Esittelyssä kolme vähän energiaa kuluttavaa vihreää kryptovaluuttaa

Toukokuun kuumin puheenaihe kryptomaailmassa on ollut kryptovaluuttojen kestävyys ja niiden toiminnan kuluttaman energian vaikutukset ympäristöön. Viime viikolla keskustelu sai uuden käänteen ja usean kryptovaluutan, mukaan lukien Bitcoinin kurssi on lähtenyt äkilliseen laskuun.

Juho Toratti
Juho Toratti

Toukokuun kuumin puheenaihe kryptomaailmassa on ollut kryptovaluuttojen kestävyys ja niiden toiminnan kuluttaman energian vaikutukset ympäristöön. Viime viikolla keskustelu sai uuden käänteen ja usean kryptovaluutan, mukaan lukien Bitcoinin kurssi on lähtenyt äkilliseen laskuun.

Viime aikoina on keskusteltu Bitcoinin louhinnan vaatimasta valtavasta energiamäärästä. Keskustelua vauhditti huhtikuun lopulla julkaistu tieteellinen artikkeli, joka esitti Bitcoinin louhinnan hyödyntämistä uusiutuvan energian tuotannossa.

Teslan kelkka kääntyi

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on tunnettu kryptovaluuttojen kannattaja, joka on nostattanut ’hypeä’ muun muassa Bitcoinin ja Dogecoinin ympärillä. Helmikuun alussa 2021 Tesla ilmoitti ostaneensa 1,5 miljardilla dollarilla Bitcoinia. Yhtiö suunnitteli tuolloin mahdollistavansa Teslan sähköautojen ostamisen Bitcoinilla. Uutinen oli kerosiiniä Bitcoinin moottoreille ja kryptovaluutan kurssi pomppasi 16 prosenttia yhdessä yössä. Unelma Bitcoin-rahoitteisesta sähköautosta ei kuitenkaan kestänyt paria kuukautta pitempää.

Helatorstaina 13.5.2021 Elon Musk ilmoitti Twitterissä, että Tesla on jäädyttänyt Bitcoinien vastaanottamisen. Musk perusteli päätöstä sillä, että yhtiö on huolestunut Bitcoinin louhinnan kuluttamasta energiamäärästä ja varsinkin fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian kasvavasta osuudesta louhinnan mahdollistajana. Twiitissään Musk mainitsi Teslan uskovan yhä kryptovaluuttoihin, mutta niiden paikka tulevaisuudessa ei saa tulla ympäristön kustannuksella. Twiitin mukaan Tesla ei myy Bitcoinejaan ja pyrkii jatkamaan yhteistyötä Bitcoinin kanssa heti, kun kryptovaluutan louhiminen on kestävämmällä pohjalla. Twiitin lopussa Musk nosti esiin myös mahdollisuuden tehdä yhteistyötä jonkin toisen kryptovaluutan kanssa, joka kuluttaisi alle prosentin Bitcoinin energiatarpeesta.

Markkinat reagoivat vahvasti

Elon Muskin twiitti synnytti valtavan keskustelun ja sitäkin suuremman raivon kryptovaluuttapiireissä. Teslan päätös sai osakseen valtavaa kritiikkiä ja toimitusjohtaja Muskia syytettiin muun muassa ”pump and dump” -petoksesta. Vaikka kolme päivää myöhemmin Musk selvensi viestiään ja painotti, ettei Tesla ole myynyt yhtään Bitcoinia, oli uutisen vaikutukset kryptovaluuttojen kursseihin selvät.

Uutisen myötä Bitcoinin kurssi sukelsi. Uutista edeltäneestä päivästä tähän päivään (20.5.2021) Bitcoinin arvo on laskenut lähes kolmekymmentä prosenttia. Uutinen aiheutti myös hetkellisiä laskuja muihin kryptovaluuttoihin, kuten Ethereumiin, joka viime aikoina on yleensä jatkanut nousuaan Bitcoinin kasvun pysähtyessä tai kääntyessä laskuun. Toki on myös huomattava, että kryptovaluuttojen viime päivien laskua vauhditti Kiinan tiistaina 19.5.2021 julkaisema tiedote, jossa valtio kiristää kryptovaluuttoja koskeviaan määräyksiä. Julkaisun mukaan Kiina kielsi rahoitussektorin instituutioilta ja yhtiöiltä kryptovaluuttoihin liittyvien palveluiden tarjoamisen, sekä varoitti sijoittajia kryptovaluuttoihin sijoittamisesta. Kiinan kryptolakien muutoksen siivittämänä monet kryptovaluutat sukelsivat entisestään ja tiistain aikana esimerkiksi Bitcoinin hinta kävi 40 prosenttia viikon takaista alempana.

Vihreät kryptovaluutat

Teslan ja Elon Muskin ilmoitus realisoivat huolen Bitcoinin ilmastovaikutuksista maailmalle. Bitcoinin omistajat keskittyivät nuolemaan haavojaan, kun taas muu maailma käänsi katseensa vaihtoehtoisiin kryptoihin. Juuri niihin Muskin mainitsemiin kryptoihin, joiden energian kulutus on huomattavasti Bitcoinia pienempi.

Cardano (ADA)

Kun kohutwiitin jälkeen monen muun kryptovaluutan kurssi lähti laskuun, Cardano jatkoi nousuaan. Cardano on vuonna 2017 toimintansa aloittanut huipputason altcoin. Markkina-arvoltaan Cardano on CoinMarketCapin mukaan viidenneksi suurin kryptovaluutta.

Sen lisäksi, että Cardanon kurssi jatkoi kohu-uutisesta huolimatta kasvuaan, on sitä väläytelty Bitcoinin seuraajaksi Teslan yhteistyökumppanina. Viime päivien keskusteluissa Cardano on nostettu esiin merkittävimpänä ’vihreänä kryptovaluuttana’. Cardanon kestävyys perustuu sen toiminnassa ja louhinnassa käytettävään varantotodistejärjestelmään (Proof-of-Stake system). Toisin kuin Bitcoinin toiminnassa käytettävässä työntodistejärjestelmässä (Proof-of-Work system), varantotodistejärjestelmässä louhinta vaatii omistusosuuden louhittavasta kryptovaluutasta. Järjestelmän louhinnassa ei vaadita monimutkaisten laskutehtävien ratkaisua, vaan seuraavan lohkon louhija valitaan satunnaisesti. Louhijan tulee todistaa omistuksensa, minkä jälkeen hänellä on mahdollisuus tulla valituksi seuraavan lohkon louhijaksi. Kuitenkin mitä suuremman osuuden louhija omistaa kryptovaluutasta, sitä todennäköisemmin hänet valitaan louhimaan seuraava lohko. Esimerkiksi omistamalla 40 prosenttia kaikesta Cardano varallisuudesta, louhija voi keskimäärin louhia noin 40 prosenttia kaikista transaktioista. Koska lohkojen sulkeminen ei varantotodistejärjestelmässä vaadi matemaattisten yhtälöiden ratkaisua eikä yhtä korkeaa suoritintehoa kuin työntodistejärjestelmässä, on varantotodistejärjestelmän energiatarve huomattavasti pienempi. 

Stellar Lumens (XLM)

Stellar on vuonna 2014 Ripplestä (XRP) erkaantunut kryptovaluutta-platform. Siinä niin sanottujen älysopimusten tekeminen on mahdollista. Stellar on järjestelmän nimi ja järjestelmässä käytettävä token on nimeltään Lumen. Stellarin toimintaa tukee voittoa tavoittelematon Stellar Development Foundation. Puhuttaessa Lumen-tokenista kryptovaluuttana käytetään usein termiä Stellar Lumens. CoinMarketCapin mukaan Stellar Lumens on tällä hetkellä markkina-arvoltaan seitsemänneksitoista suurin kryptovaluutta.

Vihreistä kryptoista puhuttaessa on nostettu esiin myös Stellar Lumens. Kyseisen kryptovaluutan ympäristöä säästävä piirre liittyy sen uniikkiin konsensusjärjestelmään, Stellar Consensus Protocol:aan. Stellar Lumens ei perustu täysin hajautettuun vertaisverkkoon, vaan konsensusjärjestelmässä vertaisverkon palvelintietokoneet, eli solmut valitsevat tietyt toimijat suorittamaan louhimisen. Stellar Lumensissa louhiminen ei ole taloudellisesti kovin kannattavaa, joten louhimiseen valittuja luotettavia tahoja on suhteellisen vähän ja useat niistä ovat Stellar Foundationin ylläpitämiä. Konsensusjärjestelmän tavoitteena onkin suorittaa maksutapahtumat mahdollisimman nopeasti, minkä takia järjestelmän kannalta on hyödyllistä, että transaktioita verifioivia toimijoita on vähän. Koska Stellar Consensus Protocol:ssa transaktioita ei ohjata koko vertaisverkon läpi, kuluttaa Stellar Lumensin louhiminen huomattavasti vähemmän energiaa.

Chia (XCH)

Chia on varsin tuore kryptovaluutta, jonka virallinen vaihtaminen alkoi toukokuun alussa 2021. Kuten Stellar, myös Chia on luonteeltaan platform, jonka natiivitoken on XCH. Mukana Chian kehittämisessä oli BitTorrentin (=tiedostojen siirtämiseen luotu, vertaisverkon muodostava järjestelmä) perustaja Bram Cohen. CoinMarketCapin mukaan Chia on markkina-arvoltaan vasta 2525. kryptovaluutta.

Keskustelussa vihreistä kryptovaluutoista on noussut yllättävän paljon esiin uusi, vielä varsin pieni kryptovaluutta Chia. Jo hyvinkin ympäristöystävällisen kryptovaluutan maineen saavuttanut Chia puolestaan käyttää ’louhimisessa’ niin sanottua tilan- ja ajantodistejärjestelmää (Proof-of-Space and Time). Chian ’louhimisesta’ käytetään termiä farmaaminen (farming). Tilan ja ajantodistejärjestelmän ajatuksena on se, että kryptovaluutan farmaamisen aloittava toimija luovuttaa tietokoneen kovalevyltä vapaata tilaa Chia-järjestelmän käyttöön. Kun tietty määrä vapaata tilaa on ollut tietyn ajan järjestelmän käytössä, annetaan farmaajan luovuttamaan kovalevytilaan prosenttiosuus uusista lohkoketjun lohkoista suhteessa koko järjestelmän vaatimaan tilaan. Esimerkiksi, jos farmaajia olisi kaksi ja kumpikin luovuttaisi yhtä suuren määrän tilaa järjestelmälle, saisivat kumpikin 50 prosenttia uusista lohkoista omalle kovalevylleen. Tämän jälkeen järjestelmän Aikamestarina (Timelord) tunnettu VDF-serveri verifioi lohkot, lohkoketju siirtyy seuraavan lohkon työstämiseen ja farmaaja palkitaan uusilla XCH-kolikoilla. Kuten varantotodistejärjestelmässä, ei myös tilan- ja ajantodistejärjestelmässä vaadita suurta laskentatehoa vaativien tehtävien ratkaisua. Chian farmaaminen tulisi tapahtua pikkuhiljaa tietokoneen ollessa päällä, joten järjestelmä ei kuluta yhtään enempää energiaa sen suhteen.

Kuitenkin Chia on saanut osakseen kritiikkiä. Vaikka järjestelmä ei vaadi huipputason välineitä, vaan sen tulisi onnistua täysin tavallisella ATK-kalustolla, on järjestelmä hyödyllisempi niille farmaajille, joilla on enemmän tilaa luovuttaa. Tämän takia laadukkaitten ja paljon tilaa sisältävien kovalevyjen kysyntä on Aasiassa kasvanut räjähdysmäisesti jo nyt. Keskusteluissa on herännyt huoli siitä, mikäli Chia saavuttaa suuren suosion, kasvaisi kovalevyjen kysyntä, tarjonta ja kulutus todella voimakkaasti. Teknologiajäte pitää sisällään paljon ympäristön ja ihmisen kannalta vaarallisia aineita, kuten raskasmetalleja, joita pääsisi luontoon kasvavan kulutuksen myötä yhä enemmän.

Vihreät kryptovaluutat tulevaisuuden trendinä

Keskustelu kryptovaluuttojen vaikutuksista ympäristöön jatkuu kiivaana nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa. Jää nähtäväksi jatkuuko Bitcoinin syöksykierre ja syrjäyttävätkö niin sanotut vihreät kryptovaluutat vanhan kryptokuninkaan. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten Kiinan toimet kryptovaluuttojen käytön rajoittamiseksi vaikuttavat esimerkiksi Bitcoinin louhimiseen, ja miten se puolestaan vaikuttaa vihreiden kryptovaluuttojen kasvuun.

Mikäli vihreisiin kryptovaluuttoihin sijoittaminen tai lähempi tutustuminen kiinnostaa, onnistuu se Cardanon ja Stellar Lumensin osalta Binancessa. Stellar Lumensiin sijoittaminen onnistuu myös Coinmotionilla. Kryptovaluuttoihin sijoittaessa ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että sijoittaminen kannattaa tehdä vain sillä summalla, minkä on valmis menettämään, etenkin erikoisempien kryptojen osalta. Kuten Elon Muskin uutisen kanssa huomattiin, voivat hinnat vaihdella voimakkaasti.



Sinua voisi kiinnostaa
Tesla petti odotukset – osake 10 % syöksyssä
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Sijoittajan valinnat