Tee itsellesi (kirjallinen) sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on ensimmäinen asia, joka jokaisen sijoittajan tulisi tehdä – sijoitussummasta riippumatta. Katso vinkit ja käytännön ohjeet suunnitelman tekoon! Mitä sijoituskohteita me suosimme?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sijoitussuunnitelma on ensimmäinen asia, joka jokaisen sijoittajan tulisi tehdä – sijoitussummasta riippumatta. Katso vinkit ja käytännön ohjeet suunnitelman tekoon! Mitä sijoituskohteita me suosimme?

Aloita laatimalla sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on kokonaisvaltainen suunnitelma siitä, miten varallisuus sijoitetaan. Yksinkertainen sijoitussuunnitelma riittää alkuun, jotta se tulee tehtyä ja jotta sitä on helppo noudattaa. Huomioi suunnitelmassa ainakin nämä neljä asiaa:

  • Oma budjetti
  • Sijoitusaika
  • Henkilökohtainen riskinottohalukkuus
  • Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Miksi kirjallinen suunnitelma on tärkeä?

Sijoitussuunnitelman kirjoittaminen saattaa tuntua hassulta ja tarpeettomalta harjoitteelta etenkin pitkässä nousumarkkinassa, kun kaikki tuntuu sujuvan hyvin ja sijoitukset tuottavat ilman erityistä suunnitelmaakin. Kovan paikan tullen jokainen sijoittaja on iloinen, kun tukena on aiemmin kirjoitettu kirjallinen suunnitelma, joka auttaa pitämään pään kylmänä ja keskittymään pitkäjänteisesti omiin tavoitteisiin. Paniikin yllättäessä voit miettiä: ”Jos nyt myyn, auttaako se minua pääsemään omiin pitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiini? Mitä sijoitussuunnitelmani ja/tai strategiani kehottaa nyt tekemään?”

Kirjoitettu sijoitussuunnitelma auttaa paitsi omien tavoitteiden kirkastamisessa myös sijoittamiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Selkeä kirjallinen suunnitelma auttaa erottamaan tunteet sijoituspäätöksistä ja tekemään harkitumpia valintoja.

Useissa tavoitteen asettamista ja taloudellista menestystä koskevissa tutkimuksissa on osoitettu selkeiden tavoitteiden, automatisoinnin ja systemaattisten säästö- ja sijoituspäätösten johtavan parempiin taloudellisiin lopputulemiin. Esimerkiksi amerikkalaiskyselyssä kirjallisen sijoitussuunnitelman tehneet (vain 33 % vastanneista) osoittivat muita vastaajia parempaa sijoituskäyttäytymistä ja taloudellista menestystä kyselyn kaikissa osa-alueissa.

Hyvä suunnitelma sisältää ainakin nämä neljä asiaa:

1. Oma budjetti

Mieti, mikä on taloudellinen tilanteesi nyt? Listaa omat tulosi ja menosi sekä varat ja velat. Paljonko sinulla on sijoitettavaa varallisuutta, ja kuinka paljon saat kerrytettyä kuukausittain säästöön? Näkyvätkö mahdolliset tappiot sijoituksista arjessasi? Taloudellinen tilanteesi vaikuttaa mahdollisuuksiisi ottaa riskiä ja käytettävissä oleviin sijoitusinstrumentteihin.

Nykyään osake- ja ETF-sijoittamisen voi aloittaa jo hyvin pienillä summilla. Pörssierät ovat poistuneet, ja välityspalkkiot ovat tulleet alas. Nordealla ja OP:lla on 1 % Pohjoismaisiin osakkeisiin 1 %:n välityspalkkiokatto. eToro mahdollistaa jopa täysin kuluttoman osake- ja ETF-sijoittamisen kansainvälisille markkinoille. Lisäksi Degiro tarjoaa maksutonta ETF-kuukausisäästämistä suosituimmissa ETF-rahastoissa.

2. Sijoitusaika

Sijoitusaika määrittää millä riskitasolla ja likviditeetillä varallisuus on sijoitettuna. Mikäli sijoitusaika on lyhyt (alle 1 vuosi), tappioiden riskin tulisi olla pieni. Tällöin sijoittajan vaihtoehdoiksi jäävät pankkitalletukset sekä matalan riskin rahastot ja lainasijoitukset.

Vaatimus sille, miten nopeasti sijoitukset ovat nostettavissa, vaikuttaa myös sijoittajan vaihtoehtoihin. Esimerkiksi, jos sijoitusten on oltava nostettavissa milloin tahansa vuoden aikana, määräaikainen (12 kk:n) talletus ei tule kysymykseen.

Kun sijoitusaika on pitkä, aika asettaa vähemmän rajoituksia sijoitusten riskitasolle ja likviditeetille.

3. Henkilökohtainen riskinottohalu ja -kyky

Oletko riskinottaja vai riskinkarttaja? Henkilökohtainen riskinsietokykysi vaikuttaa sijoitussuunnitelmaan. Puntaroi tappionsietokykysi ja tuottotavoitteesi välillä.

Alla olevassa taulukossa on kolme sijoitussalkkua, joiden alkupääoma on 10 000 €. Pääoma 10 vuoden päästä kertoo, mihin alkupääoma nousee odotetulla tuotolla. Pääoman määrä huonossa skenaariossa kertoo, mihin sijoitussalkun arvo voi laskea markkinoiden romahtaessa.

Sijoittajan on hyvä muistaa, että vaikka osakesalkun arvo laskee hetkellisesti reilustikin, tilanteen parantuessa osakkeiden arvot myös palautuvat. Tämä nähtiin esimerkiksi koronakriisissä.


*vuosittainen tuotto pitkällä aikavälillä

4. Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Sijoittajat usein yliarvioivat oman osaamisensa. Tällöin onnistumiset ruokkivat riskinottoa ja oman sijoitussuunnitelman noudattaminen unohtuu. Markkinatilanteen kääntyessä voitot kääntyvät nopeasti tappioiksi ja tappiot kasvavat. Sijoittajan kannattaa myös miettiä, paljonko sijoitustoimintaan on käytettävissä aikaa ja millaiset työkalut ovat käytössä. Jos aikaa markkinan seurantaan on vähän, kannattaa rakentaa laajasti hajautettu osta ja pidä salkku ja/tai säästää tasaisesti.

Yksi tärkeimmistä sijoitusneuvoista on: älä sijoita kohteeseen, jota et ymmärrä. Jos et tiedä sijoituskohteen riskeistä, etkä ymmärrä, mistä tuotto syntyy, älä sijoita kyseiseen instrumenttiin.

Sijoitussuunnitelma tehty! Mitä seuraavaksi?

Hienoa, olet ottanut tärkeän askeleen eteenpäin sijoittamisen polulla! Pohdittuasi yllä olevia kysymyksiä tiedät nyt toivottavasti, paljonko sinulla on rahaa sijoittamiseen, miten pitkäksi aikaa olet valmis sitomaan rahasi sijoitussalkkuusi, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan ja paljonko aiot käyttää aikaasi markkinoiden seurantaan ja sijoitustesi toteuttamiseen.

Sijoitussalkun sijoitusstrategia(t) muodostetaan sijoitussuunnitelman ja omien tavoitteiden pohjalta. Esimerkkejä yleisimmistä sijoitusstrategioista:

Muista, että sijoittamatta jättämiselläkin on kustannuksensa. Pankkitilillä nollakorolla lojuva sijoitussumma pienenee vuosittain inflaation verran. Osakemarkkinoiden keskimääräisellä tuotolla 10 000 euron varallisuus kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta 10 vuodessa noin 20 000 euroon (eli 20 vuodessa 40 000 euroon ja 30 vuodessa 80 000 euroon!)

Miten jakaa sijoitusten ostot?

Kuukausisäästäminen on helpoin tapa toteuttaa ajallinen hajauttaminen. Kuukausisäästäjän ei tarvitse miettiä, ovatko kurssit korkealla vai matalalla. Mitä alempana kurssit ovat, sitä enemmän osakkeita kuukausisäästäjä säästämällään kuukausisummalla saa.

Jos taas pankkitilillä on isompi summa odottamassa sijoittamista, joutuu sijoitusten ajoitusta miettimään. Ostot kannattaa ajoittaa useaan ajankohtaan. Sijoitettavan summan voi jakaa esimerkiksi kuuteen tai kahteentoista tasasummaan, jotka sijoittaa esimerkiksi 12 kuukauden aikana markkinoille. Jos summan jakaa kuuteen osaan, samansuuruinen summa sijoitetaan joka toinen kuukausi. Jos summan jakaa 12 osaan, sijoitetaan joka kuukausi tasasumma. Riski laskee, mitä pitemmällä aikavälillä sijoitukset toteuttaa. Jos taas aikaa lyhentää, riski kasvaa.

Esimerkki sijoitusten ajallisesta hajauttamisesta. Sijoitussumma 30 000 euro:

  • Tammikuu: 5 000 euroa.
  • Helmikuu:
  • Maaliskuu: 5 000 euroa.
  • Huhtikuu:
  • Toukokuu: 5 000 euroa.
  • Kesäkuu:
  • Heinäkuu: 5 000 euroa.
  • Elokuu:
  • Syyskuu: 5 000 euroa.
  • Lokakuu:
  • Marraskuu: 5 000 euroa.
  • Joulukuu:

Kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy viimeisen reilun 10 vuoden aikana on ollut useita laskuja ja nousuja. Ostot kannattaa yrittää ajoittaa laskuhetkiin. Takana on tuore laskujakso, mutta kurssit voivat laskea edelleen, joten ajallinen hajauttaminen on tärkeää.

Miten valitset sijoitussuunnitelman mukaiset sijoituskohteet?

Mikäli suunnittelet sijoittavasi kansainvälisiin osakkeisiin, historiassa korkeimman tuoton on saanut parhailla teknologiaosakkeilla ja laatuosakkeilla. Tämän vuoksi olemme tehneet yhteistyökumppanimme eToron kaupankäyntialustalle kaksi valmista kansainvälistä sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa.

Ensimmäinen salkku sijoittaa maailman parhaisiin teknologiaosakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Toinen salkku sijoittaa parhaisiin globaaleihin laatuosakkeisiin.

Globaalit laatuosakkeet -salkku

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.

Tutustu strategioihin salkkujen takana

Maailman parhaat sijoitussalkut

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.  Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle  viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi   Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on  Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.    eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun  sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut  kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia  tietoja eTorosta.

Alkuperäinen teksti on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 16.10.2019.


Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat