Fedin päätökset positiivista osakkeille – Nousu jatkuu

Fedin päätös antoi tukea osakemarkkinoille. Positiivinen tunnelma kestänee vuoden lopun yli. Miksi osakkeilla on nyt lupa nousta ja mikä on suurin riski nousulle?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin päätös antoi tukea osakemarkkinoille. Positiivinen tunnelma kestänee vuoden lopun yli. Miksi osakkeilla on nyt lupa nousta ja mikä on suurin riski nousulle?

Fedin päätös käänsi osakkeet nousuun

Markkinat pelkäsivät haukkamaista Fediä. Liian aikaiset ja nopeat koronnostot ovat aiemmin kääntäneet markkinat laskuun (vuosina 2015-2016 reilu 13 % ja 2018 lopulla 19,9 %). Nyt markkina oli tyytyväinen Fedin päätöksiin ja osakkeet nousivat selvästi Fedin ilmoituksen jälkeen.

Yhteenveto Fedin kokouksesta

Fed kertoi lopettavansa joukkovelkakirjalainojen ostamisen elvytysohjelmansa maaliskuuhun mennessä – paljon aiemmin suunniteltua nopeammin (tapering).

Fed ei enää pidä inflaationa väliaikaisena, vaan uudessa sanamuodossaan Fed sanoi, että inflaatio on koholla. Hinnat nousivat 5 prosentin vuosivauhtia lokakuusta lähtien käyttämällä keskuspankin ensisijaista PCE-hintamittaria.

Fedin pääjohtaja Powell sanoi, että USA:n talous on elpynyt nopeasti ja työmarkkinat ovat siirtymässä kohti täystyöllisyyttä. Fed ennustaa 4,0 % reaalista BKT:n kasvua vuodelle 2022, kun kasvuennuste oli 3,8 % syyskuussa. Työttömyyden ennustetaal laskevan 3,5 prosenttiin vuonna 2022.

Fedin johtajien mediaaniennusteeseen perustuvien uusien ennusteiden mukaan ohjauskorko nousee 0,75-1,00 prosenttiin vuoden 2022 loppuun mennessä, 1,50-1,75 prosenttiin vuoden 2023 loppuun mennessä ja 2,00-2,25 prosenttiin vuoden 2024 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa kolmen neljännesprosenttiyksikön koronnousua ensi vuonna, kolmea vuonna 2023 ja kahta vuonna 2024. Powell on sanonut aiemmin, että Fed on huono ennustamaan koronnostoja, joten niille ei kannata antaa painoarvoa. Olennaista on, että ensimmäistä koronnostoa voi odottaa keväällä, eikä Fed aio pitää kiirettä korkojen nostossa.

Sijoittajan näkökulma

Markkinat olivat pessimistiset ennen Fedin kokousta, joten Fedin päätökset ja kommentit tulkittiin positiivisesti. Fedin tuoreessa korkoennusteessa ohjauskorko on alle neutraalin tason vuoden 2024 lopussa, eikä massiivista tasetta olla supistamassa. Ainoastaan osto-ohjelma ajetaan alas.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta positiivista on se, että Fed tukee ensisijaisesti talouskasvua ja toissijaisesti hillitsee inflaatiota. Ennen Fedin kokousta markkinoilla pelättiin, että Fed aloittaisi aggressiiviset koronnostot hillitäkseen inflaatiota, mikä hidastaisi talouskasvua, johon myös omikronin leviäminen ja tuotantopuolen ongelmat ovat tuoneet loven.

Fedin päätös tukee osakemarkkinoita. Nykyisellä korkotasolla se antaa mahdollisuuden kaikkien sektoreiden nousulle. Korkean valuaation osakkeet voivat nousta, koska talouskasvun ennustetaan jatkuvan vahvana ja korko pysyy matalana. Sykliset osakkeet hyötyvät talouskasvusta. Raaka-aineosakkeilla on lupa nousta, koska hinnat pysyvät korkealla. Markkinatunnelmat voivat siten olla hyvinkin positiiviset ainakin Q4-tuloskauden alkuun asti. Suurin riski nousulle on omikronin leviäminen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat