötä muodostavat laatusalkun.

Laatusalkkua tulee päivittää vähintään kaksi kertaa vuodessa, sillä markkinatilanteet muuttuvat, kokonaispisteet elävät ja yhtiöt muuttuvat.

Laatustrategiassa on myös se hyvä puoli, että sijoittaja ei sorru tyypillisimpiin sijoittajan virheisiin. Sijoittaessa kylmän viilesti laatustrategialla ja päivittämällä salkun kaksi kertaa vuodessa osakkeisiin ei tule rakastuttua, eikä mutu-tuntuma vaikuta sijoituspäätöksiin.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat