Northcrypto

Sijoittajien sentimentti romahtanut huhtikuun 2020 tasolle

Sijoittajien sentimentti on romahtanut. Siihen nähden osakemarkkinat ovat kestäneet yllättävän hyvin. Varovaisuus on edelleen valttia.

Julkaistu: 08.10.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Sijoittajien sentimentti

Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattori on kyselytutkimuksista ja teknisistä indikaattoreista muodostettu komposiittimittari. Kyselytutkimuksien tuloksissa korostuu voimakkaimmin yksityissijoittajien sentimentti. Sentimentti eli sijoittajien “fiilikset” markkinoista kertovat paljon osakemarkkinan lyhyen aikavälin tuottopotentiaalista:

1) Tyypillisesti markkinan huiput nähdään silloin, kun sijoittajat katselevat osakemarkkinaa ruusunpunaisten lasien läpi ja niin kahvipöydissä kuin aikakauslehdissä jaellaan sijoitussuosituksia. Silloin kaikki sijoittajat ovat mukana, ja osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on heikko.

2) Vastaavasti markkinan pohjat nähdään silloin, kun sijoittajien mielet valtaa pelko. Tällöin lehtien otsikoissa pelotellaan taantumalla ja osakemarkkinan romahduksella. Osakemarkkinoilla tai rahastoissa mukana olevat sijoittajat myyvät paniikissa sijoituksia. Pohjakosketuksessa kaikki poistumista harkitsevat ovat lopulta poistuneet, ja osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on korkea.

3) Sijoittajien skeptisyydestä kertova matala tai neutraali sentimentti osakemarkkinoiden tehdessä uusia huippuja (etenkin heikkojen tuottojaksojen jälkeen) on lähes poikkeuksetta johtanut historiassa osakemarkkinoiden vahvaan nousuun tulevina kuukausina. Sijoituspiireissä ilmiöstä käytetään usein termiä “climbing the wall of worry”, tällaisilla nousumarkkinoilla riittää paljon polttoainetta sijoittajien siirtäessä hiljalleen käteisvarantojaan takaisin osakemarkkinoille.

Sijoittajien sentimentti romahtanut

Sijoittajien sentimentti on laskenut jyrkästi ja on samalla tasolla kuin koronakriisissä huhti-toukokuussa 2020. Sentimentti on 40, kun 30 rajan alitus kuvaa ylenpalttisen pessimistisiä tunnelmia.

Osakemarkkinat ovat indeksitasolla kestäneet sentimentin romahtamisen harvinaisen hyvin. Kuitenkin useat sykliset osakkeet ovat jo karhumarkkinassa. Pieni varovaisuus kannattaa pitää mielessä lokakuun ajan. Jos osakemarkkina ottaa vielä laskua ja sentimentti laskee ylenpalttisen pessimistiselle tasolle, kannattaa aloittaa aggressiiviset ostot. Kuten alla olevasta kuvaajasta näkee, ne hetket ovat olleet erinomaisia ostopaikkoja.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy