Haastattelussa First North -listan Loudspringin johto

Loudspring omistaa riskihajautetun kasvuyhtiösalkun. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa kannattavia ja kilpailukykyisiä yrityksiä, jotka toimivat puhtaan energian ja luonnonvarojen tehokaan käytön aloilla. Haastattelussa yhtiön toimitusjohtaja ja suurin osakkeenomistaja Jarkko Joki-Tokola.

Julkaistu: 28.01.2020 Kirjoittaja:

Loudspring osakkeet

Loudspring on First North -listan yhtiö, joka toimii kestävän kehityksen alalla. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti 23.5.2019 Jarkko Joki-Tokola. Haastattelimme yhtiön johtoa Loudspringistä yhtiönä ja sijoituskohteena.

Kerrotko vähän omasta taustastasi toimitusjohtaja Jarkko Joki-Tokola?

Olen tehnyt liiketoiminnan kehittämistä ja rakentamista koko yli 20-vuotisen työurani. Ensimmäisessä vaiheessa isoissa yrityksissä työskennellen, sitten yrittäjänä – ja onnistujana, ja edelleen sijoittajana. Olen nykyisin Loudspring Oyj:n suurin osakkeenomistaja, ja näen yhtiössä suuren potentiaalin.

Minkälainen yhtiö on Loudspring?

Loudspring on suomalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy luonnonvarojen säästämiseen. Omistamme suomalaisia kasvuyrityksiä, joilla on suuri positiivinen ympäristövaikutus. Teknologiamme säästävät energiaa, vettä ja raaka-aineita teollisuudessa, kiinteistöissä ja jokapäiväisessä elämässä. Loudspring on listattu First North Helsinki -listalla tunnuksella LOUD ja First North Stockholm ­-listalla tunnuksella LOUDS.

Loudspring uskoo että, skaalautuva teknologia, kannattavuus ja kasvu ovat tehokkaan impakti-sijoittamisen edellytykset. Niiden toteutuessa sijoittajalla on mahdollisuus kiihdyttää yhtiöitä, joiden kasvaessa kasvavat sekä taloudelliset tuotot että positiiviset ympäristövaikutukset.

Mitkä ovat Loudspringin tärkeimmät salkkuyhtiöt?

Tärkeimmät salkkuyhtiöt ovat Eagle Filters, Nuuka Solutions, ResQ Club ja Sofi Filtration.

Maakaasu on tulevina vuosikymmeninä keskeinen osa siirtymäkauden energiajärjestelmää. Eagle Filtersin teknologialla pystytään merkittävästi tehostamaan olemassa olevien kaasuvoimalaitosten polttoainehyötysuhdetta. Eagle Filters:n high performance –suodatinteknologialla maakaasuturbiineja saadaan tehostettua ilman muutoksia nykyisiin laitoksiin. Teknologia on käytössä voimalaitoksissa, Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Lähi-Idässä sekä Aasiassa.

Nuuka Solutions on SaaS -yhtiö, jonka laiteriippumattoman pilvipalvelun avulla kiinteistön omistajat ja käyttäjät saavat kokonaisnäkymän rakennuksen eri järjestelmiin ja pystyvät hallinnoimaan kiinteistöjään älykkäämmin. Nuukan modulaarisen järjestelmän avulla voidaan muun muassa kontrolloida sisäilmaa, parantaa energiatehokkuutta ja tehostaa kiinteistön hoitoa. Nuuka on käytössä asiakkailla kuudessa maassa yhteensä yli 2500 rakennuksessa. Tärkeimpiä asiakkaita ovat ruotsalainen vähittäiskauppaketjua ICA sekä Helsingin Kaupunki.

Ruokahävikkiä ja vedenpuhdistusteknologiaa

Ruoan hävikkiä pienentävä alustayritys ResQ Club on Suomen kasvuyrityskentän kiinnostavimpia yrityksiä. ResQ:n iPhone ja Andorid -sovelluksella on mahdollista ostaa ravintoloista, kahviloista ja ruokakaupoista edullisesti ylimääräisiä tuotteita. Tasaisesti kasvava ja kannattava yritys on laajentanut toimintaa myös ulkomaille. Loudspring on ResQ Clubin suurin osakkeenomistaja.  

Sofi Filtration toimitaa teollisuudelle vedenpuhdistusteknologiaa, jonka ainutlaatuinen ominaisuus on se että teknologia on jatkuvatoiminen eikä vaadi ollenkaan suodattimen vaihtoa kuten kaikki kilpailevat teknologiat. Sofin tärkein asiakas on energiateollisuus ja Sofin teknologian avulla myös estetään mikromuoveja pääsemästä meriin.

Lisäksi Loudspringing salkussa on 19% osuus Tukholmassa listatusta ohjelmistoyritys Enerizesta, joka on erikoistunut parantamaan teollisuuden paineilmajärjestelmien energiatehokkuutta. Kaikkiaan portfoliossa on kymmenen ympäristöalan kasvuyritystä.

Miten salkkuyhtiöiden kehitys vaikuttaa Loudspringiin?

Tärkeimmät salkkuyhtiöt ovat kaikki päässeet hyvää kasvuun ja kaikki Loudspringin ydinyhtiöt ovat kasvaneet liikevaihdossa miljoonaluokkaan. ResQ Club ja Sofi Filtration ovat myös kassavirtapositiivisia. Kaikkien yhtiöiden tavoitteena on jatkaa kasvua ja saavuttaa kannattavuus. Kannattavat salkkuyhtiöt voivat maksaa Loudspringille osinkoa ja Loudspringin arvon tulisi heijastaa salkkuyhtiöiden kehitystä.

Loudspringillä on takanaan haastava ajanjakso koska, yhden salkkuyhtiön konkurssi reilu vuosi sitten aiheutti voimakkaan pudotuksen Loudsprining osakekurssissa ja Loudsprining osake on edelleen hyvin lähellä kaikkien aikojen matalinta noteerausta. Kuitenkin samaan aikaan tärkeimpien salkkuyhtiöiden kasvu on jatkunut tasaisena.

Mistä omistajien tuotto syntyy?

Loudspringin salkkuyhtiöt ovat ilmastoteknologia-alan kasvuyhtiöitä ja niiden kasvaessa Loudspringin arvo voi kasvaa. Olemme myös julkistaneet tavoitteen saada kaikki yhtiöt kannattaviksi ja päästä tilanteeseen jossa Loudspring voi maksaa osinkoa omistajilleen vuonna 2022.

Mitä sijoittajan kannattaa seurata Loudspringissä?

Huomiota kannattaa kiinnittää ydinyhtiöiden liiketoiminnan kehitykseen. Koska Loudspring on listattu sijoitusyhtiö, on salkkuyhtiöiden liiketoiminnasta ja sen kehittymisestä saatavissa runsaasti tietoa toisin kuin esimerkiksi kommandiittiyhtiömuotoisissa pääomasijoitusrahastoissa. Listattuun sijoitusyhtiöön voi myös sijoittaa pienemmällä pääomalla kuin pääomasijoitusrahastoon ja omistuksesta pystyy luopumaan haluamanaan ajankohtana pörssin kautta. Sijoittamista ympäristöteknologiaan voi ajatella myös oman hiilijalanjäljen kompensaationa.   

Mikä on Loudspringin strategia ja tavoitteet?

Loudspring on toiminut ilmastoteknologia-alalla pitkään ja nähnyt kuinka ilmastopainotus on koko ajan muuttunut yhteiskunnassa keskeisemmäksi. Markkina-ajurit tukevat Loudspringin liiketoiminnan kehitystä. Yhtiön tavoiteena on lisätä omistusta parhaiten menestyvissä ydinyhtiöissä ja saavuttaa kannattavuus sekä Loudspringissä että salkkuyhtiöissä, jotta yhtiöt voivat maksaa omistajilleen osinkoa.

Kaikilla Loudspringin yhtiöillä on merkittävä positiivinen ympäristövaikutus jota mitataan joka vuosi. Loudspringin tavoitteena on skaalautuvan teknologian avulla maksimoida positiivinen ilmasto- ja muu ympäristövaikutus ja olla mukaan torjumassa globaalia ilmastonmuutos liiketoiminnan keinoin. Loudspringin kautta myös sijoittajat voivat olla mukana muokkaamassa maailmaa resurssitehokkaampaan suuntaan – tuottohakuisesti.

Kysymyksiin vastasi Loudspringin toimitusjohtaja Jarkko Joki-Tokola. Artikkeli toteutettu yhteistyössä Loudspringin kanssa.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy