Vuodenvaihteen nousuralli alkoi – Pohja takana

Vuodenvaihteen nousuralli on nyt virallisesti alkanut, ja riski-indikaattorit ovat kääntyneet laskuun. Suurella todennäköisyydellä markkinapohja on nyt nähty.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Vuodenvaihteen nousuralli on nyt virallisesti alkanut, ja riski-indikaattorit ovat kääntyneet laskuun. Suurella todennäköisyydellä markkinapohja on nyt nähty.

Vuodenvaihteen nousuralli alkoi

Vuodenvaihteen nousuralli on nyt virallisesti alkanut. Historiallisesti joulukuussa mahdollisesti nähtävät myyntiaallot päättyvät viimeistään 23. tai 24. päivä, koska valtaosa instituutiosijoittajista jää tuolloin joululomalle, joten myynnit täytyy saada toteutettua ennen tuota ajankohtaa. Joulukuun viimeisen 1-2 viikon aikana kaupankäynnin määrä pörssissä tipahtaa voimakkaasti, ja suuria toimeksiantoja on aiempaa vaikeampi saada enää lävitse.

Samaan aikaan nähdään myös kaksi muuta vuodenvaihteen myyntiaaltoon ja sitä seuraavaan nousuralliin vaikuttavaa ilmiötä:

  • Kuunvaihdeilmiö. Eläkeyhtiöt ja -säätiöt maksavat eläkkeet usein kuukauden ensimmäisenä tai viimeisenä pankkipäivänä. Koska maksut vaativat käteistä, ja rahojen tilitykseen menee muutama pankkipäivä (T+2 osakekaupan tilitykseen, ja tilisiirrot n. 0-2 pv), osakemyynnit tulee toteuttaa muutama päivä ennen kuukauden vaihdetta. (ks. Dash for Cash: Monthly Market Impact of Institutional Liquidity Needs). Voimakkaissa kurssilaskuissa sijoittajat lunastavat paniikissa rahasto- ja varainhoito-omistuksiaan, mikä voimistaa instituutiosijoittajien likviditeettitarpeista syntyvää kuunvaihdeilmiötä entisestään.
  • ”Quad Witching”-tapahtuma, jolloin osakeindeksifutuurit, osakeindeksioptiot, osakeoptiot ja yksittäiset osakefutuurit erääntyvät samanaikaisesti. Quad Witching päivä oli perjantaina 17. joulukuuta.
Vuodenvaihteen nousuralli Helsingin pörssissä.

Riski-indikaattorit laskussa

Suurella todennäköisyydellä markkinapohja on nyt nähty. Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristöstä löytyvän Markkinariski-indikaattorin lyhyt suunta on kääntynyt laskuun, ja näillä näkymin myös tasoitettu riski-indikaattori kääntyy vuodenvaihteessa.

Myös moni muu tekijä tukee osakemarkkinaa:

  • Sentimentti, nousun laaja-alaisuus, historiallinen volatiliteetti ja moni muu mittari valahtivat joulukuun 20. päivä äärimmäisen pessimistisiin lukemiin.
  • Samaan aikaan Etelä-Afrikasta lähtenyt omikron-muunnoksen synnyttämä tartunta-aalto on kääntymässä lähtömaassaan jo laskuun, ja vakavien tautitapausten määrä näyttää jäävän murto-osaan aiemmista tartunta-aalloista.
  • Fedin 15. päivän päätökset tulkittu markkinoilla positiivisesti.
  • Finanssiriski-indikaattori on kääntynyt laskuun.
  • Talousyllätykset ovat positiivisia ympäri maailman.
  • Teknisen analyysin näkökulmasta yksikään suurista osakeindekseistä ei ole pudonnut tukitasojensa alapuolelle.
Markkinariski-indikaattorin lyhyt suunta on kääntynyt laskuun (vrt. 2018 joulukuu ja 2020 maaliskuu).
Tutustu Markkinaympäristöön
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat