Osallistu osakeantiin!

Tulospoiminnat: teollisuusyhtiöillä positiivinen käänne. Outokummulla hyvät näkymät.

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Tuloskausi on käynnissä. Lue analyysit Cargotecin, Konecranesin, Valmetin ja Outokummun tuloksista.

Julkaistu: 04.02.2021 Kirjoittaja:

cargotec konecranes osakkeet outokumpu tulokset Valmet

Tuloskausi käynnissä

Tuloskausi on käynnissä. Yksi vuoden 2021 sijoitusteema on sykliset osakkeet ja se näyttää pätevän. Lue tuloskommentit.

Cargotecin ja Konecranesin tilauksissa positiivinen käänne

Cargotecin ja Konecranesin sulautumisen lopullinen toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Konecranesin liikevaihto oli 936,8 M€ (analyytikoiden ennuste 850,6 M€) ja oikaistu liiketulos 93,1 M€ (ennuste 81,8 M€). Saatujen tilausten kasvua vauhditti Satamaratkaisut-liiketoiminta-alueen saatujen tilausten kasvu. Tilaukset kasvoivat 11,4 %. Ohjeistuksena oikaistun EBITA-kateprosentin odotetaan paranevan vuodesta 2020. Hallitus ehdottaa osingoksi 0,88 euroa (1,20) osaketta kohti tilikaudelta 2020. 

Cargotecin liikevaihto oli 873 M€ (analyytikoiden ennuste 893 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 64 M€ (ennuste 64 M€). Tilauskanta laski, mutta saadut tilaukset olivat vertailukauden tasolla eli nousivat voimakkaasti Q3:sta. Cargotec arvioi vuoden 2021 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2020 (228 miljoonaa euroa). Osinkoa jaetaan 1,08 € (ennuste 1,13 €).

Valmetilta huippu tulos

Valmetin liikevaihto oli 1 167 M€ (ennuste 1 035 M€) ja liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä 135 M€ (ennuste 110 M€). Tilauskanta laski hieman ja saadut tilaukset laskivat vertailukaudesta 7 %. Markkinoiden aktiivisuus oli vuonna 2020 erityisen vahvaa Kiinassa, jossa vuosi 2020 oli ennätysvuosi Valmetille. Ohjaus oli varovainen, mutta johdon mukaan suotuisat megatrendit tukevat Valmetin liiketoimintaa ja yhtiöllä on vankka tilauskanta ja yhtiö on pystynyt parantamaan kannattavuutta joka vuosi vuoden 2013 lopussa tapahtuneen jakautumisen jälkeen. Valmet arvioi, että liikevaihto ja tulos vuonna 2021 pysyvät edellisvuoden tasolla. Valmet nosti osinkoa 0,90 euroon.

Outokummulla valoisat näkymät ja megatrendit alkavat tukea yhtiötä

Outokummun edellinen tulosjulkistus oli valopilkku ja yhtiön liiketoiminnan positiivien kehitys vauhdittui Q4:lla. Liikevaihto oli 1 350 M€ (analyytikoiden ennuste 1 329 M€) ja oikaistu liiketulos 15 M€ ja raportoitu -33 M€ (ennuste -51,8 M€). Outokumpu siis ylitti ennusteet, vaikka antoi positiivisen tulosvaroituksen ennakkoon. Q4:lla ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat 7 %, ja tehokkaat kustannussäästötoimenpiteet tukivat kannattavuutta. Velkaantumisaste laski alhaisimmalle tasolle vuosiin.

Näkymät positiiviset

Outokumpu arvioi koko konsernin ruostumattoman teräksen toimitusten kasvavan ensimmäisellä neljänneksellä 10-20 % neljänteen neljännekseen verrattuna. Vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen arvioidaan olevan korkeampi kuin vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä. Ferrokromin hinta on nousussa ja se vaikuttaa positiivisesti Q2-tulokseen.

Moni ruostumatonta terästä käyttävä teollisuusyritys on sitoutunut tulemaan hiilineutraaliksi. Esimerkiksi Cargotec on sitoutunut vähentämään hankintaketjun ja tuotteiden käytönaikaisia CO2-päästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Lisäksi yhtiö pyrkii saamaan omat toiminnot hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Myös Konecranes on sitoutunut vastuullisuuteen. Sama teema toistuu nyt lähes kaikissa tulosjulkistuksissa. Tämä megatrendi tukee Outokumpua, sillä Outokummun hiilijalanjälki on toimialan pienin.

Seuraa tuloskautta

Seuraa tuloskautta Osaketyökalussa!


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy