Kryptovaluuttojen kurssit kääntyivät vahvaan nousuun

Kryptovaluuttojen markkinoilla kesäkuussa alkanut syöksykierre on tullut päätökseen. Ainakin toistaiseksi.

Juho Toratti
Juho Toratti

Kryptovaluuttojen markkinoilla kesäkuussa alkanut syöksykierre on tullut päätökseen. Ainakin toistaiseksi.

Kesäkuussa alkanut alamäki päättyi

Kesäkuussa kryptomarkkinat kokivat kovan kolauksen, kun Kiina tiedotti kiristävänsä kryptovaluuttoja koskevia rajoituksia. Valtio ilmoitti sulkevansa jopa yhdeksänkymmentä prosenttia Kiinassa olevista kryptovaluuttojen louhintafarmeista. Kiristyneillä toimilla oli suuri merkitys koko kryptomarkkinaan, sillä esimerkiksi aikaisempien arvioiden mukaan jopa 65 prosenttia Bitcoinin louhinnasta tapahtui Kiinassa.

Kuluneella viikkolla kryptovaluuttojen kurssit ovat lähteneet uuteen nousuun. Välillisesti jopa kurssiromahduksen aiheuttaneet Kiinan uudet rajoitukset ovat uuden kasvun taustalla.

Kiinan toimilla vaikutus Teslan ja Elon Muskin suhtautumiseen

Keskiviikkona 21.7. Bitcoinin omistajat saivat kuulla innostavan uutisen, kun Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey ja Ark Invest:in toimitusjohtaja Cathie Wood jakoivat ajatuksiaan, ja ilmoittivat tukevansa Bitcoinia. Musk ja Tesla jatkavat siis kryptomarkkinan hämmentämistä. Kevään alussa Tesla ilmoitti sijoittaneensa 1,5 miljardia dollaria Bitcoiniin ja hyväksyvänsä kryptovaluutan käytön ajoneuvojen maksamiseen. Huhti-toukokuussa kryptomaailman kuumimmaksi puheenaiheeksi nousi kryptovaluuttojen toiminnan vaatima valtava energiatarve, mikä loppujen lopuksi ajoi Teslan kääntämään kelkkansa. Tuolloin Musk kommentoi Teslan keskeyttävänsä Bitcoinin vastaanottamisen, kunnes kryptovaluutan vaikutuksia ilmastoon on parannettu. Uutisen johdosta kryptomarkkina romahti.

Pian valtaisaa huomiota saaneen keskustelun jälkeen Kiinan valtio tiedotti sulkevansa jopa 90 % valtion alueella toimivista louhintafarmeista. Kryptomarkkina sukelsi, tällä kertaa alimmilleen sitten tammikuun.

Louhinnan siirtyminen länsimaihin käänsi Muskin pään

Ongelma kryptovaluuttojen, erityisesti Bitcoinin louhinnassa liittyy juuri sen vaatiman energiatarpeen tuottamiseen. Kiinan energiatuotanto makaa vielä vahvasti fossiilistenpolttoaineiden kuten kivihiilen varassa. Kun 65 % Bitcoinin louhinnasta tapahtui Kiinassa, arvioitiin merkittävän osan kryptovaluutan louhinnasta kuluttavan valtavia määriä fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa. Kun kesäkuussa Kiina ilmoitti sulkevansa louhintafarmit, siirtyi valtaosa louhintatehosta länsimaihin, joissa uusiuituvan energian tuotanto ja hinnat ovat houkuttelevampia louhijoille. Tämä ratkaisi Bitcoiniin liittyvän ongelman Muskin näkökulmasta. Musk sanoikin Teslan luultavasti aloittavan uudelleen Bitcoinin hyväksymisen ajoneuvo-ostoissa.

Amazon.com mukaan kryptobuumiin?

Lisää löylyä kryptoralliin heitti markkina-arvoltaan maailman neljänneksi suurin yhtiö, Amazon.com. Yhtiö nimittäin julkaisi 22.7. työpaikkatarjouksen, jossa nettikaupan jättiläinen haluaa palkata lohkoketjuteknologiaan, keskuspankkien digitaalivaluuttoihin ja kryptovaluuttoihin erikoistuneen työntekijän. Amazonin tiedottaja vahvisti työtarjouksen paikkaansa pitävyyden ja ilmoitti yhtiön uskovan uusiin teknologian sovelluksiin, jotka mahdollistavat nopeat ja kustannustehokkaat maksutapahtumat. Tiedottajan mukaan Amazon pyrkii tuomaan kyseisen tulevaisuuden asiakkailleen mahdollisimman nopeasti.

Luonnollisesti Amazonin julkaisema hakemus ja tiedottajan kommentti aiheuttivat kryptomarkkinoilla todella positiivisen reaktion ja valtaisaa spekulaatiota. Kryptovaluuttojen toiminnan kannalta on parempi, mitä yleisesti hyväksytympi kyseinen krypto on maksuvälineenä. Mikäli Amazon ilmoittaisi hyväksyvänsä jonkin tai joidenkin kryptovaluuttojen käytön verkkokaupassaan tai julkaisi oman vakaavaluutan (stablecoin), voisi tämä tarkoittaa todella suurta, kevään kaltaista piikkiä kryptomarkkinoilla.

Kryptomarkkinoiden kasvu kaksinumeroisissa luvuissa

Vaikkei Tesla tai Amazon ole virallisesti kertonut muuttavansa suhtautumistaan kryptovaluuttoihin, riittivät pelkät puheet villitsemään kryptomarkkinan. Bitcoinin arvo lähti jo keskiviikkona 21.7. kipuamaan, eikä kasvu ole hiipunut vieläkään. Viikossa Bitcoinin arvo on kasvanut 24,2 %. Arvo on käynyt yli 39 000 dollarin ensimmäistä kertaa sitten Kiinan rajoitusten aiheuttaman kurssilaskun.

Uutiset aiheuttivat positiivisen reaktion todella monen muun kryptovaluutan kurssiin. Alla tunnetuimpien kryptovaluuttojen muutosprosentit viimeiseltä viikolta.

Lähde: CoinMarketCap

Kiinnostaako kryptokelkkaan hyppääminen?

Vaikka kaksinumeroiset kasvuprosentit viikossa ja jopa tuhansien prosenttien vuotuiset kasvut kuulostavat houkuttavalta, tulee kryptovaluuttoihin sijoittamiseen suhtautua varauksella. Kuten kuluvana vuonna on nähty, voi kurssin suunta kääntyä vuorokauden sisällä täysin. Ota siis tarkasti selvää, mihin olet sijoittamassa ja muista hajautus. Hajauta sijoitukset useaan kryptoon ja hajauta ostot ajallisesti. Kryptosijoittamisessa tulee myös huomioida se, että kryptotransaktiot ovat verotettavia tapahtumia.

Kryptovaluuttoihin pystyy sijoittamaan monella eri markkina-alustalla ja sijoittaa voi lähes kaikilla samoilla instrumenteilla, kuin osakkeisiin sijoittaessa. Markkina-alustoista hyvinä esimerkkeinä ovat kotimaiset Northcrypto ja Coinmotion.

Turkulainen Northcrypto on luotettava ja helppokäyttöinen, Finanssivalvonnan alainen kryptovaluuttapörssi. Northcrypto erottuu edukseen suomenkielisellä palvelullaan ja edullisilla kaupankäyntikustannuksilla.

Liity Northcryptoon!

Coinmotion on suomalainen kryptovaluuttapörssi, jossa voit sijoittaa yhdeksään tunnetuimpaan kryptovaluuttaan, sekä muutamaan kryptopariin. Coinmotionilla kryptoihin sijoittaminen luotettavaa ja turvallista.

Liity Coinmotioniin!

Tilaa kryptoartikkelit sähköpostiisi!Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat