Teslalta tulossa AI humanoidi

Tesla esitteli suunnitelman tekoälyä hyödyntävästä robotista, joka voisi toteuttaa ihmisille epämieluisia tehtäviä. ”Tesla Botin” prototyypin tulisi valmistua ensi vuonna, mutta maailmalla on suhtauduttu lupaukseen kriittisesti. Onko Teslan AI humanoidi pala tulevaisuutta vai sijoittajien kosiskelua? (Picture: Courtesy of Tesla, Inc.)

Juho Toratti
Juho Toratti

Tesla esitteli suunnitelman tekoälyä hyödyntävästä robotista, joka voisi toteuttaa ihmisille epämieluisia tehtäviä. ”Tesla Botin” prototyypin tulisi valmistua ensi vuonna, mutta maailmalla on suhtauduttu lupaukseen kriittisesti. Onko Teslan AI humanoidi pala tulevaisuutta vai sijoittajien kosiskelua? (Picture: Courtesy of Tesla, Inc.)

Tesla esitteli teknologista mahtiaan webinaarissa

Maailman suurin sähköautojen valmistaja Tesla piti torstaina 19.8.2021 ”AI Day” -nimisen webinaarin. Lyhenne AI tulee sanoista artificial intelligence ja tarkoittaa siis tekoälyä. Tilaisuuden päätarkoituksena olikin esitellä Teslan kehittämä uusi D1-mikrosiru ja sen pohjalta rakennettu Dojo-supertietokone, joiden olisi tarkoitus nostaa Teslan henkilöautojen semi-autonominen ajomahdollisuus uudelle tasolle.

Webinaarin loppua kohden Teslan toimitusjohtaja ja perustaja Elon Musk esitteli hieman yhtiön tulevia projekteja. Tämä suurin show-elein esitelty osuus oli se osa webinaarista, joka viikonlopun aikana aiheutti eniten kiinnostusta. Tesla kertoi aikovansa kehittää ensimmäisen AI humanoidin.

Ensimmäistä kertaa tekoäly ihmisen muotoon

Teslan webinaarissa esiteltiin kattavasti yhtiön kehittämää tekoälyä, jolla mahdollisestaan Teslan ajoneuvojen semi-autonominen ajomahdollisuus, eli kansan kielellä itsestään ajavat autot. Toimitusjohtaja Musk totesi tilaisuuden loppu puolella Teslan olevan periaatteessa maailman suurin robottien valmistaja, sillä käytännössä jokaisessa yhtiön rakentamassa ajoneuvossa on osa robottia. Tämän takia olikin Muskin mielestä itsestäänselvyys, että seuraavaksi Tesla pyrkii asettamaan tekoälyn ihmisen muotoon. AI humanoidilla tarkoitetaan siis tekoälyä käyttävää, ihmisen näköistä robottia.

AI humanoidi avuksi arjen askareisiin

Suunnitelman mukaan Tesla Bot -nimeä kantava projekti tulisi olemaan ihmisen näköinen, 173cm pitkä ja noin 57kg painoinen robotti, joka hyödyntäisi Teslan ajoneuvoista tuttua tekoälyä. Arvion mukaan robotti pystyisi kantamaan noin 20kg ja juoksisi noin 8 kilometriä tunnissa. Musk ilmoitti humoristiseen sävyyn Tesla Botin olevan suunniteltu niin, että tavallinen ihminen voi juosta sitä karkuun ja tarvittaessa nujertaa sen. Yhtenä pääpiirteenä Musk korosti humanoidin olevan ystävällinen.

AI humanoidi.
Courtesy of Tesla, Inc.

Mihin maailma tarvitsee tällaista robottia? Muskin mukaan vastaus on selvä – kaikkeen, mitä ihminen ei itse halua tehdä. Käytännössä tämä tarkoittaisi mahdollisesti vaarallisia, toistuvia ja ”tylsiä” toimenpiteitä. Musk antaa esimerkkinä kaupassa käynnin ja ruokaostosten kantamisen.

Tekoälyä käyttävän humanoidin kehitys on vielä webinaarin perusteella alkutekijöissä ja Musk varoitteli, ettei robotti todennäköisesti toimi aluksi. Yhtiö kuitenkin arvioi Tesla Botin tulevaisuuden mahdollisuudet todella valoisiksi. Musk totesi, että parhaassa tapauksessa AI humanoidi voisi muuttaa maailman taloutta laskemalla työvoiman hintaa.

Prototyyppi valmis jo ensi vuonna?

Teslan tavoitteet ovat jälleen suuret, sillä Elon Musk antoi webinaarissa arvion Tesla Botin prototyypin valmistuvan jossain vaiheessa ensi vuonna. Aika-arvio herätti heti paljon keskustelua ja lähtökohtaisesti se tyrmättiin todella optimistiseksi. Ihmisten mielessä on edelleen Teslan aikaisemmat, todella suuret suunnitelmat, jotka jäivät vain esittelytasolle. Esimerkiksi vuonna 2019 Teslan autonomista ajomahdollisuutta esiteltäessä, Musk arvioi vuonna 2020 kaduilla kulkevan miljoona Teslan ”robottitaksia”. Vaikka katukuvassa on ehkä yleistynyt Tesla-merkkiset taksit, ovat ne vielä kaukana luvatuista robottitakseista. Samankaltainen kohtalo oli myös Teslan aurinkovoimakatolla ja helposti vaihdettavilla auton akuilla.

Toteutumattomien tai reilusti lykkääntyneiden projektien takia maailmalla on suhtauduttu kriittisesti Muskin uuteen projektiin tai ainakin sen aikatauluun. Muun muassa on herännyt ajatus siitä, onko Tesla Bot vain uusi näyttävä rekrytointiesitys. Oli miten oli, on ”AI Day” -webinaari aiheuttanut selvän reaktion markkinoilla. Teslan osakkeen kurssi on webinaaripäivän jälkeen noussut noin viisi prosenttia.

Teslan osakkeen kurssi AI webinaarin jälkeen.
Lähde: Tradingview

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat