Viisi parasta momenttiosaketta Suomesta ja maailmalta

Listasimme viisi parhaan momentin osaketta Suomesta ja ulkomailta. Koronamarkkinassa momentti on ollut sijoittajan tärkein työkalu. Tutut teknologiatähdet ovat momenttilistojen kärjessä.

Julkaistu: 06.10.2020 Kirjoittaja:

momentti osaketyökalu osakkeet sijoitusideat

Momentti

Momentum-ilmiö eli momentti perustuu tekniseen analyysiin, ja se tarkoittaa nousutrendissä olevien arvopapereiden taipumusta jatkaa nousuaan. Yleensä Momentti lasketaan edellisen 3-12 kuukauden suhteellisesta kurssikehityksestä. Lähihistorian voittajaosakkeet ovat usein myös lähitulevaisuuden voittajia.

Momentti auttaa etenkin koronamarkkinassa

Koronamarkkina on poikkeuksellinen markkinatilanne. Vastaavaa ei ole aiemmin koettu. Esimerkiksi USA:n BKT laski vuoden toisella kvartaalilla yli 30 %. Monien matkailuun liitännäisten yhtiöiden liikevaihdot ovat laskeneet yli 90 %. Vastaavasti stay home -taloudesta hyötyvien yhtiöiden liikevaihdot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Markkinoilla on haasteita hinnoitella yhtiöitä. Analyytikkojen ennusteet ovat olleet historiallisen pielessä, koska yhtiöt ovat vetännet pois ohjauksia. Korot ovat alhaalla ja keskuspankit elvyttävät isoimmalla kanuunalla, jota on koskaan nähty.

Tulevia kassavirtoja on vaikea ennustaa. Milloin pandemia poistuu ja matkailu palaa takaisin vuoden 2019 tasolle? Entä kuinka paljon teknologiayhtiöiden liikevaihtoa on tuloutunut ennakkoon koronadigiloikasta johtuen? Miten markkinoiden pitäisi hinnoitella Finnairin osake, kun yhtiön liikevaihto laski yli 90 % Q2:lla? Entä miten hinnoitella toinen ääripää, Zoom Communications, jonka liikevaihto kasvoi Q2:lla 355 %?

Fundamenttianalyysi koronamarkkinassa hyödyntä

Edellä mainituista johtuen fundamenttianalyysi on ollut koronamarkkinassa hyödytöntä. Sijoittajalla on ollut parempi käsitys talouden ja yritysten kehityssuunnista seuraamalla markkinatrendejä.

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalujen momentti kertoo suoraan markkinatrendeistä, koska se mittaa osakkeen suhteellista kehitystä muihin osakkeisiin nähden. Momentti pisteytetään asteikolla 1-10, jossa luku 10 kertoo parhaasta momentista.

Sijoittaja voi etsiä vahvimman momentin osakkeita lajittelemalla osakkeet momenttipisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Vastaavasti koronamarkkinassa heikoiten menestyneet osakkeet löytyvät momenttipisteiden alalaidasta.

Tutustu Osaketyökaluun!

Suomalaiset momenttiosakkeet

Listasimme Osaketyökalulla suomalaiset momenttiosakkeet ja lajittelimme ne kuluvan vuoden kokonaistuoton perusteella paremmuusjärjestykseen. Momentti-osakkeet saa työkalusta helposti valitsemalla sijoitustyyliksi momentin.

Viiden parhaiten tuottaneen osakkeen joukosta ainoastaan Suominen ei ole teknologiayhtiö. Suomisen pyyhintätuotteiden kysyntä on ollut voimakkaassa kasvussa pandemiasta johtuen ja osake on vahvistunut 119 %. Kolmen ja viiden vuoden tuotolla mitattuna Suominen on ollut heikko, joten sijoittaja joutuu pohtimaan, onko kyseessä hetkellinen kysyntäpiikki vai pysyvämpi liiketoiminnan vahvistuminen, jolloin osakkeen mukana kannattaa edelleen pysyä.

Parhaiten kuluvana vuotena on tuottanut peliyhtiö Remedy Entertainment. Osake on noussut jo lähes 200 %. Myös Qt Group on tuottanut erinomaisesti, 76,2 %. Osakkeen pitemmän aikavälin tuotot ovat myös pörssin parhaimmistoa. Qt:n omistajana kannattaa pysyä.

Innofactor on käänneyhtiö, joka on saanut toimintaa tehostettua. Osakkeen suhteen pitää olla hieman varovainen, sillä Q3 on yhtiön oman ilmoituksen perusteella heikompi. Yleiselektroniikka on pörssissä heikosti tunnettu elektroniikan tukkukauppa. Yhtiö toteutti ison yrityskaupan 2.3.2020, kun Machinery Group Oy:n osto saatiin päätökseen.

Kuudentena listalla on Basware, jonka haastattelun voi katsoa tästä.

Kansainväliset momenttiosakkeet

Kansainvälisten momenttiosakkeiden tuotto on moninkertainen kotimaisiin osakkeisiin nähden. Lisäksi kärkiosakkeiden takana on useita mielenkiintoisia kasvuyhtiöitä, jotka ovat tarjonneet erinomaisia tuottoja.

Kansainvälisissä momenttiosakkeissa kärjessä on koronakriisin ykkösosake Zoom Communications. Osakkeen tuotto kuluvana vuotena on käsittämättömät 613 %. Myös Teslan osakkeen monsteriralli näyttää jatkuvan, vaikka osa sijoittajista piti battery day:ta pettymyksenä samoin kuin Q3 jakelulukuja (139 300 autoa). Zscaler, DocuSign ja CrowdStrike ovat kaikki “stay home” -talouden yhtiöitä ja joiden osakkeilla on saanut erinomaiset tuotot kuluvana vuotena.

Teslaa lukuun ottamatta kaikki muut kärkiosakkeet saavat analyytikoilta “lisää” -suosituksen. Näiden tähtiosakkeiden suhteen sijoittajan kannattaa tarkistaa arvostusluvut. Kuinka paljon voimakkaasta kasvusta on valmis maksamaan? Arvostusluvut löytyvät Osaketyökalusta.

Tutki osakkeita Osaketyökalulla

Tutki ja vertaile osakkeita Osaketyökalulla:

 • Osaketyökalun pisteytystä
 • Vertaile kokonaistuotto- ja ja riskilukuja
 • Fundamentteja, kuten tunnuslukuja ja arvostuslukuja
 • Liikevaihdon ja tuloksen kasvua
 • Analyytikkojen suosituksia
 • Työkalussa myös ESG-pisteet!
Tutustu Osaketyökaluun!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy