Fedin odotettu kokous ei tarjonnut isoja yllätyksiä

Fedin tammikuun kokous nähtiin markkinoilla lievästi haukkamaiseksi ja osakkeet laskivat pörssipäivän huipputasoilta. Fed ei tarjonnut isoja yllätyksiä, mikä voidaan tulkita tässä tilanteessa positiiviseksi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin tammikuun kokous nähtiin markkinoilla lievästi haukkamaiseksi ja osakkeet laskivat pörssipäivän huipputasoilta. Fed ei tarjonnut isoja yllätyksiä, mikä voidaan tulkita tässä tilanteessa positiiviseksi.

Fedin päätös laski osakkeita

Osakkeet olivat selvässä nousussa ennen Fedin päätöstä. Tunnelmat kuitenkin muuttuivat ja Nasdaq 100 -indeksi laski yli 3 % ja S&P 500 -indeksi 2 % päivän huipputasoista. Molemmat indeksit jäivät lähes edellispäivän tasoille.

Indeksejä laski Powellin puhe, jossa hän kertoi, että korkoja voidaan nostaa selvästi ilman, että sillä on vaikutusta työllisyyteen.

Fedin kokous ei tarjonnut isoja yllätyksiä

Fed kertoi tärkeimmät näkemyksensä joulukuun kokouksessa. Tammikuinen kokous ei tarjonnut yllätyksiä, sillä Fedin johtajat ovat esiintyneet alkuvuonna haukkamaisesti.

Ohjauskorko pidettiin ennallaan 0,00 – 0,25 prosentissa, mutta puheessaan Powell vihjasi ensimmäisen koronnoston olevan edessä maaliskuussa. Tämä oli ennalta markkinoiden odotuksissa.

Markkinat odottavat nyt Fedin tekevän 4 tai jopa 5 koronnostoa vuonna 2022. Fedin omassa joulukuisessa ennusteessa koronnostoja on 3.

Joukkovelkakirjalainojen ostamisen elvytysohjelma loppuu suunnitellusti maaliskuuhun mennesssä.

Tammikuussa Fedin johtajat ovat kertoneet taistelusta inflaatiota vastaan ja useista koronnostoista. Joulukuun kokouksen pöytäkirjat kertoivat myös taseen supistamistoimista. Nämä yhdessä ohjauskoronnoston kanssa nostavat markkinakorkoja ja ovat laskeneet selvästi teknologiaosakkeita globaalisti.

Powell vahvisti linjan puheessan ja sanoi, että inflaatio ”ei ole parantunut. Se on luultavasti pahentunut… Siinä määrin kuin tilanne huononee edelleen, politiikkamme on heijastettava sitä.” Powell myös kertoi, että vuonna 2022 Fed siirtyy tasaisesti pois erittäin elvyttävästä rahapolitiikasta.

Fed vahvisti nyt taseen supistamistoimet ja julkaisi dokumentin, jossa kerrottiin periaatteista. Aikarajaa toimille ei asetettu.

Fedin joulukuun ohjauskorkoennuste

Sijoittajan näkökulma

Fedin puheet tulkittiin lievästi odotuksia haukkamaisemmiksi osakkeiden käännyttyä laskuun. Kokouksen sisältö ei kuitenkaan tarjonnut isoja yllätyksiä. Markkina jatkanee volatiilina, mutta ainakaan Fed ei vielä tyrkännyt osakemarkkinoita alas jyrkänteeltä. Maaliskuun kokous nousee näin ollen markkinatunnelmien kannalta entistä merkityksellisemmäksi.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat