Riski-indikaattorien avulla voit ennakoida markkinoiden liikkeitä

Riski-indikaattorit auttavat osakeallokaatiossa. Niiden avulla vältät suuret tappiot osakemarkkinoilla.

Julkaistu: 23.02.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet riski-indikaattori webinaari

Osakemarkkinoiden tuottoa on helppo ja mahdoton ennustaa

  • Osakkeiden 10 vuoden tuotosta arvostuskertoimilla voi selittää jopa 80 %:ia
  • Lyhyen ajan tuottoa on vaikea ennustaa
  • Arvostuskertoimet USA:ssa ovat korkealla
  • Pitkän ajan tuotto-odotukset nyt alle historiallisen keskiarvon – Katso tuotto-odotukset Markkinaympäristöstä!

Tuloskehitys ennustaa osakkeiden kurssikehitystä pitkällä aikavälillä, mutta ei lyhyellä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä lievää ennustevoimaa on lähinnä tulosennusteiden muutoksilla. Esimerkkinä viimeisin vuosi, jolloin tuloskehitys (punainen käyrä) ja kurssikehitys (musta käyrä) ovat erkaantuneet toisistaan. Osakemarkkinoiden tuotot ovat Yhdysvalloissa tulleet tulevaisuuden odotusten ja arvostuskertoimien noususta, mikä on johtunut ennätyksellisen elvyttävästä keskuspankki ja -talouspolitiikasta.

Markkinariski-indikaattori allokaation apuvälineenä

Lyhyellä tähtäimellä osakkeiden suuntaa ennustaa sijoittajien riskinottohalukkuus. Kun riskit nousevat markkinoilla, monet sijoittajat siirtyvät pois osakemarkkinoilta. Kun riskinottohalukkuus kasvaa, sijoittajat siirtävät jälleen varoja osakkeisiin ja kurssit nousevat.

  • Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori mittaa markkinoiden riskinottohalukkuutta
  • Yli 10 vuoden kehitystyön tulos!
  • Pitää sisällään lukuisia eri mittareita, kuten volatiliteettiodotus, korkojen riskilisien kehitys jne.
  • Soveltuu lyhyen ja keskipitkän aikajänteen taktisiin allokaatiopäätöksiin

Mitä hyötyä riski-indikaattoreilla voi saavuttaa?

Markkinariski-indikaattori varoittaa erityisesti voimakkaan korjausliikkeen vaarasta. Historiallisesti markkinariski-indikaattorin avulla on onnistunut välttämään pahimmat kurssipudotukset.

Alla olevassa kuvassa sijoitussalkun tuotto (sininen viiva) laskettu siten, että sijoittaja on 100 %:sti maailman osakkeissa, kun riski-indikaattori vihreällä alueella ja 100 %:sti käteisessä, kun riski-indikaattori punaisella. Punainen käyrä kuvaa maailman osakkeiden kehitystä.

Riski-indikaattoria voi käyttää halutessaan myös taktisesti pohjakalasteluun. Usein suurten markkinalaskujen jälkeen paras hetki sijoittaa osakkeisiin on ollut jo, kun riski-indikaattori kääntyy laskuun punaisella alueella (yläkuvassa harmaalla).

Finanssiriski-indikaattori

Finanssiriski-indikaattori kuvaa finanssimarkkinoiden riskejä. Kun riskit finanssimarkkinoilla nousevat, riski suureen ja jyrkkään kurssipudotukseen on todennäköinen. Esimerkiksi koronakriisin alussa finanssiriski-indikaattori hyppäsi nopeasti punaiselle, kun pelot kriisin leviämisestä finanssi- ja lainamarkkinoille kasvoivat.

Miten hyödynnän riski-indikaattoreita?

Sijoittajan kannattaa seurata sekä markkinariski- että finanssiriski-indikaattoria. Pelottavin skenaario on, kun molemmat riski-indikaattorit kääntyvät nousuun ja siirtyvät punaiselle alueelle. Pysy tällöin pois osakemarkkinoilta.

Huomioi oma riskinottotaso. Jos olet riskinkarttaja, niin seuraa markkinariski-indikaattoria ja pysy pois markkinoilta, kun markkinariski-indikaattori on nousussa ja siirtyy punaiselle (vältä osakkeita) alueelle.

Haittana tuottohakuiselle sijoittajalle on, että riski-indikaattoreita orjallisesti seuraamalla voi menettää joitain tuottojaksoja. Riski-indikaattorit eivät myöskään huomioi ennakkoon yllättäviä uutisia, kuten keskuspankkiirien lausuntoja tai poliittisia riskejä. Heti, kun toimet näkyvät markkinoilla ja luvuissa – indikaattorit kuitenkin reagoivat.

Seuraa riski-indikaattoreita Markkinaympäristössä

Markkinaympäristössä voit seurata tärkeimpiä riski- ja talousindikaattoreita. Artikkelin kirjoitushetkellä tärkeimmät indikaattorit kertovat sijoittajien riskinottohalukkuuden kasvusta ja globaalin talouskasvun kiihtymisestä. Katso päivitetyt riski-indikaattorit Markkinaympäristössä.

Siirry MarkkinaympäristöönTutustu osakeantiin


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy