Markkinakatsaus ja sijoittajan pelikirja syksyä varten

Laajassa markkinakatsauksessa loppuvuoden 2021 sijoitusnäkemys. Onko edessä syysdippi vai -ralli? Mitä osakkeita suosia?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Laajassa markkinakatsauksessa loppuvuoden 2021 sijoitusnäkemys. Onko edessä syysdippi vai -ralli? Mitä osakkeita suosia?

Sijoittajien sentimentti lähestyy ylioptimismia

Markkinaympäristöstä löytyvä sijoittajien sentimenttikuvaaja kertoo, että sijoittajien sentimentti on optimaalisella alueella, mutta lähestyy liian optimistista tasoa. Jos sijoittajat ovat ylenpalttisen optimistisia, riskinottohalukkuus kasvaa liian suureksi ja korjausliike on todennäköinen.

Markkinariskit nousussa, mutta ”suosi osakkeita” -tasolla

Markkinariski-indikaattorimme on matalalla tasolla, mutta nousussa.

Talousyllätykset kääntyneet negatiivisiksi

Deltavariantin leviäminen on kääntänyt talousyllätykset USA:ssa negatiivisiksi. Toteutuneet talousluvut ovat siis olleet odotuksia heikompia. Trendi on laskeva myös G10-maissa ja Euroopassa.

Maailmantalous siirtymässä hidastuvan kasvun ympäristöön

Ostopäällikköindeksien mukaan maailmantalouden kasvunäkymät ovat siirtymässä “Hidastuvan kasvun” ympäristöön lähes koko maailmassa aiemmasta “Erinomaisten kasvunäkymien” ympäristöstä. Talouskasvu on hidastumisesta huolimatta vakaata.

Odotuksia heikommat talousluvut näkyvät suoraan korossa

Alla on USA:n 10-vuotisen koron kuvaaja 3.8.2020 – 2.8.2021. Kyseinen periodi on valittu siksi, että se sisältää koron nousujakson ja laskujakson. Elokuussa 2020 oli 10-vuotisen koron pohjakosketus 0,5 %:ssa. Maaliskuussa 2021 oli huiput 1,7 %:ssa. Huippujen jälkeen alkoi koron laskujakso, jolloin korko laski 0,5 prosenttiyksikköä 1,2 prosenttiin. Tällä hetkellä 13.8.20201 korko on 1,36 prosentissa.

Korkospread kaventumassa

Korkospread eli pitkän ja lyhyen koron erotus on turvallisilla vesillä. USA:ssa spread on 1,00 %, mutta Euroopassa spread on kaventunut ja lähellä kohonneen riskin ympäristöä. Negatiivinen korkospread on erityisen vaarallista ja käytännössä aina ennakoinut taantumaa.

Inflaatiouhka väistynyt

Inflaatio-odotukset nousivat vielä alkuvuodesta 2021 vahvasti, mutta kasvu pysähtyi toukokuussa. Inflaation hidastuminen katkaisi korkojen nousun ja teknologia- & kasvuosakkeiden alamäen.

Heikentyneen talouden taustalla korona

Koronatapausten määrä globaalisti on alkukesän pohjakosketuksen jälkeen ollut selvässä kasvussa. Koronan leviäminen vaikuttaa kulutuskysyntään, teollisuuteen ja näkyy siten jo ennakoivissa talousluvuissa.

Esimerkiksi amerikkalainen lentoyhtiö Southwest antoi tulosvaroituksen deltavariantin johdosta. Kuluttajat ovat peruneet lentojaan ja uudet tilaukset ovat jääneet odotuksista. Samoin Airbnb kertoi majoitusten peruutuksista.

Osakkeiden vahva tuloskehitys laskenut arvostustasoja

Osakemarkkinoiden arvostusluvut ovat edelleen koholla, mutta odotuksia parempi tuloskasvu Q2:lla ja ohjausten nostot ovat laskeneet P/E-lukuja kautta linjan.

Sijoittajan pelikirja syksyä varten

Jäsenosiossa kerromme johtopäätökset markkinoista ja sijoittajan pelikirjan syksyä varten. Miten ennakoimme osakemarkkinoiden kehittyvän ja mitä sijoituskohteita suosia.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä luet tämän artikkelin ja tuhansia muita artikkeleita. Lisäksi saat Sijoittaja360 -palvelun sijoittajan työkalut käyttöösi. Vertaile helposti osakkeita, ETF: ä ja rahastoja. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
New call-to-action
Sijoittajan valinnat