New call-to-action

Outokummun osake +22,5 %

Outokummun osake päätyi lähes 23 %:n kurssinousuun, vaikka tulos heikkeni vertailukaudesta. Kerromme miksi ja mihin kurssi suuntaa seuraavaksi.

Julkaistu: 05.02.2020 Kirjoittaja:

osakkeet outokumpu tulokset

Q4-tulos

Outokummun liikevaihto oli 1 398 M€ (analyytikoiden ennuste 1 581 M€) ja oikaistu liiketulos 13 M€ (ennuste 10,5 M€). Outokumpu antoi ennakkoon positiivisen tulosvaroituksen. Vuonna 2019 Outokumpu vähensi käyttöpääomaa lähes 220 milj. eurolla ja pienensi nettovelan 1 155 milj. euroon. Neljännellä neljänneksellä raaka-ainetehokkuuden paraneminen tuki kannattavuutta. Toimitusmäärät olivat matalia, mikä johtui jakelijoiden varastojen purkamisesta Yhdysvalloissa, korkeasta tuonnista Eurooppaan ja maailmanlaajuisen autoteollisuuden hidastumisesta.

Outokumpu antoi positiivisen ohjauksen Q1:lle. Ruostumattoman teräksen markkinan arvioidaan vahvistuvan ensimmäisen neljänneksen aikana tyypillisen kausivaihtelun tukemana. Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa kasvavan vuoden 2019 neljänteen neljännekseen verrattuna kaikilla liiketoiminta-alueilla. Outokumpu arvioi ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan korkeampi kuin vuoden 2019 neljännellä neljänneksellä (Q4/19: 73 milj. euroa). Osinkoa jaetaan 0,10 euroa (ennuste 0,06€).

Outokummun suoritus ei päätä huimannut, mutta se oli odotuksia parempi. Etenkin markkinan piristyminen ja ohjaus Q1:lle oli hyvä uutinen.

Sijoittajan näkökulma

Historiassa Outokummun osakekurssi on kääntynyt nousuun silloin, kun yhtiön tulos nousee vertailukaudesta ja edellisestä kvartaalista. Itseasiassa kurssi kääntyy nousuun jo aiemmin. Viimeksi tulostrendi kääntyi Q2/2016. Tätä seurasi neljää vahvaa kvartaalia. Positiivinen tulosvire päättyi Q3/2017, jota seurasi laskevan tulostrendin ajanjakso.

Nyt tilanne näyttää samalta kuin vuonna 2016. Yhtiön osakekurssi näki pohjat syyskuussa 2019. Tämän jälkeen osake on ollut nousutrendissä, joka sai vankan vahvistuksen Q4-tulosjulkistuspäivänä 5.2.2020, kun osake päätyi 22,5 %:n nousuun. Outokumpu ohjasi, että oikaistu käyttökate nousee Q1:lla Q4:sta. Oikaistu käyttökate oli Q4:lla 73 M€. Tämä tarkoittaa sitä, että Q1:llä tulos paranee myös vertailukaudesta, jolloin oikaistu käyttökate oli 54 M€.

Jos historia toistaa itseään, Outokummulla on edessä useampi positiivisen tulostrendin kvartaali ja osakekurssi jatkaa nousutrendissä. Historian valossa nousutrendi jatkunee 6-9 euron tasoille. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että Outokumpu on ollut heikko pitkäntähtäimen sijoitus ja korkean riskin osake. Nousuja ja laskuja voi aktiivinen sijoittaja hyödyntää ja nyt näyttää olevan nousuputken aika.

Kuvan lähde: Reuters

Tuloskommentit osaketyökalusta

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:stä. Ennusteet ja toteutuneet luvut sekä analyytikkojen tuloskommentit suoraan Osaketyökalusta.

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy