Kryptomarkkinoilla kuohuu – Bitcoinin hinta putosi

Kryptomarkkinoilla kuohuu taas, kun Kiina tiukentaa kryptovaluuttoja koskevia rajoituksiaan. Mistä kurssin syöksy ja sen jälkeinen nousu johtuu?

Juho Toratti
Juho Toratti

Kryptomarkkinoilla kuohuu taas, kun Kiina tiukentaa kryptovaluuttoja koskevia rajoituksiaan. Mistä kurssin syöksy ja sen jälkeinen nousu johtuu?

Kryptomarkkinat horjuvat jälleen

Vaikka kuluvana vuonna koronaviruspandemian asteittainen rauhoittuminen on rentouttanut finanssialaa, ovat sijoittajat saaneet pitää hatuistaan kiinni seuratessaan kryptovaluuttojen vuoristorataa. Alkuvuosi oli kryptovaluutoille todella suotuisa ja huhtikuussa useamman kryptovaluutan kurssi kiipesi ennätyksellisen korkeisiin huippuihin. Esimerkiksi huhtikuussa kryptovaluuttapörssi Coinbasen listautuessa Bitcoinin arvo saavutti ennätyksellisen 64 000 dollarin kappalehinnan ($/BTC). Toukokuussa puolestaan meemivaluuttana lanseerattu Dogecoin raketoi kaiken kansan tietoisuuteen hurjalla, yli yhdeksän tuhannen prosentin kasvulla viime vuodesta.

Mikä menee ylös, tulee myös alas. Näin kävi myös kryptovaluuttojen arvolle. Huhtikuun lopussa puhkesi keskustelu kryptovaluuttojen energiankulutuksesta sekä ympäristövaikutuksista. Keskustelun myötä Tesla vetäytyi suunnitelmistaan, ja ilmoitti lopettavansa Bitcoinin vastaanottamisen. Reaktio uutiseen oli syöksykierre, joka toukokuun aikana söi esimerkiksi Bitcoinin vuotuisen tuoton kokonaan. Vaikka kryptojen vuoristorata sai kesäkuussa hieman uutta nousua, on suunta vaihtunut taas alamäkeen, kun kryptomaailmassa jälleen kuohuu.

Bitcoinin kurssi 50 % alle huhtikuun huipputasojen

Kiinan politiikka yksi syy Bitcoinin laskuun

Tällä kertaa kohun aiheuttajana ei ole ’Kryptojen herraksikin’ tituleerattu Elon Musk, vaan kryptomarkkinaa ravistelee toiseksi paras vaihtoehto, eli Kiina. Ajatus vapaasti liikkuvasta ja täysin valtiovallan sääntelemättömissä olevasta virtuaalivaluutasta ei ole missään vaiheessa sopinut Kiinan aatteisiin, joten valtio on rajoittanut kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin käyttämistä ja louhimista useaan otteeseen. Rajoituksista ja kielloista huolimatta jopa 65 % kaikesta Bitcoinin louhinnasta on tapahtunut Kiinassa. Nyt Kiina on puuttunut tähän isolla kädellä.

Maanantaina 21.6.2021 maailmalle kiiri tieto Kiinan viranomaisten sulkeneen useita ”louhintafarmeja”. Uutisesta raportoi Kiinan vallassa olevan kommunistisen puolueen tukema sanomalehti Global Times, joka myös ilmoitti arviolta 90 % Kiinan louhintatehosta olevan lakkauttamisen edessä. Tämän lisäksi Kiinan kerrotaan perustaneen ilmiantokanavia, joissa on mahdollista käräyttää kuka tahansa Bitcoinia louhiva henkilö. Jo aikaisemmin Kiina on kieltänyt pankkejaan tarjoamasta kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita, mutta nyt valtio on painostanut pankkisektoria estämään kaikki heidän tietoonsa tulleet kryptotransaktiot.

Markkinat reagoivat radikaalisti

Käytännössä Kiinan toiminta tarkoittaa sitä, että merkittävä osuus kryptovaluuttojen ja erityisesti Bitcoinin louhintatehosta keskeytyy hetkeksi. Louhintafarmien sulkeminen ajaa louhijat liikkeelle, eli he pakkaavat laitteensa ja joutuvat siirtymään toiseen maahan, jossa kryptoja koskevat rajoitukset ovat löysemmät. Farmien sulkemisesta ja louhintainfrastruktuurin siirtämisestä syntyvät kustannukset ovat ajaneet louhijat myymään louhimiaan kryptovaluuttoja kulujen kattamiseksi. Luonnollisesti tämä nopea massamyyminen syöksi Bitcoinin ja lähestulkoon kaikkien altcoinien kurssit laskuun. Tämän kaltainen radikaali kurssimuutos säikäytti herkimmät sijoittajat, jotka paniikissa myivät kryptovarallisuutensa ja syvensivät notkahdusta.

Katsellessa kryptovaluuttojen kursseja, on niiden volatiilisuus käsinkosketeltavissa. Moni krypto teki tappiota yli 20 % parissa yössä ja esimerkiksi Bitcoinin arvo alitti kolmenkymmenen tuhannen dollarin haamurajan ensimmäisen kerran sitten tammikuun. Joidenkin arvioiden mukaan kryptomarkkinoilta suli jopa 1,3 biljoonaa dollaria. Alla olevassa listassa näkyy muutaman tunnetun kryptovaluutan arvonmuutos sunnuntai-illasta 20.6 notkahduksen pohjaan, tiistaina 22.6.

  • Bitcoin: -17,2 %
  • Ethereum: -14,4 %
  • Binance Coin: -30,7 %
  • Cardano: -28,6 %
  • Dogecoin: -39,7 %

Bitcoinin louhinta helpottui väliaikaisesti

Kryptomarkkinan kokema shokki ei kuitenkaan jäänyt pitkäaikaiseksi. Vaikka kurssit romahtivat todella nopeasti, oli laskun syy hyvin lyhytkestoinen. Merkittävin vaikutus Kiinan toimilla oli kryptovaluuttojen yhteenlaskettuun konetehoon (hash rate). Massivisella teholla operoivien kiinalaisten louhijoiden pakkaillessa koneitaan, syntyi esimerkiksi Bitcoinin louhinnan tehokkuuteen valtava aukko, kun louhivien tietokoneiden määrä putosi rajusti. Bitcoinin työntodistejärjestelmä kompensoi louhivien suorittimien määrää siten, että lohkon sulkemiseen tarvittavan työntodisteen vaikeustaso kasvaa, mitä enemmän lohkolla on louhijoita ja vastaavasti laskee, kun louhijoiden määrä tippuu. Kryptomarkkinoilla on meneillään näistä jälkimmäinen. Kiinan toimien takia yhteenlaskettuun konetehoon syntynyt aukko laskee työntodisteen vaikeustasoa, eli lohkon ratkaiseminen, ja siitä ansaitun lohkopalkkion saaminen helpottuu. Kunnes Kiinan louhijat ovat saaneet farminsa toimintaan toisessa maassa, voidaan ajatella kryptojen louhimisessa olevan alennusmyynnit käynnissä.

Tämä työntodistejärjestelmän luoma vastareaktio on sysännyt kryptomarkkinat uuteen kevyeen nousuun. CoinMarketCapin mukaan koko kryptomarkkinan arvo on noussut yhdessä päivässä 3,33% tiistain pohjasta, ja Bitcoinin arvo palasi takaisin yli 30 000 dollarin.

Tulevaisuuden vaikutukset

Viimeisimmällä kryptoromahduksella ja Kiinan tiukentuneilla otteilla tulee varmasti olemaan vaikutusta kryptomarkkinoiden tulevaisuuteen. Kiinalaisten louhintafarmien lakkauttamisen takia yhdysvaltalaisten louhijoiden merkitys Bitcoinin toiminnassa kasvaa. Osa kiinalaisista louhijoista saattaa siirtyä Yhdysvaltoihin, mikä kasvattaisi entisestään Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa kryptovaluutoihin.

Joidenkin kryptoalan asiantuntijoiden mukaan Kiinan tiukentuneita rajoituksia voidaan pitää jopa geopoliittisena virheenä. Kryptokiellon arvioidaan sulkevan Kiina ulos lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttojen kehityksestä, sekä ennen kaikkea se vähentää valtion vaikutusvaltaa. Se, onko Kiinan toimilla pitkäkestoisia poliittisia tai taloudellisia vaikutuksia, jää nähtäväksi.

Ympäristön kannalta tällä kryptovaluuttojen louhijoiden massamuutolla voi olla positiivisia vaikutuksia. Kiinan energiantuotanto lepää vielä vahvasti kivihiilen varassa, mikä oli merkittävä tekijä toukokuussa käydyssä keskustelussa. Sen sijaan Yhdysvaltojen energiainformaatioviranomaisen EIA:n raportin mukaan vuonna 2020 Yhdysvalloissa käytettiin ennätyspaljon uusiutuvaa energiaa. Mikäli uusiutuvan energian suosio USA:ssa kasvaisi ja hinta laskisi, voisivat louhijat siirtyä suosimaan uusiutuvaa energiaa ja kryptovaluutat ottaisivat suuren harppauksen kohti ympäristöystävällisempää toimintatapaa.

Tilaa kryptoartikkelit sähköpostiisi



Sinua voisi kiinnostaa
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Sijoittajan valinnat