Evergranden romahdus voi kriisiyttää Kiinan asuntomarkkinat

Kiinan toiseksi suurin kiinteistökehittäjä Evergrande Group on ajautunut todella vakaviin maksuvaikeuksiin. Tämä on heiluttanut markkinoita ja näkynyt jo KONEenkin pörssikurssissa.

Juho Toratti
Juho Toratti

Kiinan toiseksi suurin kiinteistökehittäjä Evergrande Group on ajautunut todella vakaviin maksuvaikeuksiin. Tämä on heiluttanut markkinoita ja näkynyt jo KONEenkin pörssikurssissa.

Mikä on Evergrande Group?

Evergrande Group, tai Evergrande Real Estate Group on kiinalainen kiinteistökehittämiskonserni. Vuonna 1996 perustettu yhtiö on Kiinan toiseksi suurin kiinteistökehittäjä, ja yksi Fortune Global 500 listan yhtiöistä. Yhtiön verkkosivujen mukaan Evergranden tämän hetkinen nettovarallisuus on yli 2 300 miljardia Kiinan yuania, ja vuosittainen myyntivolyymi on yli 700 CNY. Evergrandella on yli 1 300 projektia yli 280 kaupungissa ympäri Kiinan, ja yhtiö työllistää 200 000 henkilöä.

Maksuvaikeudet alkoivat jo viime vuonna

Jo vuosien ajan Evergrande Group on rahoittanut nopeaa kasvuaan velkarahalla. Yhtiö luotti ennakkomyyntien pitävän liiketoimintaa pinnalla. Viime vuoden elokuussa Kiina ilmoitti kiinteistökehittäjien velkatasojen joutuvan tiukempaan tarkkailuun ja kontrollointiin. Lisääntynyt tarkkailu pakotti Evergranden myymään kiinteistöjään merkittävillä alennuksilla. Pian yhtiö varoitti mahdollisesta likviditeettiongelmasta, jonka tammikuussa 2021 erääntyvä laina voisi aiheuttaa. Ilmoitus johti yhtiön osakekurssin syöksykierteeseen. Tuolloin yhtiö selvisi säikähdyksellä, kun joukko sijoittajia luopui oikeudestaan periä 13 miljardin edestä takaisinmaksuja.

Ongelma ei kuitenkaan poistunut, vaan enemmänkin siirtyi – paljon velkoja on vielä erääntymässä lähiaikoina. Evergrande Group kehitti suunnitelman, jolla yhtiön velkataakka puolitettaisiin vuoden 2023 puoliväliin mennessä.

Evergrande on hukkumassa velkoihin

Velkasuunnittelusta huolimatta Evergrande Groupilla on edelleen noin 300 miljardin dollarin edestä vastattavaa. Yhtiö on pyrkinyt pääsemään eroon veloistaan myymällä osakkeitaan ja muuta varallisuutta. Myyntivauhti ei vain tunnu riittävän ja yhtiön osake on tippunut kuluvan vuoden aikana yli 80 %, samalla kun luottoluokittajat ovat toistuvasti laskeneet yhtiön luokitusta.

Tiistaina 14.9. Evergrande Group ilmoitti, ettei se pysty myymään varallisuuttaan riittävän nopeasti vastatakseen erääntyviin lainoihin. Ilmoitus mahdollisista velkojen takaisinmaksujen laiminlyönneistä sai yhtiön osakurssin ja arvopapereiden hinnat jyrkkään laskuun. Tilanne eskaloitui niin pitkälle, että Evergranden vihaiset sijoittajat piirittivät yhtiön päätoimiston Shenzhenin kaupungissa, vaatien takaisin yhtiölle lainaamia rahojaan.

Mitä vaikutuksia kiinteistökehittäjän romahduksella olisi?

Suorin vaikutus, joka Evergrande Groupin romahtamisella olisi, liittyisi yhtiön sijoittajiin. Sijoittajat ovat maksaneet täysin jo lähes 1,5 miljoonaa kiinteistöä, jotka ovat vasta valmisteilla. Mikäli Evergranden projektit jouduttaisiin keskeyttämään sen takia, ettei yhtiö pysty maksamaan rakennuttajille, voisi lukemattomien sijoittajien rahat kadota taivaan tuuliin. Joidenkin arvioiden mukaan keskeytetyt kiinteistöprojektit vaikuttaisivat jopa muutaman sadan tuhannen perheen elämään.

Evergranden romahtamisella voisi olla myös vakavia vaikutuksia Kiinan talouteen, joka on maailman toiseksi suurin talous. Kiinteistömarkkinat ovat nimittäin yksi Kiinan tärkeimmistä kasvukoneista. Evergrande Groupin kokoisen yhtiön konkurssi jättäisi todella syvän railon Kiinan kiinteistömarkkinaan. Lisäksi konkurssi voisi aiheuttaa dominoefektin, josta voisi syntyä suurin Kiinan kohtaama taloudellinen vastoinkäyminen vuosiin.

Pahimmassa skenaariossa kiinteistökriisi leviäisi pankkikriisiksi, jolla olisi vaikutuksia jo maailman rahoitus- ja osakemarkkinoille. Tätä skenaariota Kiinan valtio ei halua ja todennäköisesti puuttuu tilanteeseen. Sijoittajan kannattaa nyt rauhassa seurata tilannetta.

KONEen kurssi laskussa

KONEen kurssi on reagoinut Kiinan eskaloituvaan kiinteistökriisiin. Vahvasta tuloksesta kertoneen KONEen kurssi on pakittanut elokuun huipuista jo yli 10 %.

Kiina on KONEelle tärkein yksittäinen markkina ja kiinteistökriisi vaikuttaisi KONEen Kiinan liiketoimintaan. Q2-raportissa KONE totesi: ”Kiina muodostaa noin 30 % KONEen liikevaihdosta, minkä johdosta erityisesti Kiinan rakennusmarkkinan pitkittyneellä laskulla voisi olla negatiivinen vaikutus KONEen kasvuun ja kannattavuuteen.” Edellisen kerran, kun KONEella on haasteita Kiinan markkinassa, kurssi pakitti 25 % vuonna 2015. Nykyinen kriisi voi tarjota hyvän ostopaikan, mutta vielä ei ole ostojen aika.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Valmetin saadut tilaukset hupenivat – osake laskussa
Analyysi: Kone paransi tulostaan ja täsmensi näkymiään
Analyysi: SSAB:n tulos laski ennakoitua maltillisemmin
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat