Osakkeiden “short term” -pohjat käsillä

Onko osakkeiden viimeisen viikon lasku nyt ohi? Ehkä. Tuntuma on, että korjausliike muutti jotain markkinadynamiikasta ja sijoittajien on syytä tarkastella salkkujaan.

Julkaistu: 09.09.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Lasku oli odotettu

Ennustimme aiemmin lievää korjausliikettä, joka on nyt käsillä. Edellisessä artikkelissa ennakoimme, että todennäköisesti lasku olisi S&P 500 -indeksissä luokkaa 5-7 %:n välillä ja 10 % laskua pidimme epätodennäköisenä.

S&P 500 -indeksi on nyt laskenut 6,9 %, joten on aika pohtia, onko ennustettamme syytä päivittää.

Kuvassa ylempi viiva kuvaa 3380 pisteen rajaa, joka on edellisen bull-markkinan huippu (helmikuulta). Ennakoimme, että tämä taso tullaan testaamaan ja, että käydään alempana. Nyt ollaan 3332 pisteessä. Seuraava tukitaso on näkemyksemme mukaan 3230 pistettä. Tälle tasolle on matkaa 3 %:n lasku.

Kuvan lähde: TradingView

Korkean momentin teknologiaosakkeet laskukärjessä

Markkinavinouma on korjaantunut viimeisen viikon aikana jossain määrin, sillä laskukärjessä ovat olleet äärimmäisen korkean momentin teknologiaosakkeen. Viikossa näiden arvosta on pyyhkiytynyt reilusti yli biljoona dollaria. Pelkästään Teslan arvosta on nyt kadonnut 150 miljardia dollaria. Teslan kurssin käänsi ilmoitus 5 miljardin dollarin osakeannista ja se, ettei osake noussut S&P 500 -indeksiin. Perimmäinen syy oli kuitenkin tähtitieteelliseksi noussut arvo.

Teknologiapainotteinen Nasdaq 100 -indeksi on laskenut nyt 10,8 % markkinahuipuista. Nasdaq on siten korjausliikkeessä.

Lähde: TradingView

Sektoritason tuottotarkastelu kertoo, että teknologiaosakkeet ovat laskeneet eniten syklisen kulutuksen kanssa. Myös energiaosakkeet ovat laskeneet öljyn hinnanlaskun myötä. Defensiiviset osakkeet ovat menestyneet viimeisen viikon aikana parhaiten. Sijoittajan kannatta myös huomata, että koronamarkkinassa heikoiten pärjänneet sektorit, kuten materiaalit, kiinteistö, teollisuus ja rahoitus ovat pärjänneet keskimääräistä paremmin korjausliikkeessä.

Lähde: Finviz

Aika aloittaa ostot?

Näkemyksemme mukaan nyt ollaan hyvin lähellä lyhyen tähtäimen pohjia ja sijoittaja voi aloittaa osakeostot. Yhtenä perusteena tähän on se, että pelkokerroin VIX ei enää ole noussut. Olisi myös harvinaista, että viime kuukaudet nousua johtanut Nasdaq 100 -indeksi jäisi korjausliikkeen tason (yli 10 %:n lasku) alle. S&P 500 -indeksillä on vastaavasti vahva tukitaso nykyisellä tasolla. Pidämme edelleen 3230 pistettä S&P 500 -indeksissä lattiatasona, jonka alle tuskin mennään.

Suurin kysymys seuraavaksi on, jatkavatko korkean momentin teknologiaosakkeet lentoaan vai onko jotain pysyvästi muuttunut markkinadynamiikassa. Viime päivien korjausliike tasoitti markkinavinoumaa, mikä on positiivista osakkeiden pitemmän aikavälin nousupotentiaalille. Markkinoiden nousu ei voi olla kourallisen osakkeita varassa. Seuraamme kehitystä erityisen tarkkaan. Intuitio sanoo, että markkinadynamiikka muuttui ja on aika tarkastella salkun sisältöä uudelleen. Tähän on kuitenkin palattava seuraavien päivien aikana, kun nähdään, miten osakkeet ja eri sektorit kehittyvät.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy