Osa 3: Miten Sijoittaja-ryhmän perustajaosakas Hannu Huuskonen onnistuu allokoimaan 10 000 euroa koronan kurittamille markkinoille?

Artikkelisarjassa kerromme, miten hyödynnät riski-indikaattoreita ja allokoit varasi järkevästi osakemarkkinoille. Miten Hannun ensimmäiset ostot onnistuivat? Entä, mitkä ovat Hannun ajatukset markkinasta nyt?

Julkaistu: 17.04.2020 Kirjoittaja:

Hannun salkku koronavirus markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Olemme avanneet artikkelisarjan kaikille luettavaksi. Ei vain jäsenille ja auttaa näin suomalaisia osakesäästäjiä tässä haastavassa markkinassa sijoittamaan.

Seuraa Hannun esimerkkiä, miten selvitä markkinasta tuottoisasti hyödyntäen Sijoittajan työkaluja

Ensimmäinen osa luettavissa täältä ja osa 2 täältä.

Aloitit ostot edellisessä kakkososassa. Miltä salkkusi nyt näyttää?

Aloitin tosiaan ostot maltillisesti edellisessä osassa maaliskuun lopussa ja päädyin allokoimaan 10 000 eurosta kolmeen hyvin erityyppiseen sijoitukseen 55 % prosenttia (eli 5 500 euroa) kuitenkin siten, että kullan oston (20 %) roolina oli myös turvata käteispositiota ja tuoda hajautusta riskisijoituksille heikossa skenaariossa, jossa kriisi jatkuu odotettua pidempään. Voisi siis sanoa, että allokoin riskiin ensimmäisen kolmanneksen kullan ja käteisen odottaessa vielä uusia tuottomahdollisuuksia. Salkun 10 000 euron alkupääoman tilanne näyttää nyt tältä:

 • PYN Elite (9,67887 osuutta) ostohinta 206,739€ (yht. 2001€), hinta 238,45€ (per 15.4.2020), tuotto 307€ (+15,3 %)
 • iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond UCITS ETF (341 kpl) ostohinta 4,4076€ (yht. 1 502,99€), tuorein hinta 4,7626€ (per 15.4.2020), tuotto 121€ (+8,1 %)
 • Xetra Gold (43kpl) ostohinta 47,30€ (yht. 2033,90€), tuorein hinta 50,555€ (per 15.4.2020), tuotto 140€ (+ 6,9%)
 • Käteinen 4 462,11€
 • Koko salkku siis yhteensä 10 568€ (+5,7 %)

Lyhyellä tähtäimellä nousua on kirjaantunut mukavasti parissa viikossa, kun myös Yhdysvaltain keskuspankki FED ilmoitti viime viikolla alkavansa ostamaan juuri Fallen Angels -lainoja. Tämä nosti torstaina mukavasti Fallen Angels ETF:n hintaa kyseisenä päivänä 5,3 %:ia. PYN Elitessä kuun viimeinen päivä, joka juuri sattuu olemaan kyseisen rahaston merkintäpäivä sattui täysin sattumalta toistaiseksi alhaisimmaksi arvoksi vuosiin:

Lähde: PYN Fund Management Oy (www.pyn.fi)

Alla olevasta kuvaajasta voi puolestaan nähdä, että samaan aikaan Vietnamin pörssin ja PYNnin ELITE-rahaston laskiessa Aasian osakemarkkinat ovat osoittaneet suhteessa vahvaa kehitystä verrattuna maailman osakkeisiin, minkä koin vahvistavan hyvän ostopaikan ELITE-rahastossa, vaikka Vietnamin markkinoilla omat itsenäiset ominaispiirteet ovatkin.

Pörsseissä nousu on jatkunut melko vahvana, joko parhaat ostopaikat jäivät taakse ja sijoittajien kannattaa kiirehtiä markkinoille?

Kirjoitin edellisessä haastattelun kakkososassa markkinoita tukevista, poikkeuksellisen voimakkaista ja nopeista elvytyspaketeista. Ne ovat selvästikin antaneet tukea markkinoille ja rohkaisseet sijoittajia takaisin riskinottoon, mitä myös meidän “liikennevalomallin” sentimentti-indikaattori sekä riski-indikaattoreiden nousun pysähtyminen ja jopa pieni palautuminen tukevat (kuvat alla). Taustaongelma on kuitenkin siinä, ettei markkinoiden fundamentteja ja aidon markkinahintatason löytymistä voi ratkaista elvytyksellä, vaan toimenpiteet antavat lähinnä apua lyhyen tähtäimen akuutin tulipalon sammuttamiseen ja pahimmillaan vääristävät markkinoiden vapaata hinnoittelua entisestään ja kannustavat sijoittajia turhaan riskinottoon. Ongelmana tässä on se, että kyse ei ole ainoastaan koronakriisistä, vaan koronakriisi on laukaissut muitakin ongelmia kuten öljysodan. Avaan ajatuksiani tästä tarkemmin lähiaikoina.

Pidämme edelleen selvästi todennäköisempänä, ettei nousu jatku suoraviivaisena, vaan reaalitalouden ja yritysten ongelmat ovat vasta edessä todennäköisesti niin laajassa mittakaavassa, ettei eteenpäin katsovakaan osakemarkkina voi vielä sumun taakse nähdä, vaan kysymys on tällä hetkellä enemmän teknisestä palautumisesta voimakkaiden elvytystoimien ja poikkeuksellisen nopean romahduksen vanavedessä. Perustajakollegani Timo kirjoitti hiljan hyvän historialuotauksen osakemarkkinoiden korjausliikkeistä. Johtopäätöksenä siis pelkästään historian valoissa vaikuttaisi siltä, että heilunta tulee jatkumaan ja on historiallisten kurssiliikkeiden valossa epätodennäköistä, että tästä vielä käännyttäisiin pysyvään nousumarkkinaan, vaikka parhaimmillaan pohjat jo saatettiinkin kokea.

Olet aiemmin kertonut, että et kuitenkaan lukittaudu näkemyksiisi tai kalenteriin, vaan seuraat dynaamisia indikaattoreita, joiden avulla teet allokaatiopäätökset lisäriskin ottamiseksi (tai tarvittaessa riskien vähentämiseksi). Mitä siis tarkalleen ottaen juuri nyt seuraat?

Nyt näyttää selvältä, että voimakkaat politiikkatoimet ovat saaneet luottoriskipreemiot riskilainoissa kääntymään alaspäin ja siltä osin tilanne vaikuttaa ainakin toistaiseksi rauhoittuvan. Oletan trendin jatkuvan, mutta toki luottoriskipreemioita pitää tarkkailla viikottain. Niiden ohella Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristö-osiosta löytyy minulle kaikista tärkeimmät riskiottoani säätelevät riski-indikaattorit, jotka kertovat systemaattisesti ja hyvällä historiallisella menestyksellä siitä, milloin riskinottoa on aika lisätä.

Mielenkiintoista onkin, että osakekurssit ovat jatkaneet palautumistaan, mutta riski-indikaattoreissa palautuminen on ollut vielä vähäistä. Tästä syystä pelkään, että markkinat ovat vielä hauraat jatkokorjaukselle, vaikka koronakuolemissa (kuva alla) trendi alaspäin näyttäisi toistaiseksi saavutetun. Tämän jälkeenhän kysymys on siitä, kuinka nopeasti yhteiskunta voidaan avata ja siten myös siitä, kuinka nopeasti lääke- ja ennen kaikkea rokotuskehitys etenee yhteiskunnan toimintojen normalisoimiseksi. Asiantuntijoiden mukaan näyttää, että koronaviruksesta tulee pitkäkestoinen riesa.

Lähde: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-toll/

Alla olevista kuvaajista voi nähdä Markkinaympäristöstämme löytyvän ns. simppelin liikennevalomallimme sekä sentimentti-indikaattorimme, joka osoitti parisen viikkoa sitten sijoittajien sentimentin laskeneen niin negatiiviseksi, että jonkunlaista korjausliikettä parempaan uskalsi odottaa etenkin, kun Finanssiriski-indikaattorissa nähty nopea nousu saatiin pysähtymään elvytystoimenpitein.

Kokonaisriski-indikaattorimme (musta käyrä alla) on kuitenkin edelleen korkeista riskeistä indikoivalla alueella, vaikka “riskien suunta lyhyellä aikavälillä” onkin laskenut jo sen verran, että liikennevalokin kääntynyt punaisesta keltaiseksi. Tämä ei vielä rohkaise lisäriskin ottoon Korona-sumussa.

Finanssiriski-indikaattorimme (musta käyrä alla) on pysynyt yllättävän ylhäällä huolimatta politiikkatoimenpiteiden voimakkaasti vaikutuksesta luottoriskien hinnoitteluun. Tästä syystä sijoittajien tulee olla edelleen varovaisia lisäriskinottoon:

Tietonurkka riski-indikaattoreistaistamme löytyy täältä. Lisäksi jäsenemme voivat perehtyä niihin tarkemmin Markkinaympäristö-osiossa.

Seuraa miten Hannu onnistuu allokoimaan 10 000 euroa

Seuraa miten Sijoittaja-ryhmän perustajaosakas Hannu Huuskonen onnistuu allokoimaan 10 000 euroa koronan kurittamille markkinoille. Voit myös arvata Hannun salkun arvon vuoden lopussa. Lähimmäksi arvannut voittaa vuodeksi Platinum-jäsenyyden, johon sisältyy tunnin konsultointitunti Hannun kanssa. Saat sähköpostiisi uusimman artikkelin heti sen ilmestyttyä.

Artikkelisarja jatkuu jälleen lähiviiikkoina. Jos haluat kantaa kortesi kekoon koronakriisin keskellä, voit liittyä myös Corporate Finance-sijoittajalistallemme. Sieltä saat tietoa elinkelpoisiin suomalaisiin yrityksiin liittyvistä yksityisistä sijoitusmahdollisuuksista. Olemme sijoittajaverkostomme kautta rahoittaneet suomalaisia yrityksiä noin 50 miljoonalla eurolla viimeisen kolmen vuoden aikana.

Liity postituslistalle

Hannu on perheenisä, innokas kalamies ja metsästäjä, sijoittaja, ETF-pioneeri ja varainhoitoalan ammattilainen. Kahden ammattimaisille sijoittajille suunnatun AIFM-rahaston salkunhoitaja/neuvonantaja sekä riippumattoman varainhoitoyhtiön sijoitustoimikunnan neuvonantaja. Lisäksi hän hoitaa kahta sijoitusyhtiötä. Aiemmin Taaleritehtaan omaisuudenhoidon yksi perustajista ja salkunhoitaja. Hän on toiminut myös analyytikkona Mandatumissa.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy