SSH:n tulosvaroituksessa erikoinen selitys

Automaatio sijoittamisessa

SSH antoi tulosvaroituksen, jossa yhtenä selityksenä oli euron heikentyminen. Heikko euro on ollut perinteisesti SSH:lle ja monelle muulle pörssiyhtiölle positiivista. Mistä on kyse?

Julkaistu: 13.11.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö

SSH:n tulosvaroitus oli odotettu

Kirjoitimme SSH:n tuloskommentissa, että SSH:n Q4:n pitää olla vahva tai yhtiö joutuu antamaan tulosvaroituksen.

Kolme viikkoa tulosraportin jälkeen SSH antoi tulosvaroituksen. Osake oli 13.11. pörssipäivän suurin laskija. Selityksiä oli kolme, joista yksi kuulostaa erikoiselta. SSH:n mukaan liikevaihdon aikaisemmin arvioitua heikompaan kehitykseen ovat:

 • Arvioimme palvelumyynnin liikevaihdon laskevan ennakoitua enemmän (noin 1 miljoona euroa) vuodesta 2018 – saimme useita suuria palvelutoimeksiantoja valmiiksi vuonna 2018 ja uudet toimeksiannot ovat olleet pienempiä vuonna 2019.
 • Euron heikentyminen Yhdysvaltain dollariin verrattuna vaikuttaa negatiivisesti vertailukelpoisin valuuttakurssein raportoitavaan liikevaihtoon.
 • NQX®-myynnin käynnistyminen lykkääntyy edelleen – vaikka olemme saaneet selviä indikaatioita kiinnostuksesta tuotteeseen, pitkät hankintaprosessit siirtävät merkittävän myynnin alkamisen vuodelle 2020.

SSH:n vuoden 2019 liikevaihdosta 52,5 prosenttia tuli Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Dollarin vahvistuminen on SSH:lle positiivista. Vuonna 2018 EUR/USD oli keskimäärin 1,1808 ja vuonna 2019 se on ollut 1,1211. Euro on siten heikentynyt 5,1 % dollariin nähden. Euron pohjat nähtiin 1.10.2019, jolloin yhdellä eurolla sai 1,089 dollaria. Sen jälkeen euro on vahvistunut. SSH:n tulosjulkistuspäivänä kurssi oli 1,11 ja nyt kurssi on 1,10.

Euro on heikentynyt eli dollari vahvistunut

Olisikin mielenkiintoista tietää, miten euron heikentyminen Yhdysvaltain dollariin verrattuna voi olla yksi tulosvaroituksen syy?

Jos SSH teki 1 000 000 dollarin kaupan Yhdysvaltoihin vuonna 2018, sai yhtiö siitä keskimäärin 846 883 euroa. Tänä vuonna samasta kaupasta SSH sai 891 981 euroa. Liikevaihto siten kasvoi 5,3 % ilman, että yhtiö teki mitään.

Yhtiön tulosvaroituksessa luki, että euron heikentyminen vaikuttaa negatiivisesti vertailukelpoisin valuuttakurssein raportoitavaan liikevaihtoon. Jos SSH teki vuonna 2018 miljoonan euron kaupan, sai yhtiö tästä 846 883 euroa. Jos taas miljoonan euron kauppa tehtiin vuonna 2019, sai yhtiö siitä vertailukelpoisin valuuttakurssein tismalleen saman 846 883 euroa. Ainoa selitys, joka tulee mieleen on se, että SSH myy lisenssin euroissa, esimerkiksi 1 000 000 eurolla. Vuonna 2018 yhtiö sai siitä 1 180 800 dollaria. Tänä vuonna yhtiö sai 1 121 100 dollaria ja kun tämä käännetään vertailukelpoisiin valuuttakursseihin, tulee siitä 949 441 euroa.

Oli niin tai näin selitys kuulostaa selittelyltä. SSH:lla oli osavuosikatsauksen aikaan tiedossa euron heikentyminen. Lisäksi euro on vahvistunut osavuosikatsauksen jälkeen. Kolmanneksi vahva dollari on perinteisesti ollut SSH:lle positiivista, joten on erikoista, että se nyt olisikin negatiivista. Sijoittajan kannattaa rauhassa odottaa vuoden 2019 tilinpäätös ja ohjaus vuodelle 2020. Suurta painoarvoa ohjaukselle ei kannata antaa ennen kuin yhtiö pystyy lunastamaan antamansa lupaukset.

Euron heikentyminen on positiivista useille yhtiöille

Vahva dollari on USA:laisille vientiyhtiöille negatiivista. Tämän on huomannut myös Trump, jonka mielestä dollari on liian vahva ja sitä pitäisi alentaa laskemalla Fedin ohjauskorko nollaan. Trumpin mukaan USA:ssa pitäisi olla negatiiviset valtionlainat. Tämä on jälleen yksi oudoista Trumpin kommenteista. Japanin ja Euroopan esimerkit osoittavat, että nollakorot, puhumattakaan negatiiviset korot, eivät kerro terveistä talouksista eivätkä tue talouskasvua.

Suomalaisille yrityksille heikko euro on positiivista. Metsäyhtiöt, teollisuusyhtiöt, Neste jne. hyötyvät heikosta eurosta. Dollareissa tehty myynti on euroissa enemmän kuin vahvan euron aikaan.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy