Northcrypto

Yksi indikaattori kertoo, että pörssilaskusta ei (vielä) tarvitse olla huolissaan

Osakemarkkina on sulamassa. Yksi tärkeä indikaattori antaa kuitenkin sijoittajalle toivoa, ettei lasku ole leviämässä kaaokseksi.

Julkaistu: 20.09.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Syysdippi oli ennakoitavissa

Ennakoimme elokuun Markkinakatsauksessa syysdippiä. Kerroimme siinä myös sijoittajan pelikirjan syksyä varten. Syys- ja lokakuu ovat historiallisesti heikkoja kuukausia markkinoilla. Nyt markkinoilla puhaltaakin kylmä syystuuli.

Riskejä on ilmassa

Tällä hetkellä sijoittajat ovat odottavissa tunnelmissa ja pelkäävät riskien realisoitumista. Suurimman mielenkiinnon kohteena on Evergranden romahtaminen. Kiinalaisen kiinteistökehittäjän pelätään laukaisevan dominoefektin, joka voisi pahimmillaan johtaa Kiinan pankkikriisiin.

Myös koronapandemia, tuotanto-ongelmat, raaka-aineiden hintojennousu ja talouskasvun hidastuminen ovat osakemarkkinoihin negatiivisesti vaikuttavia riskitekijöitä.

Yksi indikaattori kertoo, ettei paniikkiin ole aihetta

Yleensä, kun markkinoilla pelätään kiinteistö-, pankki- tai velkakriisiä, näkyy se ensimmäisenä pankkisektorin osakkeissa. Finanssikriisi romahdutti pankkiosakkeet, Euroopan velkakriisissä eurooppalaiset pankit laskivat syvälle, koronakriisissä pelättiin luottotappioita ja finanssisektori oli suurimpia putoajia. Nyt rahoitussektorin osakkeet ovat USA:ssa ja Euroopassa olleet varsin rauhallisia.

Nordean osake on viikkotasolla parhaiten tuottanut osake Helsingin pörssissä. USA:ssa rahoitussektori on perjantain päätöskurssilla neljänneksi paras sektori ja viikkotasolla viidenneksi paras sektori vain 0,34 % laskulla.

Laskussa ovat olleet rakentamiseen, Kiinaan ja raaka-aineisiin liittyvät osakkeet. Suomessa perinteisesti defensiivinen KONE on laskenut selvästi.

Evergranden ei siten uskota markkinoilla eskaloituvan Kiinan Lehman Brothers -hetkeksi. Valtion odotetaan puuttuvan väliin. Jos näin olisi, myisivät sijoittajat nyt pää märkänä rahoitussektorin osakkeita, vaikkakin Evergrande on kiinalaisten pankkien pääasiallisesti rahoittama. Rahoitusmarkkinat ovat nykypäivänä syvästi integroituneet ja kriiseissä korrelaatio rahoitussektorin osakkeiden välillä on korkea globaalisti. Esimerkiksi Euroopan velkakriisissä 2011 USA:n rahoitussektori laski 29 % seitsemässä kuukaudessa.

Sijoittajan kannattaa siten seurata markkinoiden kuumemittaria finanssisektorin osakekursseja. Jos ne alkavat olla tulevina päivinä laskukärjessä, on syytä huolestua. Keskiviikkona päivittyvät riski-indikaattorit kertovat myös tärkeän suunnan riskien kehittymisestä. Ne löytyvät Markkinaympäristöstä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy