Shorttaajille jättitappiot Teslan osakkeilla

Teslan osakekurssi on kääntynyt. Q3-tulos oli odotuksia parempia ja kurssi on raketoinut kesän pohjilta jo 92 %. Shorttaajat ovat tehneet viimeisen kuukauden aikana Teslalla jättitappiot.

Julkaistu: 19.11.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat Tesla

Tesla on ollut shorttaajien suosikki osake

Shorttaus tarkoittaa lyhyeksimyyntiä. Siinä treideri myy osakkeen, jota ei omista, esimerkiksi 100 dollarin hintaan. Jos kurssi laskee 90 euroon, treideri ostaa osakkeen ja hänelle jää 10 dollaria voittoa. Vastaavasti, jos osake nousee 110 dollariin, treideri joutuu ostamaan osakkeen kalliimmalla kuin on myynyt ja tekee 10 dollaria tappiota.

Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin ylioptimistiset lupaukset, Twitter-toilailut ja muut toimet nostivat Teslan shorttaajien suosikkiosakkeeksi. Joulukuussa 2018 Teslan osakekurssi oli yli 370 dollaria. Kesäkuussa 2019 osake teki pohjat 179 dollarissa. Laskua 52 %. Shorttaajat tekivät mehevät voitot.

Kesäkuun jälkeen osakkeen momentti alkoi pikkuhiljaa kääntyä, mutta Tesla pysyi shorttaajien suosiossa. Keskimäärin 40 000 000 Teslan osakkeen ollessa shorttina. Luku on 22 % Teslan osakkeiden määrästä.

Teslan Q3-tulos yllätti positiivisesti

Lokakuun alussa Tesla kertoi toimittaneensa 97 000 autoa Q3:lla. Tämä oli hieman Muskin asettaman 100 000 auton haamurajan alle. Osake laski hieman, mutta jatkoi tämän jälkeen nousutrendissä.

Tesla julkaisi Q3-tuloksensa 22.10.2019. Tämä päivä oli shorttaajien painajainen. Osake nousi jälkipörssissä 18 % ja shorttaajat tekivät satojen miljoonien tappiot. Teslan oikaistu EPS oli 1,86$ analyytikoiden ennusteen ollessa -0,45$. Tulosparannus oli kustannusäästöjen ansiota. Teslan kassavirta oli myös positiivinen, mikä oli ehkä raportin suurin yllätys. Shorttaajat ovat epäilleet Teslan velanhoitokykyä, joten tämä oli märkä rätti shorttaajien kasvoille.

Tesla sijoittajan näkökulmasta

Teslan valmistamat sähköautot ovat olleet myyntimenestys, jos tuotannossa ei ole ollut ongelmia. Yhtiön uusin Model 3 malli on ollut paitsi ylivoimainen markkinajohtaja sähköautoissa Yhdysvalloissa, myös markkinajohtaja huomioiden kaikki luksussedanit. Vastatakseen sijoittajien odotuksiin yhtiön tulee jatkaa kasvua ja pysyä voitollisena. Analyytikot odottavat Teslalta 4,98$ osakekohtaista tulosta vuodelta 2020.

Tesla ei myöskään ole pelkästään autovalmistaja. Tesla valmistaa ja tarjoaa myös aurinkopaneeleja, energian varastointiratkaisuja ja näiden käyttämiä sähköverkkoja. Toistaiseksi nämä muut liiketoiminta-alat kattavat vajaan kuudenneksen yhtiön vuosittaisesta liikevaihdosta tuottaen pientä tappiota.

Teslan osake on noussut 350 dollariin. Nousua kesäkuun pohjista 92 %. Kurssi on nyt samalla tasolla kuin vuosi sitten marraskuussa. Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalussa Tesla saa keskimääräistä heikommat pisteet. Momentista osake saa jo 6 pistettä. Momentti on noussut vahvasti, sillä vielä kesällä se oli 1 (skaala 1=heikoin, 10=paras).

Myös shortattujen osakkeiden määrä on laskenut 10 000 000 osakkella reiluun 30 000 000 osakkeeseen. Moni sijoittaja epäilee vielä Teslaa. Jos yhtiö jatkaa nykyisellä tiellä ja parantaa tulosta, osake jatkaa nousutrendissä. Shorttaajat joutuvat ostamaan osaketta kattaakseen positionsa. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että Tesla on riskinen kasvuyhtiö. Yhtiöllä on mahdollisuus nousta automaailman Appleksi, mutta tämä kestää vuosia. Matkalla nähdään jatkossakin ylä- ja alamäkiä. Lisäksi Elon Musk on ailahteleva persoona, joka lisää osakkeen volatiliteettia omilla toimillaan. Negatiivisin skenaario, johon shorttaajat uskovat, on se, että Tesla ajautuu vaikeuksiin. Aniharva kuitenkaan uskoo Teslan konkurssiin. Ei edes “the big short” Michael Burry, jonka ykkösshortti Tesla oli ennen Q3-tulosjulkistusta.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy