Northcrypto

Osakemarkkina kertoo, mitä osakkeita kannattaa nyt ostaa

Markkinoille on ilmestynyt uusia riskejä ja se on aikaansaanut uuden rotaation. Katso uudet voittajat ja häviäjät. Mitä näistä kannattaa ostaa?

Julkaistu: 30.09.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanne

Osakemarkkinat ovat olleet syyskuun ajan laskussa Evergranden laukaiseman Kiinan kiinteistökriisin, globaalien tuotanto-ongelmien ja kiihtyvän inflaation vuoksi.

Samalla markkinoilla on jälleen nähty vuodelta 2020 ja 2021 huhtikuulta tuttua markkinarotaatiota. Rotaatiossa tietyn tyyliset osakkeet ovat laskussa ja tietyt nousussa. Suosikit ja inhokit riippuvat markkinatilanteesta. Esimerkiksi koronakriisin iskiessä päälle zoomit, netflixit ja amazonit olivat nousussa. Vastaavasti matkailuun liittyvät osakkeet laskussa. Myöhemmin rotaatiota on nähty etenkin kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä.

Nyt rotaation teema on seuraavanlainen:

  • Häviäjät: globaaleista tuotanto-ongelmista, Evergrande-kriisistä mahdollisesti ja inflaatiosta kärsivät yhtiöt
  • Voittajat: inflaatiosta hyötyvät yhtiöt sekä yhtiöt, joiden liiketoimintaan globaali tuotantopula ei koske.

Osakemarkkina kertoo, mitkä osakkeet häviävät ja mitkä hyötyvät

Rotaatio on näkynyt selvästi syyskuun aikana osakekursseissa. Selvemmin rotaatio on näkynyt globaaleilla osakemarkkinoilla, mutta myös Suomessa. Käymme nyt läpi Helsingin pörssiä.

Kurssiliikkeet kertovat, mitä osakkeita nyt kannattaa ostaa.

Häviäjät

Markkina-arvoltaan pienemmissä yhtiöissä syyskuussa laskussa ovat olleet korkean arvostus- ja riskikertoimen yhtiöitä. Spinnova, Nightingale Health ja Robit ovat laskeneet selvästi, myös Tecnotree ja tulosvaroituksen antanut Exel Composites ovat karhumarkkinassa.

Myös aiemmat suosikit Musti Group ja Harvia ovat laskeneet. Näissä näkemyksemme mukaan painaa erityisesti korkeat arvostuskertoimet sekä markkinoiden epäilys siitä, että yhtiöiden tuloskasvu hidastuu tulevina kvartaaleina. Enersense on myös laskenut, mutta sen laskuun ei ole erityistä markkinatilanteesta tai arvostuksesta johtuvaa syytä.

Suuremissa yhtiöissä lyhyen tähtäimen laskukärjessä on supersuosikki osake Qt Group. Sen laskun syy on puhtaasti hyperkorkea arvostus. Ehkä myös autonvalmistajien tuotanto-ongelmat, mikä voi vaikuttaa Qt tulevaan kasvuun negatiivisesti.

Muita laskijoita ovat syklise yhtiöt, kuten konepajat sekä Uponor. Uponorin kohdalla markkinat ilmeisesti odottavat raaka-aineiden hinnannousun syövän Uponorin kannattavuutta ja rakentamisen hidastuminen USA:ssa on myös voinut säikäyttää sijoittajia.

Voittajat

Pienissä voittajissa on energiasektoriliitännäinen Dovre Group. Myös Oma Säästöpankki on selvä voittaja, koska nykyiset markkinariskit eivät tule näkymään pankkien liiketoiminnassa. Korkojen nousu hyödyttää pankkeja.

Pandemian väistymisestä hyötyvät NoHo Partners ja Detection Technology löytyvät myös voittajista.

Isoissa selvimmät voittajat ovat Nordea ja Fortum. Nordea hyötyy nykyisestä markkinatilanteesta, kuten Oma Säästöpankki. Samoin Fortum, jolle korkeat sähkönhinnat ovat hyödyksi. Tosin alhainen vesivoima negatiivista.

Pandemiasta väistyvä Finnair kuuluu voittajiin. Orion ja Elisa ovat defensiivisiä.

Sijoittajan näkökulma – mitä salkkuun?

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy