New call-to-action

Nokian tulos katastrofaalisen huono – toimitusjohtaja Surin lähtölaskenta alkanut

Nokia julkisti Q3/2019 tuloksensa. Markkinoilla pelättiin heikkoa suoritusta, mutta Nokian raportti oli katastrofaalinen ja petti näkymien osalta lähes jokaisella mittarilla.

Julkaistu: 24.10.2019 Kirjoittaja:

Nokia osakkeet tulokset

Nokian Q3-tulos

Nokian liikevaihto oli 5 686 M€ (analyytikoiden ennuste 5 639 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 478 M€ (ennuste 479 M€). Liikevaihto kasvoi 4 %. 5G-riskit toteutuivat. Kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiin vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiin liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa. Näiden investointien ja toteutumassa olevien riskien vuoksi Nokia muutti tavoitteita koko vuodelle 2019 ja 2020 ja odottaa elpymisen johtavan parempaan taloudelliseen suoritukseen vuonna 2021.

Nokia odottaa vahvaa viimeistä neljännestä, jossa liikevoittoprosentti on vahva ja nettokassa kasvaa noin 1,2 miljardilla eurolla, mutta koko vuoden EPS-ennuste laskettiin 0,21 euroon (+/- 0,03 €). Aiemmin 0,25-0,29 €. Liikevoitto-%:n ennustetaan olevan 8,5 % (+/- 1 %). Aiemmin 9-12 %.

Vuoden 2020 ennusteita laskettiin selvästi Nokia odottaa 0,25 € EPS:iä ja 9,5 % liikevoittoa. Aiemmin 0,37-0,42 € EPS ja 12-16 % liikevoittoprosentti. Uusi pitkän tähtäimen, 3-5 vuoden, liikevoittoprosenttitavoite on 12 – 14 %. Nokia jopa keskeytti osingonmaksun, jotta investointeja 5G:hen ja strategisiin painopistealueisiin voidaan lisätä ja kassa-asemaa vahvistaa. Sijoittajilta jää saamatta Q3 ja Q4 osingot, yhteensä 0,10 euroa.

Korjattu ei-IFRS-liikevoitto 478 M€.

Uudet päivitetyt näkymät

Nokia laski 2019 ja 2020 näkymiä. Johto ei myöskään odota, että Nokia pystyisi verkkoliiketoiminnassa markkinoita nopeampaan kasvuun vai odottaa nyt kasvavansa markkinoiden mukaisesti.

Sijoittajan näkökulma

Olemme suhtautuneet Nokian skeptisesti jo pitemmän aikaa. Tästä syystä rakensimme alkuvuodesta 5G-salkun, jonka avulla sijoittaja voi hyötyä 5G:stä ilman Nokia-omistusta. Sijoittajan on kannattanut odottaa, että Nokia lunastaa Surin markkinoilla kertomat lupaukset. Odotus palkitiin, sillä Q3-tulosraportti oli erityisesti näkymien perusteella nyky-Nokian historian heikoin raportti.

Nokia laski ohjausta, pitemmän aikavälin tavoitteita sekä keskeytti osingonmaksun. Nokian toimitusjohtaja Suri on hehkuttanut parin vuoden ajan Nokian olevan loistavissa asemissa, kun 5G-investoinnit alkavat. Markkinat ovat suhtautuneet Surin pilvilinnoihin skeptisesti viimeistään Q2/2018 raportista lähtien.

Viimeiset vuodet ovat osoittaneet sen, että toimitusjohtaja Suri ei pysty viemään Nokiaa 5G-kisassa voittajaksi. Lisäksi markkinoiden luottamuksesta Suriin katosivat tämän raportin jälkeen viimeisimmätkin rippeet. Nokian hallituksen on aika vaihtaa johtoa.

Sijoittajan näkökulmaa korjattu.

Seuraa tuloskauttaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy